Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ: Εκδήλωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την αγροτική παραγωγή και τις θέσεις του ΚΚΕ


Εκδήλωση με θέμα «ΕΕ vs αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Οι θέσεις του ΚΚΕ» πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη νεολαία που διοργανώνει το Κόμμα, με σύνθημα «Κάνε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Η πρώτη σου ψήφος να είναι κόκκινη!».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ. Παρέμβαση έκανε ο Φραγκίσκος Κουτελιέρης, αναπληρωτής καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αττικής, που αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως στη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, που στην πράξη σημαίνει υποβάθμιση όλων των σπουδών και διαμόρφωση αποφοίτων πολλών ταχυτήτων, όπως συμβαίνει και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ανέδειξε ότι απαιτείται συντονισμένος αγώνας φοιτητών και καθηγητών που πλήττονται από αυτή την πολιτική για να μπουν εμπόδια στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Από τις ομιλίες και τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε ο αντιλαϊκός - ταξικός χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στην αγροτική παραγωγή, οι συνέπειές της για τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και για τους εργαζόμενους συνολικά.

Ο Ορ. Διαμαντόπουλος (ολόκληρη η ομιλία στα συνημμένα) στάθηκε μεταξύ άλλων στην ΚΑΠ και στη σπέκουλα που γίνεται για τα περιβόητα «κονδύλια» της ΕΕ, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για χρήματα που αντλούνται από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα μέσω της φορολογίας και τελικά προορίζονται κυρίως για την άμεση στήριξη των κεφαλαιοκρατών μέσω της χρηματοδότησης καπιταλιστικών επενδύσεων.

Σε άλλο σημείο ανέδειξε με διάφορα στοιχεία το πώς η ΕΕ παίρνει μέτρα για να θωρακίσει τα μονοπώλιά της, όπως και αυτά που δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Τόνισε ότι τα επιτελεία της βλέπουν ως πρόβλημα μεταξύ άλλων την «κατακερματισμένη παραγωγή» και προωθούν διάφορα μέτρα για την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια. Αναφερόμενος σε άλλο σημείο στους όρους με τους οποίους εργάζονται οι απόφοιτοι των γεωπονικών και άλλων σχολών που εντάσσονται στον συγκεκριμένο κλάδο, ανέδειξε ότι αυτό που κυριαρχεί είναι η ανασφάλεια και η εργασία με το μπλοκάκι.

«Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι με βάση τις προβλέψεις του ΠΑΑ που αποτελεί τον έναν από τους δυο πυλώνες της ΚΑΠ για να γίνει ο γεωπόνος γεωργικός σύμβουλος δεν αρκεί το πτυχίο του, αλλά θα πρέπει να πιστοποιηθεί, να παρακολουθήσει μαθήματα και να δώσει εξετάσεις, πληρώνοντας μάλιστα και ένα χρηματικό ποσό. Δηλαδή μιλάμε για ένα πτυχίο κενό γράμμα, που δεν εξασφαλίζει το παραμικρό δικαίωμα. Για αυτό άλλωστε οι κυβερνήσεις διαχρονικά θέλουν πάση θυσία να περάσουν την αλλαγή από το επαγγελματικό δικαίωμα στο προσόν. Για αυτό, στο πλαίσιο των συναποφασισμένων σε επίπεδο ΕΕ κατευθύνσεων, πολλαπλασιάζουν τις κατηγορίες πτυχίων, Τμημάτων και αποφοίτων,  για να πιέζουν τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω. Να δημιουργούν μια μεγάλη δεξαμενή αποφοίτων από όπου θα ψαρεύουν, πετώντας τους άλλους στην ανεργία. Για αυτό και η όλη συζήτηση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για τη διάρθρωση των Πανεπιστημίων όπως και του Γεωπονικού δεν θα πρέπει να παρασύρει κανέναν φοιτητή, κανέναν νέο απόφοιτο.

Στόχος είναι η διαμόρφωση πολλών κατηγοριών πτυχίων και αποφοίτων, που συνεπάγονται πολλές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με ατομική διαπραγμάτευση των όρων, με γενικευμένη συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Μας λένε ότι έτσι κερδίζουν τα Ιδρύματα, γιατί θα προκύψουν πιο ανταγωνιστικά προγράμματα και απόφοιτοι. Τι σημαίνει όμως ανταγωνιστικός απόφοιτος, ανταγωνιστικό Τμήμα; Ανταγωνιστικός είναι αυτός που έχει εκπαιδευτεί να μαζεύει προσόντα, αδιάφορο αν έχει πλήρη γνώση της επιστήμης του.

Τελικά, ανταγωνιστικός είναι αυτός που είναι φτηνός εργαζόμενος, προσαρμόσιμος και ευέλικτος, αυτός που σκέφτεται για λογαριασμό της εταιρείας και όχι για τα δικαιώματά του, τα δικαιώματα των εργαζομένων και της τάξης του. Ανταγωνιστικό Τμήμα είναι αυτό που έχει ένα πρόγραμμα σπουδών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς, ακόμα και αν αυτά είναι πρόσκαιρα, συγκυριακά.

Έτσι στο Γεωπονικό μπορεί να ιδρύονται Τμήμα Αγροτουρισμού ή Τμήμα  Logistics  γιατί αυτό ζητά η αγορά, δηλαδή οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι βιομήχανοι του ΣΕΒ  κλπ. με κριτήριο το πώς θα εξασφαλίσουν φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, στο πλαίσιο της κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο πλαίσιο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών σχηματισμών».

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα «αν μπορούμε να αλλάξουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση», ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που απαιτούνται δεν μπορούν να προκύψουν από μια κυβερνητική εναλλαγή, από μια αλλαγή περιφερειάρχη ή δημάρχου στο πλαίσιο του μαντριού της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του κεφαλαίου, του καπιταλισμού. Μίλησε για τη διέξοδο που  βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, στον κεντρικό  σχεδιασμό με την εργατική τάξη στην εξουσία.

Ανέλυσε τη θέση του Κόμματος για τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τονίζοντας ότι «στη χώρα μας υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Αρκεί να ανασυνταχθεί το λαϊκό κίνημα, να πιστέψει στη δύναμή του και με ισχυρό ΚΚΕ να βαδίσει σε γραμμή ρήξης και ανατροπής της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και της εξουσίας των μονοπωλίων.

Μπορούμε με ισχυρό ΚΚΕ παντού να διαμορφώσουμε καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τα πράγματα παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στις πιο δύσκολες συνθήκες με την πάλη του ο λαός μας μεγαλούργησε και απέσπασε κατακτήσεις».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *