Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Περιφέρεια Αττικής: Συζήτηση σχετικά με τον Αποτεφρωτήρα στην ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων ζητά η "Λαϊκή Συσπείρωση"



Αίτημα συζήτησης θέματος προ ημερησίας διάταξης στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, σχετικά με τον Αποτεφρωτήρα στην ΟΕΔΑ Φυλής – Άνω Λιοσίων κατέθεσαν οι Σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης"

Το αίτημα έχει ως εξής:

«Τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» η υπ’ αρ. 24/30.1.19 (ΩΚΙΙΟΡ05-ΤΣΧ) απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ με θέμα: «Παράταση της διάρκειας ισχύος της υπ’ αρ. 1243/2-2-2016/ΕΔΣΝΑ συμβάσεως παραχώρησης υπηρεσιών για τις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης του Αποτεφρωτήρα ΕΑΥΜ». Πρόκειται για τον αποτεφρωτήρα των επικίνδυνων αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Η απόφαση είναι ομόφωνη, και πάρθηκε σε μια «κολοβή» συνεδρίαση της ΕΕ με τη συμμετοχή 4 από τα 7 μέλη της ΕΕ και με την κ. Δούρου να απουσιάζει κατά την προσφιλή της τακτική. Προβλέπει την παράταση λειτουργίας της μονάδας κατά 3 χρόνια, διπλασιάζοντας έτσι το χρόνο της αρχικής σύμβασης (3 χρόνια) και με τον ίδιο πάντα εργολάβο (την Κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ – ΑΡΣΗ ΑΕ»), ο οποίος υπόβαλε και τη σχετική αίτηση.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, η επιχείρηση κοροϊδίας των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής σε σχέση με τις παραπλανητικές, και για το ζήτημα αυτό, υποσχέσεις της Δούρου ότι η μετεγκατάσταση του αποτεφρωτήρα βρίσκεται στους στόχους της διοίκησης.  Υποσχέσεις, που το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανειλημμένα τις έχουν τεκμηριώσει ως ψεύτικες.

Υπενθυμίζουμε το χρονικό της επιχείρησης εξαπάτησης:
• Την 20.3.15 η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε, γενικά και αόριστα, τη σύσταση Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση της μονάδας με την υπ’ αρ. 67/2015 απόφασή της.
• Λίγο αργότερα, στις 20.5.15 απαντώντας στο Σγουρό, πρώην Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, η νέα Διοίκηση Δούρου διαβεβαίωνε υποκριτικά: «Αναφορικά με τον Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων: Αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο Αποτεφρωτήρας Νοσοκομειακών Αποβλήτων να απομακρυνθεί και να εγκατασταθεί σε ειδικά χαρακτηρισμένο χώρο εκτός του αστικού ιστού».
• Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για τη συγκρότηση, την 4.3.16, της πιο πάνω Επιτροπής με την 104/2016 απόφαση της ΕΕ και κάμποσοι ακόμη μήνες για την πρώτη συνεδρίασή της, την 28.7.16
• Για το όποιο έργο της Επιτροπής, αν δεν πρόκειται τελικά για κατ’ εντολή της Διοίκησης «Επιτροπή - φάντασμα», καμιά ενημέρωση δεν δίνεται από τη Διοίκηση Δούρου. Υπάρχει μόνο μια επιγραμματική όσο και αόριστη αναφορά της Μπιζά, Αντιπροέδρου του ΕΔΣΝΑ, την 13.12.17, σύμφωνα με την οποία  «λόγω της ιδιαιτερότητάς του [το θέμα αυτό] απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή». Αυτό και μόνο!

Κι έτσι, 4 χρόνια μετά τη σύσταση της Επιτροπής, το μόνο σίγουρο είναι η παράταση για άλλα τρία χρόνια της λειτουργίας του αποτεφρωτήρα των τοξικών και επικίνδυνων, γενικότερα, αποβλήτων υγείας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Στη σχετική αίτησή του ο ανάδοχος επιχειρηματικός όμιλος, επικαλούμενος πτώση του «τζίρου», και προκειμένου να διατηρήσει - και κατά τη γνώμη μας να αυξήσει - το ποσοστό κέρδους, προβάλλει τις παρακάτω πρόσθετες απαράδεκτες απαιτήσεις, πέρα για πέρα εξωσυμβατικές!
Μείωση του συμβατικού μισθώματος κατά ποσοστό 30%. Δηλ. να μειωθεί το μηνιαίο μίσθωμα που πληρώνει στον ΕΔΣΝΑ για την εκμετάλλευση του αποτεφρωτήρα (105.000 €/μήνα) κατά 31.500 €/μήνα. Ταυτόχρονα,
• Αναπροσαρμογή της μέγιστης τιμής χρέωσης σε 1,70 ευρώ/κιλό πλέον ΦΠΑ. Δηλαδή να μπει πρόσθετο χαράτσι και στις δημόσιες δομές υγείας, που ασφυκτιούν οικονομικά κάτω από τις τεράστιες περικοπές που τους επιβάλλει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Και ακόμη χειρότερα,
• Έγκριση της («δοκιμαστικής» δήθεν) καύσης νέων κατηγοριών τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Δηλαδή αποβλήτων που δεν προέρχονται από υγειονομικές μονάδες, για τα οποία είναι αδειοδοτημένος ο αποτεφρωτήρας.

Η είδηση, όμως, δεν είναι τί ζήτησε η κοινοπραξία εκμετάλλευσης του αποτεφρωτήρα αλλά τί αποφάσισε τελικά η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Αντί να απορρίψει άμεσα και απερίφραστα τις πιο πάνω εξωφρενικές απαιτήσεις του ομίλου, η τελευταία από τις οποίες αποτελεί καίριο πρόσθετο πλήγμα κατά της υγείας των λαϊκών στρωμάτων της δεινοπαθούσας περιοχής του Θριάσιου και της Δυτ. Αθήνας, δείχνει πρόθυμη να συζητήσει επί της ουσίας αυτών! «Επιφυλάσσεται», λέει η απόφαση, «να αποφανθεί επί των αιτημάτων της παραχωρησιούχου [σ.σ. του πιο πάνω κοινοπρακτικού ομίλου] σχετικά με την τροποποίηση συμβατικών όρων σε επόμενη συνεδρίαση, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων από την Υπηρεσία».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Τα δύο από τα 4 μέλη της ΕΕ κατά τη συζήτηση του υπόψη θέματος, που ομοφώνησαν στη λήψη της πιο πάνω κατάπτυστης απόφασης, ήταν εκπρόσωποι του  δήμου Φυλής: Ο Δήμαρχος της πόλης, Παππούς Χρήστος, και ο τέως Δήμαρχος Μπουραΐμης Δημήτρης! Όσο για την προεδρεύουσα, Μπιζά Αφροδίτη, ας μη ξεχνάμε ότι «εκπροσωπεί»  μια από τις εργατουπόλεις της «σε απόσταση βολής» Δυτ. Αθήνας, το δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού!

Μια ακόμη αντιλαϊκή «ιερή συμμαχία» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην οποία τα λαϊκά στρώματα της περιοχής πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, να προβάλουν την αντίστασή τους, γνωρίζοντας καλά ότι και σε αυτή την περίπτωση θα έχουν σταθερά στο πλευρό τους τη συμπαράσταση του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα, μαζί και των αιρετών του με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *