Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ - ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ: Περιοδεία σε εργαζόμενους του Δήμου Αιγάλεω


Κάλεσμα στους εργαζόμενους του Δήμου Αιγάλεω να δώσουν με την ψήφο τους απάντηση στις πολιτικές δυνάμεις που τους θέλουν ευέλικτους, με ημερομηνία λήξεως, χωρίς δικαιώματα, απηύθυνε το πρωί της Τετάρτης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε περιοδεία που πραγματοποίησε στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μαζί με την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχο Αιγάλεω, συζήτησαν με τους εργαζόμενους τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Από τις σχέσεις εργασίας-λάστιχο και τους μισθούς πείνας, μέχρι τη θηλιά των πλειστηριασμών και τα εργατικά ατυχήματα. Τους ενημέρωσαν για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του Κόμματος, στο πλαίσιο της σταθερής διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα των προσλήψεων και της στελέχωσης της Τοπικής Διοίκησης. Υπογράμμισε ότι η δουλειά «δεν μπορεί να βγει από το μόνιμο προσωπικό» και ανέδειξε ότι αν «"έφευγαν" οι συμβασιούχοι, οι δήμοι θα κατέρρεαν». «Κι όμως οι εργαζόμενοι αυτοί, είτε είναι στα κοινωφελή προγράμματα, είτε είναι παρατασιούχοι, είτε τα διάφορα άλλα προγράμματα, που δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες, ευέλικτοι και ανακυκλώσιμοι».

Τους ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που πήρε το ΚΚΕ να προτείνει κατά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης την κατάργηση του άρθρου 103, που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο άρθρο το επικαλούνται μόνιμα οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του συστήματος, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους. «Χρησιμοποιούν μαζί με τις κυβερνήσεις το άρθρο 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τις μονιμοποιήσεις. Τώρα με τη συνταγματική αναθεώρηση είχαν την ευκαιρία να το αλλάξουν. Το ΚΚΕ έφερε αυτή την πρόταση που είχαν καταθέσει πάνω από 200 σωματεία εργαζομένων. Χρειάζονταν 50 βουλευτές για να μπει σε συζήτηση στη Βουλή. Και πέρα από τους 15 βουλευτές του Κόμματός μας, όλοι οι υπόλοιποι, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, την καταψήφισαν», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Γιατί το έκαναν; Γιατί υπάρχει στρατηγική συμφωνία. Και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των υπολοίπων. Συμφωνία που πηγάζει από όσα ψήφισαν όλοι μαζί, όπως από τα μνημόνια και που επιβάλλει αυτό το καθεστώς ευέλικτης εργασίας όχι μόνο να μην καταργηθεί αλλά να επεκταθεί. Όπως λένε και οι "θεσμοί", "πρέπει να ανέβει η ευελιξία"».

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε επίσης στον κατώτατο μισθό.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην ανεχθούν αυτή την κατάσταση, να μη σταυρώσουν τα χέρια. Να διεκδικήσουν το δίκιο τους και να αναλογιστούν τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει πιο ισχυρό αυτόν τον αγώνα την επόμενη μέρα. «Έχει έρθει η ώρα οι εργαζόμενοι να δώσουν μια απάντηση, ισχυροποιώντας το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Β. Δάγκα ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι στα Δημοτικά Συμβούλια όταν η «Λαϊκή Συσπείρωση» π.χ. ζητάει να μην ασκηθούν ένδικα μέσα ενάντια σε δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συμβασιούχους, η διοίκηση (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά απαξιωτικά ότι «δεν γίνεται να μονιμοποιούνται όποιοι περνούν έξω από το Δημαρχείο» και επικαλείται τα εκατομμύρια ευρώ που εξοικονομεί από τους εργαζόμενους που δουλεύουν με κοινωφελή εργασία, δηλαδή από την εξαθλίωσή τους. «Από την άλλη υπάρχει το παράδειγμα των κομμουνιστών δημάρχων, που σε αυτές τις συνθήκες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, όπως στην Πάτρα που οι εργαζόμενοι δεν έχασαν τη δουλειά τους επειδή ο δήμος δεν τους άσκησε ένδικα μέσα. Και παρά τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων, εκεί γίνεται προσπάθεια να γίνονται έργα υποδομών, με τη δουλειά του προσωπικού του δήμου και όχι με εργολαβίες...

Στις τέσσερις κάλπες, θα πάμε με την "ίδια τσέπη", τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς. Και γι' αυτό πρέπει να είναι ενιαίο το μήνυμα απέναντι στην ενιαία επίθεσή τους», ανέφερε η υποψήφια δήμαρχος.

Όπως σε όλους τους δήμους, έτσι και στο Αιγάλεω, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την υποστελέχωση, τις υποσυντήρητες υποδομές και τα απαρχαιωμένα οχήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στους ΟΤΑ, πολλά από αυτά θανατηφόρα. Ο Γ. Πρωτούλης σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Παράλληλα ανέδειξε ότι αυτό το οξυμένο πρόβλημα συνδέεται και με την ευελιξία, καθώς είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε επικίνδυνες δουλειές (π.χ. στα απορριμματοφόρα) μετά από μακρόχρονη ανεργία και ανεκπαίδευτοι, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. «Άνθρωποι εξουθενωμένοι, μετά από δύο και περισσότερα χρόνια ανεργίας, που έρχονται για οχτώ μήνες δουλειάς, κρέμονται στα απορριμματοφόρα, ανεκπαίδευτοι. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν εργατικά "ατυχήματα"; Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα εργατικά "ατυχήματα" έχουν θύματα εργαζόμενους με τέτοιες εργατικές σχέσεις», σημείωσε.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *