Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Καταγγέλλει την άρνηση του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητηθεί η πρόταση ανάπλασης του «Αρμού» Περάματος


Την άρνηση του προεδρείου να φέρει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και κατ' επέκταση να προχωρήσει στην άμεση ανάπλαση του χώρου «Αρμός» στο Δήμο Περάματος καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Μάλιστα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου έφερε ως πρόσχημα για την άρνηση τεχνικές ρυθμίσεις όπως την «απαραίτητη» αναμόρφωση προϋπολογισμού την Περιφέρειας ώστε να δεσμευτεί ποσό για την ανάπλαση, χωρίς καν να τοποθετηθεί σήμερα η Διοίκηση της Περιφέρειας για να εξηγήσει αν είναι υπέρ ή κατά της ανάπλασης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Πρωτούλης τόνισε πως θερμαίνεται ξανά το ενδιαφέρον της «COSCO» να «φάει» την τελευταία φλούδα γης που έχει μείνει στο Πέραμα και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα και να δεσμευτεί ένα συγκεκριμένο ποσό για να προχωρήσει η ανάπλαση.

Στο αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (το πλήρες κείμενο) για «άμεση ανάπλαση του χώρου "Αρμός" στο Δήμο Περάματος, ως την τελευταία διέξοδο των κατοίκων του Περάματος στο παραλιακό μέτωπο, το μοναδικό σημείο πρόσβασης στη θάλασσα, αλλά και ενός μεγάλου ελεύθερου χώρου, για αναψυχή, ψυχαγωγία, διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ερασιτεχνικών αλιευτικών δραστηριοτήτων» επισημαίνεται πως «ο πυρήνας του προβλήματος μπορεί να εντοπιστεί ακριβώς στο ότι το λιμάνι και οι συμπληρωματικές σε αυτό βιομηχανικές δραστηριότητες σχεδιάζουν την παραγωγή τους με βάση το επιχειρηματικό σχέδιό τους που ιεραρχεί πρώτα από όλα την κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών, άρα και τη βιωσιμότητά τους. Αυτός όμως ο σχεδιασμός, αφού έχει ως μέτρο και όριο την κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών, δεν μπορεί να συνυπολογίσει άλλους παράγοντες, όπως τα οικιστικά θέματα της περιοχής που βρίσκονται εκτός του ενδιαφέροντος της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή ακόμα μετατρέπονται σε εμπόδιο για την κερδοφορία. Το αποτέλεσμα του προβλήματος αυτού είναι η επέκταση του εμπορευματικού λιμανιού και της ναυπηγοεπισκευής σε όλη την παραλιακή γραμμή του Δήμου Περάματος, από το Κερατσίνι και το Ικόνιο Περάματος μέχρι και το Δυτικό Άκρο Περάματος όπου βρίσκεται το Πορθμείο Πέραμα - Παλούκια Σαλαμίνας. Ο μοναδικός χώρος σε αυτήν την παραλιακή γραμμή που δεν έχει καταληφθεί από βιομηχανική και λιμενική δραστηριότητα είναι η περιοχή "Αρμός" που βρίσκεται μεταξύ της βάσης της Προβλήτας ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) και των εγκαταστάσεων της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ».

Στέκεται στο γεγονός πως «το ότι ο "Αρμός" δεν είναι σήμερα μέρος των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι αποτέλεσμα επίμονων και ανυποχώρητων λαϊκών εργατικών αγώνων, που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980, 1990, 2000, αλλά ακόμα και σήμερα. Αγώνων που ξεχωριστή θέση στην προμετωπίδα αυτών ήταν οι δημοτικές αρχές Περάματος με δήμαρχο τον κομμουνιστή Γιάννη Πατσιλινάκο» και που ξεκίνησαν το 1987, «σε μια προσπάθεια του τότε κρατικού ΟΛΠ να κόψει την πρόσβαση προς τη θάλασσα καθώς προχωρούσε σε τοποθέτηση μπλοκιών με σκοπό να δημιουργήσει την Προβλήτα ΙΙΙ. Τότε, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Πατσιλινάκου, ο λαός του Περάματος κατεδάφισε τα καλούπια που είχαν στηθεί». Τονίζει πως «το γεγονός όμως είναι ότι από το 1987 ο λαός του Περάματος έκανε έκδηλο ότι ο χώρος του "Αρμού" είναι περιοχή που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελός του και μόνο. Αργότερα η δημοτική αρχή Πατσιλινάκου, στις διάφορες απόπειρες του κρατικού ΟΛΠ να προχωρήσει την επέκταση, κερδίζει τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στον ΟΛΠ από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Περιγράφει επίσης τους αγώνες της Δημοτικής Αρχής Πατσιλινάκου μαζί με το λαό του Περάματος, τους φορείς και τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μέχρι και την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής που πρόσκειται στη ΝΔ (δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκος) όπου «αναθερμαίνονται τα σχέδια για επέκταση και δημιουργία της Προβλήτας ΙΙΙ με σκοπό να γίνει χώρος για εμπορευματοκιβώτια (2003). Ο ΟΛΠ για να ανακόψει την πρόσβαση του λαού στην θάλασσα από το νότιο μέτωπο του "Αρμού" αρχίζει να τοποθετεί container και στην πορεία περιφράζει με τσιμεντένιο τοιχίο την περιοχή που αρχίζει η Προβλήτα ΙΙΙ. Τελικά η δημοτική αρχή Παγουδάκου παρέδωσε άλλα 230 στέμματα από την περιοχή του "Αρμού" στα επιχειρηματικά σχέδια, τα 130 στέμματα στον ΟΛΠ και τα υπόλοιπα 100 στρέμματα στον ΟΣΕ. Από εκεί και πέρα, με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και την παράδοσή του στο κινέζικο μονοπώλιο της "COSCO", ενεργοποιήθηκαν σχέδια για την παραπέρα επέκταση των επιχειρηματικών σχεδίων στο Πέραμα. Η Προβλήτα ΙΙΙ επεκτάθηκε σε μια τεράστια έκταση προς την θάλασσα, δημιουργώντας στο Νότιο μέτωπό της μια νέα εκσυγχρονισμένη προβλήτα πετρελαιοειδών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου ενεργοποίηση των "Καζανιών του Θανάτου", το οποίο όμως απελευθέρωσε χώρο για πρόσδεση πλοίων στη Δυτική πλευρά της Προβλήτα ΙΙΙ, η οποία καταλήγει στο άνοιγμα του όρμου του "Αρμού". Έτσι η "COSCO" σήμερα εποφθαλμιά να στενέψει το άνοιγμα του όρμου του "Αρμού" ώστε να προσδένονται περισσότερα πλοία. Επίσης επιδιώκει να επεκταθεί και στη χερσαία περιοχή του "Αρμού" για να εξασφαλίσει νέο χώρο για τα container και τις γερανογέφυρες».

Καταλήγοντας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει μεταξύ άλλων «την άμεση ανάπλαση του χώρου του "Αρμού". Ο χώρος του "Αρμού" σήμερα εκτείνεται σε μια περιοχή μεγέθους περίπου 45.000 τ.μ., στην οποία βρίσκονται τα γήπεδα ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης, το δημοτικό κτίριο (πρώην Ναυπηγείο Γιαβρή), ο χώρος στάθμευσης (επί της Λ. Δημοκρατίας), το γήπεδο - ελεύθερος χώρος για διεξαγωγή μεγάλων υπαίθριων εκδηλώσεων, το θερινό σινεμά, το κατάστημα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων και τον όρμο στον οποίο δένουν τα σκάφη των ερασιτεχνών αλιέων. Προτείνουμε την ανάπλαση του χώρου με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Περάματος».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *