Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Εκδήλωση στην Καισαριανή αφιερωμένη στους 200 κομμουνιστές και τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού


Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε ηλικίας και ξεχωριστή την παρουσία των παλαίμαχων συντρόφων της ηρωικής δρακογενιάς της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΚΕ του ΚΚΕ «Έπεσαν για τη Ζωή» στο δημαρχείο της Καισαριανής, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος ήταν ότι γέμισε τόσο η Αίθουσα του Δημαρχείου όσο και το φουαγιέ.

Ηταν μια εκδήλωση τιμής για τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αλλά και για τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού και καταγράφονται στους 18 τόμους της έκδοσης, δηλαδή για τους 65000, που «έπεσαν για τη ζωή», από το 1918 έως και το 1974.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα (Δείτε εδώ τη δήλωση που έκανε στο περιθώριοτης εκδήλωσης). Παρευρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Χρήστο Τσιντζιλώνη, καθώς και αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΕΚΑΜ.

Το «παρών» επίσης έδωσαν ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως και οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλιούπολης Τασία Τσατσούλη, Ζωγράφου Ανδρέας Καραβίδας, Δάφνης - Υμηττού Ναυσικά - Τόλια Κηπουρού, Αλίμου Κυριακή Καμαρινού.

Επίσης η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγλαΐα Κυρίτση, η Άννα Βασιλάκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πολλοί ακόμα υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Παρευρέθηκαν ακόμα οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Τιτίκα Σαριγκούλη.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (διαβάστε εδώαναλυτικά και δείτε βίντεο).

Για την έκδοση μίλησαν ακόμα οι Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ (δείτε εδώ βίντεο), και Τάκης Ψημμένος, μαχητής του ΔΣΕ και υπεύθυνος της πολύτομης έκδοσης (δείτε εδώ βίντεο).
Παρουσιάζοντας την έκδοση ο Φάνης Παρρής, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι πρόκειται για τόμους που αποτελούν ένα μοναδικό τεκμήριο, χρήσιμο στον ιστορικό ερευνητή, στους απογόνους των αγωνιστών, στη νέα γενιά κομμουνιστών. Όπως είπε, «στις σελίδες του δεν καταγράφονται μόνο μέλη ή στελέχη του ΚΚΕ αλλά και χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι που εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά του αγώνα που πρωτοστάτησε και καθοδήγησε το ΚΚΕ.

Ο καθένας από τους τόμους καταγράφει τους νεκρούς μιας συγκεκριμένης περιόδου της ιστορίας. Στον πρόλογο κάθε τόμου υπάρχει μια σύντομη επισκόπηση αυτής της περιόδου - επικεντρωμένη στις εξελίξεις που αφορούν το πλαίσιο των διώξεων.

Στο "Επεσαν για τη Ζωή", παρατίθενται στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι κάθε είδους διώξεις που έφταναν στην απόλυτη βαρβαρότητα μέχρι και τις άγριες δολοφονίες αγωνιστών δεν υπήρξαν αποτέλεσμα αποκλειστικά της κτηνωδίας κάποιων ιθυνόντων ή υπερβάλλοντος ζήλου ορισμένων αλλά κυρίαρχη εκδήλωση της λειτουργίας του αστικού κράτους, ως μηχανισμός βίας από τη μεριά του κεφαλαίου, που υπηρετεί την υπεράσπιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ιδιοκτησίας, μαζί με την ενσωμάτωση στο σύστημα και τον αντικομμουνισμό. Είναι γεγονός πως σε διώξεις επιδόθηκαν κάθε πολιτικής απόχρωσης κυβερνήσεις, δεξιές, φασιστικές, κεντρώες, φιλελεύθερες».

Έκδοση - μικρογραφία της ιστορίας του ΚΚΕ

Πριν πάρει το λόγο ο Τ. Ψημένος, η ιστορικός Φιλιώ Τόλια αναφέρθηκε στο πλούσιο αγωνιστικό βιογραφικό του, από τα πρώτα χρόνια της στράτευσης στην ΕΠΟΝ Καρδίτσας, της ενταξής του στον ΕΛΑΣ, την οργάνωσή του στο ΚΚΕ, τη δράση ως μαχητής του ΔΣΕ, αλλά και αργότερα στην πολιτική προσφυγιά στην Ουγγαρία, συνολικά στη σημαντική συνεισφορά του στο να γίνουν γνωστοί οι αγώνες του λαού μας μέσα και από τη συγγραφική του δραστηριότητα.

Καταχειροκροτούμενος ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης ο Τ. Ψημένος ο οποίος τόνισε ότι η έκδοση αποτελεί μία μικρογραφία της ιστορίας του Κόμματος και των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού καθώς καταγράφει και κάτω από ποιες συνθήκες έπεσαν οι νεκροί.
Χτες, επέλεξε, όπως εξήγησε, να αναφερθεί στην ομιλία του σε μία σειρά γεγονότα, λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, τα οποία και ο ίδιος γνώρισε μέσα από τη συμμετοχή του στην επιτροπή σύνταξης του μαρτυρολογίου και τα οποία δείχνουν τις θυσίες των κομμουνιστών σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Η προσπάθεια να καταγραφούν τα ονόματα των νεκρών ηρώων μας πάντα απασχολούσε το ΚΚΕ και πήρε σάρκα και οστά όταν νομιμοποιήθηκε το Κόμμα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Γιατί, όπως είπε και ο Τ. Ψημένος, το Κόμμα ποτέ δεν ξέχασε αυτό το ιερό χρέος συγκέντρωσης και καταγραφής των νεκρών ηρώων μας.

Αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισε αμέσως αυτή η προσπάθεια τόσο από τις οργανώσεις του Κόμματος και παραρτημάτων της Αντίστασης, όσο και από μεμονωμένους αγωνιστές. Ξεχωριστή αναφορά έκανε σε συντρόφους που βοήθησαν ιδιαίτερα σε αυτή την προσπάθεια, τον Γιώργο Λογοθέτη από τη Λευκάδα που συγκέντρωσε 150 βιογραφικά, τον Χρήστο Κοσμίδη από τις Σέρρες που συγκέντρωσε 800 και τον Χρήστο Παπαϊωάννου ο οποίος στη δεκαετή προσπάθεια να βρει πού είναι θαμμένος ο αδελφός του, κατόρθωσε να συγκεντρώσει 1.000 ονόματα νεκρών από την περίοδο του εμφυλίου από τη Λάρισα καθώς και να εντοπίσει το σημείο που εκτελέστηκαν 50 ανάπηροι του ΔΣΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην καλλιτεχνική επιμέλεια της έκδοσης αρχικά από τον Γιώργο Βαρλάμο και στη συνέχεια από την Εύα Μελά.

Εξήγησε ότι αυτό που δεν έγινε κατορθωτό μέχρι τώρα, είναι να συγκεντρωθούν τα ονόματα των 250 - 300 δολοφονημένων στη μεγάλη σφαγή της Μακρονήσου το 1948. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στις πηγές, που πέρα από την συνεισφορά των Οργανώσεων περιλαμβάνουν εκατοντάδες βιβλία. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν και οι αναφορές του σε περιπτώσεις άφταστου ηρωισμού μελών και στελεχών του ΚΚΕ. «Ενας αιώνας αγώνα και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε δυνατά στην αίθουσα όταν ο Τ. Ψημένος ολοκλήρωσε την ομιλία του...

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή και με τους παρευρισκόμενους να σιγοτραγουδούν το πένθιμο εμβατήριο «Επέσατε θύματα», με τη σεμνή υπόσχεση να κρατηθεί «αιώνια η μνήμη σε εσάς αδερφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα».

Ντοκουμέντα από το μεγαλείο της ιστορίας μας
  
Στο χώρο λειτούργησε έκθεση πολύτιμων ντοκουμέντων. Η έκθεση περιελάμβανε ένα δείγμα από το Αρχείο του ΚΚΕ γύρω από τις διώξεις και εκτελέσεις κομμουνιστών και αγωνιστών. Ενα μικρό δείγμα, που κατάφερνε όμως να δώσει το μεγαλείο της ιστορίας του Κόμματος, το κόκκινο νήμα που συνδέει τις διάφορες γενιές των κομμουνιστών που με κάθε τίμημα κράτησαν όρθιο το Κόμμα. Από τα εξώφυλλα του Ριζοσπάστη και της Αλληλεγγύης του Λαού (όργανο της Εργατικής Βοήθειας) που αναφέρονται σε δολοφονίες στελεχών του Κόμματος, της ΟΚΝΕ και πρωτοπόρων εργατών κατά τη διάρκεια του μεσοπόλεμου μέχρι τις ανακοινώσεις των γερμανικών αρχών κατοχής που ανακοίνωναν εκτελέσεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών για «αντίποινα».

Την προσοχή όλων τράβηξαν τα τελευταία γράμματα πριν την εκτέλεση κομμουνιστών την περίοδο της κατοχής και του αγώνα του ΔΣΕ, το μαντήλι ενός εκτελεσμένου από τους 200 που έγραψε δυο λόγια αποχαιρετισμού στα βιαστικά, οι αναγγελίες σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς δολοφονιών και εκτελέσεων κατά τα μετεμφυλιακά χρόνια. Η τελευταία προθήκη ήταν αφιερωμένη στη δουλειά που κράτησε κοντά 30 χρόνια για τη συγκέντρωση και καταγραφή στοιχείων των νεκρών ηρώων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *