Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»: Απαιτεί μέτρα για την ουσιαστική επέκταση της Προσχολικής Αγωγής


«Όχι στην κοροϊδία της κυβέρνησης. Μέτρα για την ουσιαστική επέκταση της Προσχολικής Αγωγής».

Αυτά απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλους τους δήμους της χώρας, με αφορμή τις εξελίξεις και για την ερχόμενη χρονιά σχετικά με την αλά καρτ εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Αναλυτικά σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που εμπλουτίζεται σε κάθε δήμο με τα στοιχεία που ισχύουν για την Προσχολική Αγωγή, σημειώνεται:

«Στις 26/2/2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους δήμους όπου από τη σχολική χρονιά 2019 - 2020 θα ισχύει η υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία.

Από τις πρώτες γραμμές της απόφασης καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να δώσει ούτε ένα ευρώ, αφού για την υλοποίηση του μέτρου - καθώς η ίδια λέει - "δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού"! Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία, η οποία μάλιστα γίνεται μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι:

  • Ήδη νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα κτίρια, σε αίθουσες Δημοτικών Σχολείων κ.ά., ενώ απαιτούνται πολλές νέες αίθουσες για να υλοποιηθεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή.
  • Ως γνωστόν, για τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα κονδύλια για σχολικές υποδομές είναι σχεδόν μη επιλέξιμα. H κυβέρνηση, δε, έκοψε και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ για προσχολικές υποδομές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019!
  • Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κανένας μόνιμος διορισμός νηπιαγωγών.
  • H κυβέρνηση έστειλε οδηγία για κοντέινερ μέσα στα υπάρχοντα σχολεία που θα στεγάσουν τα νήπια, μειώνοντας τον αναγκαίο χώρο για όλα τα παιδιά. Μιλάμε για κανονικό στρίμωγμα των παιδιών!

Η κυβέρνηση είναι ευρηματική στη διαχείριση της μιζέριας, με τις δημοτικές αρχές να ακολουθούν πιστά.

  • Κινεί διαδικασίες για να παρακαμφθεί η κείμενη νομοθεσία και αναθέτει τη μελέτη σε ιδιώτες ώστε να τοποθετηθούν 200 προκάτ νηπιαγωγεία, με προοπτική να γίνουν 400, μέσα στα υπάρχοντα σχολεία! Μάλιστα, ζήτησε από τους δήμους που υλοποιούσαν τη δίχρονη να υποδείξουν ως χώρους ακόμα και αυλές γυμνασίων και λυκείων! Αυτή είναι η "σύγχρονη" παιδαγωγική αντίληψη της κυβέρνησης!

Αρνητική είναι η πείρα και από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.

Καμιά έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να καλυφθούν οι νέες ανάγκες, 25άρια τμήματα, υπεράριθμα παιδιά που μετακινήθηκαν σε μακρινά νηπιαγωγεία. Καμία πρόβλεψη για την κτιριακή επιβάρυνση και την απόλυτη μείωση των αύλειων χώρων για τα παιδιά.

Με μέτρα της κυβέρνησης υποβαθμίστηκε παραπέρα η λειτουργία των νηπιαγωγείων, όπως για παράδειγμα η προαιρετικότητα του ολοήμερου προγράμματος. Αυξήθηκε ο αριθμός για τη δημιουργία τμήματος, από 7 στα 14 παιδιά. Ούτε σκέψη για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.

Οι ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δεν χωράνε στη "δίκαιη ανάπτυξη" της κυβέρνησης. Απλόχερη με 4 δισ. στο ΝΑΤΟ και μίζερη απέναντι στις ανάγκες των παιδιών μας.

Οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε κάθε δήμο και σε όλη τη χώρα παλεύουμε για την ουσιαστική υλοποίηση της σύγχρονης και ποιοτικής δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με ευθύνη του κράτους, για την ανάγκη να αναπτυχθεί το δίκτυο των δημόσιων παιδικών σταθμών. Ένα διαχρονικό αίτημα, επιστημονικά θεμελιωμένο, που συνδέεται με την ανάγκη όλα τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους να έχουν θέση σε αναβαθμισμένες προσχολικές δομές.

Καλούμε τους φορείς της πόλης, τα εργατικά σωματεία, τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά να διεκδικήσουμε από κυβέρνηση - Περιφέρεια τη γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκαίων υποδομών, για την πλήρη υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών. Για να εξασφαλιστούν οι όροι της ουσιαστικής και ποιοτικής αναβάθμισής τους.

Διεκδικούμε:

  • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, με αιχμή τα δημόσια οικόπεδα της πόλης μας.
  • Μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών, 15 παιδιά ανά τμήμα. Δύο νηπιαγωγοί στα τμήματα με 25 παιδιά.
  • Δημόσιοι, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού κάθε ειδικότητας.
  • Τμήματα ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία και ειδικά νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη αυτήν τη δομή.
  • Ουσιαστική λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.
  • Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στις προσχολικές δομές. Είναι βασική προϋπόθεση για μια αναβαθμισμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη Προσχολική Αγωγή.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό, αλλά ενιαίο, με συνέχεια μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Με "Λαϊκή Συσπείρωση" σε Δήμο - Περιφέρεια, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *