Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Η περιφερειακή αρχή όπως και η κυβέρνηση δίνει πολλά σε λίγους και ψίχουλα στους πολλούς


Σε συγκέντρωση εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής, σε γραφεία της (στη Λ.Συγγρού 80-88) μίλησε την Τετάρτη 27 Φλεβάρη ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί με τον Γ. Πρωτούλη μίλησαν στους εργαζόμενους οι υποψήφιες με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθήνας, Βέτα Πανουτσάκου (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας) και Αριάδνη Παγανέλη, (μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής).

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους να πάνε στις κάλπες που θα στηθούν το Μάη με κριτήριο την πλούσια πείρα που έχουν αντλήσει τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνητικές εναλλαγές και με κύριο συμπέρασμα ότι η λογική του μικρότερου κακού οδηγεί στο μεγαλύτερο.

Ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις φονικές καταστροφές που έπληξαν το νησί της Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα νησί που έχει «χορτάσει» από καπιταλιστική ανάπτυξη, που τα καλοκαίρια διαφημίζεται για τον «υπερτουρισμό» του, που οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν σκάσει από τα κέρδη. Κι όμως ο λαός του νησιού είναι εκτεθειμένος σε φυσικά φαινόμενα εξαιτίας των ανύπαρκτων ή απαρχαιωμένων υποδομών, με τραγικά αποτελέσματα.

Πρόκειται για πρόβλημα που αποδεικνύει ότι δεν ισχύουν αυτά που ακούγονται «άλλο ο δήμαρχος, άλλο ο περιφερειάρχης, άλλο ο βουλευτής και ευρωβουλευτής».

«Τα μεγάλα προβλήματα έχουν κοινή αφετηρία, άρα αναδεικνύεται η ανάγκη για μια πολιτική ανατροπή. Να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά την επόμενη μέρα, να ανεβάσει ένα κίνημα διεκδίκησης συνολικά για τα λαϊκά δικαιώματα: Για το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα να μη μας πετσοκόβουν τους μισθούς, αλλά και για την ανάγκη μας να μην πνιγόμαστε το χειμώνα και να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι».

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε και στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που είναι γενικευμένες στην Τοπική Διοίκηση, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να καταθέσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης πρόταση κατάργησης του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Σημείωσε ότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κόμματα με μια φωνή, κάτι που δείχνει ότι είναι στρατηγική τους επιλογή να μεγαλώνει η ευελιξία, δηλαδή η μισοδουλειά για τους εργαζόμενους. «Το βλέπετε κι εσείς οι ίδιοι δουλεύοντας στην Περιφέρεια ότι ένα έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό που υπάρχει διαρκώς απαξιώνεται και τομείς ολόκληροι περνούν στους ιδιώτες. Αυτό θα συνεχιστεί κι αν δεν περνάει εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες, θα επιδιώξουν κομμάτια - κομμάτια να μπαίνουν στη λογική της ευελιξίας. Δηλαδή μόνιμοι εργαζόμενοι να φεύγουν και να αντικαθίστανται από συμβασιούχους - αναλώσιμους, φθηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
 Αυτό υλοποιείται μπροστά μας. Γι' αυτό λέμε ότι αυτός ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά είναι ίδιος, ενιαίος με τον αγώνα για το δικαίωμα του λαού σε υποδομές προστασίας της ίδιας του της ζωής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα «έργα» της Περιφέρειας Αττικής, τονίζοντας ότι κριτήριο για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι όχι απλά το αν «έκανε ή δεν έκανε», αλλά «για ποιον έκανε έργα, ποιον εξυπηρέτησε». Αναλύοντας αυτό το σκεπτικό, σημείωσε ότι η διοίκηση Δούρου συνέχισε από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, εφαρμόζοντας την πολιτική «που δίνει πολλά σε λίγους και ελάχιστα ψίχουλα στους πολλούς. Δηλαδή, η ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση. Μάλιστα, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι πάρα πολλά κρίσιμα ζητήματα ψηφίζονται από κοινού, από την περιφερειακή αρχή από τον προκάτοχό της (Γ. Σγουρό) και από το συνδυασμό της ΝΔ».

Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ελάχιστους πόρους από τον προϋπολογισμό που διατίθενται για αντιπλημμυρικά έργα, σε αντιδιαστολή με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται στους επιχειρηματίες, πχ. κατασκευές και αναπλάσεις γηπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες, ή η ανάπλαση του φαληρικού όρμου για να «ανοίξει η τουριστική αγορά», να μεγεθυνθεί το «τουριστικό προϊόν» ώστε να αυγατίσουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Όπως είπε τα έργα αυτά, που υπηρετούν την κερδοφορία των λίγων χρηματοδοτούνται με φαστ-τρακ διαδικασίες, τρέχουν τάχιστα οι μελέτες κ.ο.κ.. Στον αντίποδα, έργα για τη θωράκιση λαϊκών νοικοκυριών μπλέκουν στη γραφειοκρατία, στις διάφορες μελέτες και χρονίζουν, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές και περιουσίες. Αντίστοιχα, ένα κονδύλι μερικών χιλιάδων ευρώ για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους στο Πέραμα περνάει εδώ και 6 χρόνια από χρόνο σε χρόνο κι ακόμα δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα των κομμουνιστών δημάρχων, όπως στην Πάτρα, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Όπως είπε, «οι Πατρινοί βρήκαν έναν συμπαραστάτη δίπλα τους, για τα προβλήματά τους. Έναν αγωνιστή, που δεν άφησε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί για να εξασφαλιστούν υποδομές, ελεύθεροι χώροι, παιδικοί σταθμοί, για να μη χαρατσώνεται ο λαός. Το κυριότερο ήταν πάντα μαζί με τα σωματεία, πάντα δίπλα σε όποιον σήκωνε το κεφάλι. Πήρε π.χ. τη μεγάλη πρωτοβουλία της πορείας ενάντια στην ανεργία Πάτρα - Αθήνα, βάζοντας στο επίκεντρο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αυτό το παράδειγμα μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί».

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα των εργαζομένων, οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε καθετί που απασχολεί το λαό. Όπως για την πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, σε αντίθεση με τον προσανατολισμό της περιφερειακής αρχής να χρηματοδοτεί διάφορα «events» π.χ. για «Λευκές Νύχτες», στη λογική «άρτος και θεάματα». Επίσης για το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων που και σε αυτό το μέτωπο η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοί της, επεκτείνοντας τη χωματερή στη Φυλή, με τη μέθοδο του «σχεδιασμένου αδιεξόδου» και εκβιάζοντας το λαό της Αττικής.

Ολοκληρώνοντας, τη συζήτηση ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν το αποφασιστικό βήμα συστράτευσης, για «να είναι περισσότεροι οι κομμουνιστές δήμαρχοι, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ που αποτελούν το αποκούμπι για το λαό, για την ενίσχυση της πάλης του».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *