Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Για βασικά ζητήματα της καθημερινότητας απάντησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης



Για τα φλέγοντα ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων, της πολιτικής προστασίας, της αξιοποίησης πόρων και την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και περιφερειών, τοποθετήθηκε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Πρωτούλης, σε ραδιοφωνικό debate του «Αθήνα 984».


Ειδικότερα, για το ΧΥΤΑ Γραμματικού υπογράμμισε ότι είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα το ποιος θα κάνει τη διαχείριση απορριμμάτων. Το ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαντά με σαφήνεια, είπε ότι «πρέπει να είναι ενιαίος κρατικός φορέας δημόσιων έργων, ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων, θα χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, θα είναι προς όφελος των εργαζομένων. Το δεύτερο ερώτημα είναι πως θα γίνεται η διαχείριση. Ποιος θα την κάνει, πως θα γίνει. Εμείς λέμε ήπια ανακύκλωση στην πηγή. Αυτή τη στιγμή ποιος θα την κάνει; Το ιδιωτικό μονοπώλιο; Αν ήταν, θα την είχε κάνει». Σημείωσε δε πως «η χωματερή των Άνω Λιοσίων πρέπει να κλείσει οριστικά και να μην ξαναφτιαχτεί άλλη τέτοια ρυπογόνα δραστηριότητα στο Θριάσιο, την πιο επιβαρυμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου και φυσικά δεν πρέπει να φτιαχτεί ένα ακόμα αίσχος στο Γραμματικό που επί το πλείστον θα φτιαχτεί πάνω στο ρέμα». Τόνισε επίσης πως «δεν πρέπει να λέμε στον κόσμο πράγματα για να τον ξεγελάσουμε, πρέπει να του πούμε την πλήρη αλήθεια. Ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει, με το ιδιωτικό μονοπώλιο μέσα, πιθανά και με άλλες κοινοπραξίες  που αφού μοιράσουν την επιχειρηματική πίτα θα μπουν κι αυτές μέσα, είναι άκρως αντιυγειονομικός, είναι μία περιβαλλοντική βόμβα αλλά είναι μία τεράστια χρυσοφόρα μπίζνα. Και αυτή τη φορά πρέπει να καταψηφίσει αυτόν τον ταξικό, αντιπεριβαλλογικό, άκρως ανθυγιεινό σχεδιασμό και να κάνει την πραγματική διαφορά με την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Είναι φυσικό να διαφωνούν όσοι στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσοι στηρίζουν την ΕΕ η οποία λέει "διαχειριστείτε τα απορρίμματα με ΣΔΙΤ", δηλαδή δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικά κέρδη».

Σχετικά με την πολιτική πρόληψης και διαχείρισης μεγάλων καταστροφών, ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι «δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός πολιτικής προστασίας για περιοχές που βρίσκονται κοντά ή μέσα σε  δασικά οικοσυστήματα. Μην πιάσουμε ότι ένα χρόνο μετά από τις τεράστιες καταστροφές, τα σπίτια είναι καμμένα, το νερό και το ρεύμα είναι κομμένα και αρχίζουν κι έρχονται και τα μπιλιέτα των προστίμων που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 200.000 ευρώ για αυθαίρετη δόμηση. Και όταν το κράτος είναι να πάρει τα λεφτά, υπάρχουν και οι διαδικασίες νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, των ημιυπαίθριων και των αύλειων χώρων ξανά και ξανά αλλά όταν είναι να προστατέψει τους κατοίκους, τους ρίχνει το ανάθεμα ότι αυτοί φταίνε για την καταστροφή επειδή είναι αυθαίρετοι». Συμπλήρωσε πως στην καταστροφή στο Μάτι είδαμε, στην πλήρη διάστασή του, την ανυπαρξία του κράτους όταν είναι να προστατέψει τους εργαζόμενους και σε ενδεχόμενη νέα καταστροφή «θα γίνει ότι έγινε στο Μάτι. Ο πλήρης αυτοσχεδιασμός Αστυνομίας, περιφέρειας, δήμων, Στρατού, Λιμενικού. Ποιος συντονίζει; Αυτή είναι η πολιτική μας κριτική, υπάρχει μεγάλη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που δεν μπορεί να το βγάλει από πάνω της κεντρικά γι' αυτές τις τεράστιες καταστροφές που βρήκαν τη χώρα μας, ιδιαίτερα την Αττική, τα τελευταία χρόνια».

Για την αξιοποίηση πόρων της περιφέρειας για ενίσχυση των ευάλωτων, σημείωσε ότι «για εμάς, κοινωνική πολιτική, δεν είναι η πολιτική της σακούλας, δεν είναι η ελεημοσύνη, η φιλανθρωπία που κάνουν διάφορες ΜΚΟ, διάφορα ευαγή ιδρύματα τα οποία την ίδια στιγμή φοροαπαλλάσσονται γι' αυτή τους τη φιλανθρωπία και παρουσιάζονται ως ευεργέτες». Πρόσθεσε ότι η περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να ασκήσει κοινωνική πολιτική αλλά «δουλειά της είναι να φτιάχνει υποδομές, να βοηθάει και να ανακουφίζει τα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Έχουμε αποσπασματικές δράσεις, ανεπαρκείς, εμβαλωματικές, κονδύλια που γράφονται στους προϋπολογισμούς και αν τα ελέγξουμε τρία χρόνια μετά θα δούμε ότι αυτά που έχουν δοθεί είναι ελάχιστα, όπως για την επιδότηση του ρεύματος». Μάλιστα, υπενθύμισε τη δράση για το Πέραμα που κωλυσιεργεί τη στιγμή που για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου τα εκατομμύρια είναι τεράστια.

Για την οικονομική αυτοτέλεια των περιφερειών, ο Γιάννης Πρωτούλης είπε πως «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το λαό μας και για να επιλέξουμε εμείς έργα που προστατεύουν και ανακουφίζουν τη ζωή, τη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής, πρέπει να σπάσουμε αυγά, να  υπάρξει ριζοσπαστική ανατροπή ενός θεσμικού πλαισίου, το οποίο, από τους τρεις εμβληματικούς νόμους, τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη" και τον "Κλεισθένη", γίνεται ένας ασφυκτικός έλεγχος από το κράτος ώστε οι εκλεγμένοι του πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τοπικής Διοίκησης να κινούνται απαρέγκλιτα σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που ενισχύουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή την περιβόητη ανάπτυξη στην οποία όμως κανείς δεν βάζει τη βασική αντωνυμία. Ανάπτυξη για ποιον; Ζούμε την τεράστια ανάπτυξη των κερδών των λίγων τη στιγμή που ο κόσμος βασανίζεται».

Καταλήγοντας επισήμανε πως στόχος είναι να διαμορφωθούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια που θα βάζουν το λαό στη διεκδίκηση και όχι στη γωνία, να τον χαρατσώσουν, να τον πετροβολήσουν, να τον πνίξουν, εφαρμόζοντας μία βάρβαρη πολιτική. «Τις αλλαγές, τα κομπρεμί και τα παζαρέματα τα βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Βλέπουμε με τη ευκολία μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, ούτε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της "Δύναμης Ζωής", ούτε οι δυνάμεις του κυρίου Πατούλη, ούτε οι υποψήφιοι του κ. Σγουρού έχουν δείξει τη διάθεση να αντισταθούν, να αντιπαλέψουν την ΕΕ, αντιλαϊκές πολιτικές που εκπονήθηκαν, υλοποιήθηκαν και εφαρμόζονται και είναι εδώ για να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *