Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Οι ναυτεργάτες έγραψαν αγωνιστική ιστορία επειδή δεν έσκυψαν το κεφάλι

Να στηρίξουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, «τη δύναμη εκείνη που θα γυρίσει πολλαπλάσια πίσω στους εργαζόμενους», δυναμώνοντας τον αγώνα και την πάλη τους, κάλεσε τους ναυτεργάτες στο πλοίο «Φαιστός Παλάς», το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, κατά τη διάρκεια περιοδείας του Κόμματος.

Στην περιοδεία συμμετείχαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, νυν περιφερειακός σύμβουλος, συνταξιούχος ναυτεργάτης και Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας και εκλεγμένος στη διοίκηση του ΕΚ Πειραιά. Επίσης, ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους ναυτεργάτες με το ΚΚΕ ανέδειξε ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως η προεκλογική περίοδος που ήδη διανύουμε αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση με βάση τις θέσεις του Κόμματος.

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης μάλιστα, ο Γ. Πρωτούλης δώρισε στον πλοίαρχο του «Φαιστός Παλάς» το λεύκωμα που έχει επιμεληθεί η ΤΟ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ, το οποίο είναι αφιερωμένο στους πρωτοπόρους αγώνες των ναυτεργατών και τη συμβολή του Κόμματος σε αυτούς.

Κριτήριο ψήφου τα προβλήματα και οι αιτίες που τα δημιουργούν

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του πληρώματος κατάγεται από την Κρήτη, ο Γιάννης Πρωτούλης μετέφερε καταρχήν την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μπροστά στις καταστροφές που προκάλεσαν στο νησί τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Δεν είναι δυνατόν ακόμα και κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο, όπως μια έντονη νεροποντή, να αφήνει πίσω της θύματα και καταστροφές για τους ανθρώπους του μόχθου, σημείωσε και πρόσθεσε πως η Κρήτη δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση.

«Αυτά που επηρεάζουν τη ζωή μας, αυτά που ζούμε, πρέπει να γίνουν κριτήριο πολιτικής στάσης και ψήφου», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους εργαζόμενους να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι σε υποψήφιους δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και ευρωβουλευτές με κριτήριο τη «γύμνια» των υποδομών σε ένα μεγάλο νησί, όπως η Κρήτη.

«Όσο και να θέλουν να χωρίσουν τις κάλπες», πρόσθεσε, «τα προβλήματα δεν μπορούν να χωριστούν». Όπως εξήγησε, η αιτία που τα δημιουργεί είναι η πολιτική που μοιράζει προνόμια σε μια χούφτα πλουτοκράτες και επιφυλάσσει βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και τις ανακοινώσεις για την «εθελοντική φορολογία» των εφοπλιστών.
Την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές πληρώνουν «αν θέλουν, όταν θέλουν και όσα θέλουν», για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι ναυτεργάτες, με τη δουλειά των οποίων συνδέονται τα νησιά με την υπόλοιπη χώρα, αντιμετωπίζουν άγρια φορολογία -και όχι προαιρετική όπως οι εφοπλιστές- από την οποία ούτε ψίχουλο δεν κατευθύνεται στις ανάγκες τους. Το αποτέλεσμα είναι «με την πρώτη βροχή να πνιγόμαστε, το καλοκαίρι να καιγόμαστε και την ώρα ανάγκης να μην έχουμε πού την κεφαλήν κλίναι», σχολίασε.

«Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά δεν είναι να γυρίσουμε σε χρεοκοπημένες πολιτικές επιλογές που μας έφεραν μέχρι εδώ», όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ούτε οι «διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται, κλέβουν την ψήφο του κόσμου και μετά εξαφανίζονται ή παίρνουν υπουργικές καρέκλες», τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης, ενώ επισήμανε τη μετατροπή της σημερινής κυβέρνησης σε «πλυντήριο» για όλους τους παραπάνω.

«Να τολμήσουμε - να ψηφίσουμε ΚΚΕ», κάλεσε τους εργαζόμενους, εξηγώντας ότι η ψήφος αυτή «θα γυρίσει πολλαπλάσια πίσω στους εργαζόμενους», δυναμώνοντας τον αγώνα και την πάλη τους για το μισθό, τις ΣΣΕ, τις συντάξεις. «Οι ναυτεργάτες έχουν μια μεγάλη ιστορία. Την ιστορία αυτή τη γράψανε επειδή δεν σκύψαν το κεφάλι», σημείωσε ο Γιάννης Πρωτούλης. «Κάθε εργαζόμενος που μπαίνει στην οικογένεια των ναυτεργατών πρέπει να σκέφτεται πως ο ίδιος θα δουλέψει με δικαιώματα αλλά και τι θα αφήσει στους επόμενους», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν στα δικά τους χέρια το νήμα των αγώνων των ναυτεργατών.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *