Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Απάντηση στο έγκλημα διαρκείας της χωματερής στη Φυλή η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

 Ο λαός της Δυτικής Αθήνας, αλλά και γενικότερα, γνωρίζει ότι το ΚΚΕ - οι Κομματικές του Οργανώσεις, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του, οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι - παρεμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια με συνέχεια και συνέπεια για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μια κατεύθυνση ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή έδωσε - και εξακολουθεί να δίνει - στην ανάγκη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, πρώτιστα σε βάρος της υγείας, τα οποία δημιουργεί και επιτείνει η επί δεκαετίες συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής των Άνω Λιοσίων προηγουμένως και της Φυλής σήμερα. Τα προβλήματα αυτά οξύνονται χρόνο με το χρόνο, καθώς μεγαλώνει με αμείωτους ρυθμούς ο όγκος των σκουπιδιών που συσσωρεύονται. Μαζί με αυτά πληθαίνουν και οι τοξικοί ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα, καθώς και τα επικίνδυνα στραγγίσματα που ρυπαίνουν υπόγεια και επιφανειακά νερά, μαζί και το έδαφος.

Σε αυτά προστίθενται και οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων στην Εγκατάσταση της Φυλής για την Διαχείριση Αποβλήτων (ΟΕΔΑ): Δηλαδή της χωματερής, του εργοστασίου ανακύκλωσης, του αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων.

Διαχρονικά το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή ενάντια στη χωματερή

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, που ξεκινούν από πολύ παλιά, οι κομμουνιστές περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, το ΚΚΕ συνολικά, κράτησε σταθερή, συνεπή στάση για λύση που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας.

Ιδιαίτερη φροντίδα έδειξε για την υπεράσπιση των εργαζομένων του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του 1980, τότε που οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι βρίσκονταν στη διοίκηση του τότε Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), μαζί με σημαντικά έργα και παρεμβάσεις (απαλλαγή από τους εργολάβους, ΣΜΑ - Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - Σχιστού, απλή αποκατάσταση παλαιάς χωματερής Βάρης, περιβαλλοντική αποκατάσταση χωματερής Σχιστού, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού και βελτίωση υποδομών, πιλοτική μονάδα ανακύκλωσης κ.ά.) πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις και έγιναν μελέτες για την απομάκρυνση της Χωματερής Άνω Λιοσίων, σύμφωνα με τα χωροταξικά και άλλα δεδομένα της περιόδου εκείνης.

Στη συνέχεια αυτά πάγωσαν και εντέλει ακυρώθηκαν, καθώς οι αστικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών προσανατολισμών και σχεδίων του κεφαλαίου, άρχισαν να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη συσσώρευση και νέων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Ανω Λιοσίων, Φυλής αργότερα, με πρόθυμους συνεργάτες την εκάστοτε δημοτική αρχή και την ανοχή των υπόλοιπων δήμων της Αττικής «πλην Λακεδαιμονίων» και εδώ, δηλαδή των δήμων με κομμουνιστές δημάρχους.

Στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), ειδικότερα, οι κομμουνιστές σύμβουλοι - και μόνο αυτοί - καταψηφίζουν με αναλυτική τεκμηρίωση τις αποφάσεις που διατηρούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην ΟΕΔΑ Φυλής, προβλέπουν υποδομές και δράσεις που διαιωνίζουν τη λειτουργία της χωματερής, που συντηρούν κάθε φορά την ομηρία των εργαζομένων στο δήμο Φυλής με τα περιβόητα χρηματικά αντισταθμιστικά.

Ανάλογη στάση κρατάμε και οι κομμουνιστές σύμβουλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενώ με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις καταψηφίζουμε σε μόνιμη βάση κάθε νέα εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, που έρχεται για περιβαλλοντική αδειοδότηση και αφορά το Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα, κόντρα στις επιλογές της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλων.

Κυβερνήσεις και αστικά κόμματα διαχειρίζονται τα σκουπίδια σαν χρυσό για το κεφάλαιο

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η στάση των προαναφερθέντων κομμάτων του κεφαλαίου, είτε ως κυβέρνηση είτε ως περιφερειακή και δημοτική αρχή, καθώς υπηρετούν όλα τις ίδιες ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και στη διαχείριση των αποβλήτων. Δεν το κρύβουν άλλωστε, αντίθετα καμαρώνουν γι' αυτό. Στα διαχειριστικά τους προγράμματα για τα σκουπίδια περισσεύουν οι όρκοι πίστης υπέρ των αρχών της ΕΕ, που μοναδική επιδίωξή τους είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων με την παραπέρα φορολεηλασία του λαϊκού εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), στο αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο για την Αττική (ΠΕΣΔΑ Αττικής):

-- Το αυξημένο κόστος υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων φορτώνεται και πάλι στις πλάτες του λαού, με ή χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικού Τομέα, τα περίφημα ΣΔΙΤ, με την «εφαρμογή οικονομικών εργαλείων» όπως «πληρώνω όσο πετάω», «ειδικό τέλος ταφής», που τώρα ετοιμάζουν τη μεταμφίεσή του σε «περιβαλλοντική εισφορά», άλλοι περιβαλλοντικοί φόροι, με στόχο μεταξύ άλλων «την εξασφάλιση πόρων για τις ανάγκες διαχείρισης», δηλαδή για τα κέρδη των ομίλων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στα σκουπίδια.

-- Ο «δημόσιος χαρακτήρας» της διαχείρισης των αποβλήτων, που επικαλείται παραπλανητικά η κυβέρνηση, στην πράξη σημαίνει τον «επιτελικό ρόλο» των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) να διανέμουν την «πίτα» στους εργολάβους εξασφαλίζοντάς τους ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

-- Θεσπίζονται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, με κύρια επιδίωξη να φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας το σύνολο σχεδόν της δαπάνης για τον εξοπλισμό αποκομιδής και τα έργα επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων στην πηγή αποβλήτων, μαζί και όλο το αυξημένο λειτουργικό τους κόστος και όχι για την ανακύκλωση στην πηγή, και κάθε δήμος να διαχειριστεί τα σκουπίδια του, όπως λένε.

-- Η επιλογή μεθόδων και τεχνολογίας διαχείρισης των απορριμμάτων γίνεται με γνώμονα το κέρδος των ομίλων των εργολάβων, των καπιταλιστών που βλέπουν εδώ πραγματικό χρυσό, όπως λέει και η κα Δούρου ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσός». Χρυσός για ποιον; Στο πλαίσιο αυτό τίθενται εξωπραγματικοί στόχοι για το 2020, εμφανώς ανέφικτοι, προκειμένου να δικαιολογηθεί η επεξεργασία των σύμμεικτων αποβλήτων σε εξαιρετικά κερδοφόρες για το κεφάλαιο εγκαταστάσεις σε βάρος της ανακύκλωσης (αντί να ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά «παράγονται» καύσιμα σκουπίδια για τις τσιμεντοβιομηχανίες) και να επανέλθουν οι ΣΔΙΤ σε μεγάλο αριθμό Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

-- Συνεχίζεται η ανοχή στους βιομήχανους, να ρυπαίνουν, καθώς καμία δεσμευτική πρόνοια δεν τίθεται για την ασφαλή διαχείριση των επικίνδυνων, κύρια, αποβλήτων του.

Τέλος, αλλά πρώτο στη σημασία, διαιωνίζεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ δεν προβλέπεται καμία συγκεκριμένη δράση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

Η διοίκηση Δούρου επεκτείνει τη χωματερή της Φυλής

Σύμφωνα με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και με φορέα υλοποίησης τη διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής:

Πρώτον: Επεκτάθηκε ο ΧΥΤΑ Φυλής με νέο κύτταρο σε γήπεδο 65 στρεμμάτων, με τον κορεσμό του να τοποθετείται περί τα μέσα του Μάη. Ενόψει αυτού, αποφασίστηκε η απόρριψη σκουπιδιών πάνω σε ολοκληρωμένο κύτταρο, υπερφορτώνοντας και ανεβάζοντάς το καθ' ύψος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ασφάλειας για τους εργαζόμενους αλλά και πρόσθετων επιπτώσεων. Και την ίδια στιγμή βγαίνουν και δηλώνουν μέχρι και υπερασπιστές των κατοίκων της Φυλής, παίζοντας ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι και επιδιώκοντας να βάλουν τους κατοίκους της μιας περιοχής σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους της άλλης. Να ρίξουν στους κατοίκους του Γραμματικού το φταίξιμο, που κρατάει ανοιχτή την υγειονομική βόμβα της Φυλής. Να εμφανιστεί έως και προστάτης της Δυτικής Αθήνας ο άνθρωπος που πέντε χρόνια τώρα δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να φέρνει όλα τα σκουπίδια εδώ.

Δεύτερον: Στο μεταξύ, το ανενεργό Λατομείο Μουσαμά, μέσα στη «Ζώνη Α' Απολύτου Προστασίας του Ορους Αιγάλεω» και σε απόσταση ανάσας από λαϊκές συνοικίες και από το Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, κρίθηκε καταρχάς από κυβέρνηση, ΕΔΣΝΑ και Περιφέρεια ως ο επικρατέστερος χώρος για την ταφή του μεγαλύτερου μέρους των υπολειμμάτων από τις προβλεπόμενες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Τρίτον: Αποκαλύφθηκαν πρόσθετα στοιχεία (δύο μελέτες και μία επεξεργασία στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ) για τις δραματικές επιπτώσεις των ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και Φυλής στην υγεία των λαϊκών στρωμάτων του Θριασίου και κατ' επέκταση της Δυτικής Αθήνας. Από την άλλη μεριά, η ανάθεση της επιδημιολογικής μελέτης για την περιοχή καρκινοβατεί, με την τελευταία προκήρυξή της να δημοσιεύεται τον Απρίλη του 2018!

Τέταρτον: Στο μεταξύ, προχωράνε οι διαδικασίες «ωρίμανσης» για τη θηριώδη επέκταση («αναβάθμιση» τη λένε!) της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής (πρώην ΕΜΑΚ Ανω Λιοσίων) στους 300.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων ανά έτος και στους 100.000 τόνους βιοαποβλήτων ανά έτος (υπολείμματα τροφής και κλαδέματα).

Πέμπτον: Πρόσφατα εκδηλώθηκε πιο καθαρά η απροκάλυπτη υποστήριξη της ΕΕ στον προαναφερθέντα καταστροφικό σχεδιασμό. Σε απάντησή της σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει απερίφραστα ότι αξιολόγησε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής και, αντιγράφοντας τα έωλα επιχειρήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής:

• Δικαιολογεί τόσο την κατακόρυφη αύξηση της δυναμικότητας της υφιστάμενης ΜΕΑ στη Φυλή όσο και την παραπέρα επέκταση και την επ' αόριστον συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, «να αντισταθμίσει την παρούσα έλλειψη χωρητικότητας των χώρων υγειονομικής ταφής».
Επικροτεί την επιλογή του λατομείου Μουσαμά ως του επικρατέστερου ΧΥΤΥ στην περιοχή και, κάνοντας το μαύρο άσπρο, βαφτίζει το θάψιμο των σκουπιδιών στο λατομείο από «εργασία διάθεσης» (ταφής) σε «εργασία ανάκτησης»(«αξιοποίησης») αποβλήτων!

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για φιλολαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων είναι εφικτή

Απέναντι στον παραπάνω, εγκληματικό για την υγεία του λαού της περιοχής σχεδιασμό, το ΚΚΕ συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα, σταθερά και με συνέπεια τις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος και των φορέων του Θριασίου, της Δυτικής Αθήνας και όλης της Δυτικής Αττικής, που απαιτούν:

- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

-- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά και στο λατομείο Σταμέλου. Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.

-- Το κυριότερο είναι να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.

-- Όχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.

-- Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν χρόνια με τη ζωή τους.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ δεν παύει να διακηρύσσει ότι όπως και όλα τα άλλα προβλήματα που πλήττουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, έτσι και στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων ολοκληρωμένη και διαρκής λύση, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με εργατική εξουσία, μπορεί να εξασφαλιστεί.

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται.

Η φιλολαϊκή λύση προϋποθέτει εξουσία και οικονομία που καταργεί τις αιτίες οι οποίες δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος, η εργατική εξουσία.

Η ελπίδα είναι εδώ, ο δρόμος είναι εδώ. Χώρος και χρόνος για αναμονή, για αυταπάτες, για μεσσίες δεν υπάρχει. Με τη λογική ότι «αυτά που λέτε δεν γίνονται», να δούμε κάτι «εφικτό» μέσα στα τείχη της ΕΕ και τους νόμους των κυβερνήσεων, φτάσαμε να έχουμε για 50 χρόνια το αίσχος της χωματερής της Φυλής. Δίνουμε δύναμη στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια, κάνουμε πιο δυνατό το ΚΚΕ, να έχουμε γερή δύναμη υπεράσπισης της ζωής μας, γερή δύναμη να στηρίξει τον αγώνα μας.

Του
Γιάννη ΠΡΩΤΟΥΛΗ*
Ο Γιάννης Πρωτούλης είναι μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *