Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ - ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ: Χαιρετισμός στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Γυναικών της ΠΟΑΣΥ

Στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την περασμένη Τετάρτη 10 Απρίλη, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Γιάννης Πρωτούλης

Στο χαιρετισμό του, ο Γιάννης Πρωτούλης, σημείωσε:

«Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση της Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Συμπληρώνονται 5 χρόνια από τις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Επειδή ξαναξεκίνησε η πασαρέλα των υποψηφίων, καλό θα είναι να λέμε και τι έκανε ο καθένας και η καθεμιά όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς, η "Λαϊκή συσπείρωση" στην Περιφέρεια Αττικής, καταθέσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην ανάδειξη και διεκδίκηση λύσεων για τα οξυμμένα προβλήματα συνολικά των γυναικών. Οι αστυνομικίνες δεν είναι ανεπηρέαστες από την συνολικότερη κατάσταση, το αντίθετο.
● Στα σχολεία των παιδιών μας για να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, σε κτιριακές υποδομές. Για δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές και όχι με δόσεις, μόνο σε ορισμένα σχολεία.

● Στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας για την κάλυψη των κενών σε παιδίατρους, σε γυναικολόγους και άλλες ειδικότητες, για δωρεάν προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα και εμβολιασμό. Για την αποζημίωση της λογοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της φυσικοθεραπείας των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών, για τις υπηρεσίες “Βοήθεια στο σπίτι” και την ειδική αγωγή, που αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι ξανά στον αέρα.

● Στις παιδικές χαρές, στους αθλητικούς χώρους για υποδομές ασφαλείς για τα παιδιά μας, χωρίς λουκέτα και οικονομικές συμμετοχές.

● μέτρα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας σε σχολεία, σχολές, χώρους εργασίας, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και με χώρους πρασίνου στις γειτονιές.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που πέρασαν από την περιφέρεια Αττικής, δεν κακοκαρδίστηκε κανένας, έφυγαν με πολλά εκατομμύρια. Για τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού υπήρχαν και υπάρχουν περιορισμοί, εμπόδια, γραφειοκρατία, έλλειψη πόρων. Συνθλίβονται βασικά δικαιώματα των γυναικών στη λογική κόστους οφέλους.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόρριψη από την κυβέρνηση της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ισότητα των φύλων για την επαναφορά του επιδόματος τοκετού ύψους 1000 ευρώ για κάθε γέννα σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το επίδομα που έκοψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διατηρεί κομμένο η σημερινή, με αποτέλεσμα σήμερα να επιδοτούνται μόνο όσες γυναίκες... γεννούν στο σπίτι!!!

Αν δεν ήταν η πολύχρονη πίεση των αγώνων των συνταξιούχων μέσα απο την ΣΕΑ και του συλλόγου ΑΞΙΑ, αγώνων που έμπρακτα το γνωρίζετε, στήριξε το ΚΚΕ, η κυβέρνηση δε θα προχωρούσε ούτε στην αναστολή του απαράδεκτου μέτρου του νόμου Κατρούγκαλου που “έκοβε” τη δυνατότητα στις χήρες να λάβουν τη σύνταξη χηρείας με ηλικιακά κριτήρια.

Υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε όλες και όλους. Οι μνημονιακοί νόμοι δεν εξαίρεσαν τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή είναι η ΕΕ των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των λίγων που κρατούν τους πολλούς στη φτώχεια, εξαπολύουν για τα συμφέροντα τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτικούς πολέμους, και φυσικά ενισχύουν πάσης φύσεως μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος, όπως της "Europol".

Η ελληνική αστυνομία πρέπει να αποκτήσει το ρόλο που της αρμόζει, να προστατέψει από την εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα. Δεν έχουν δουλειά οι αστυνομικοί γυναίκες και άντρες να εμποδίζουν συνταξιούχους, εργαζόμενους. Δεν έχουν δουλειά να στέλνονται υπηρεσία για να καλυφθούν νοθείες σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, στην ίδια τη ΓΣΕΕ. Η αστυνομία δεν έχει καμιά δουλειά στα εργατικά σωματεία και τις διαδικασίες τους. Ούτε στο περιφερειακό συμβούλιο όταν έρχονται κάτοικοι να διαμαρτυρηθούν για τις χωματερές που τους σκοτώνουν με τον καρκίνο, για την ανυπαρξία υποδομών. Οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας δεν είναι υπηρέτες κανενός μεγαλοσχήμονα που έχει στην υπηρεσία φύλαξης του και έχουμε δει με τα μάτια μας να τους έχει να κουβαλάνε και τα ψώνια».

Ο Νίκος Σοφιανός

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Νίκος Σοφιανός, σημείωσε:

«Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που απευθύνατε στη “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δήμο Αθήνας, το συνδυασμό με το γαρύφαλλο που στηρίζει το ΚΚΕ, και τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας στο μεγάλο ζήτημα των κοινωνικών διακρίσεων που υφίσταται η γυναίκα αστυνομικός, μαζί με όλες τις εργαζόμενες γυναίκες.

Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας για την οικογενειακή και προσωπική σας ζωή με βάση τις σημερινές συνθήκες εργασίας και ζωής. Γιατί η έλλειψη εβδομαδιαίου προγραμματισμού των υπηρεσιών στην ΕΛΑΣ, τα ακανόνιστα ωράρια και οι βάρδιες, οι δυσκολίες στη χρήση της άδειας μητρότητας και γονικής άδειας διαμορφώνουν επιπλέον εμπόδια στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με το παιδί, με την οικογένεια, αλλά και σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων σας.

Σε αυτό το έδαφος, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών για την προσχολική αγωγή, για την Υγεία - Πρόνοια, για τη στήριξη της οικογένειας επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Γιατί θεωρείται ατομική υπόθεση, ζήτημα “ατομικής ικανότητας” η ολόπλευρη προστασία της οικογένειας, ενώ η κρατική ευθύνη περιορίζεται σε ένα ελάχιστο δίκτυ υποβαθμισμένων υπηρεσιών για τη στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε εξαθλίωση.

Την ίδια στιγμή, η μητέρα αστυνομικός στερείται ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα να πηγαίνει το παιδί της στο δημοτικό παιδικό σταθμό. Οι γυναίκες που υπηρετούν και στην ΕΛ.ΑΣ. δεν δικαιούνται voucher γιατί θεωρούνται υψηλά αμειβόμενες. Να πως μεταφράζονται για τις γυναίκες αστυνομικούς οι περιβόητες οικονομικά προσιτές υπηρεσίες φροντίδας για τα παιδιά προσχολικής αγωγής, στις οποίες αναφέρεται η ΕΕ. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, επίσης, το γεγονός ότι 32 παιδικοί σταθμοί του δήμου της Αθήνας κινδυνεύουν να κλείσουν, γιατί δεν έχουν φροντίσει να τους πιστοποιήσουν. Φυσικά εμείς θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την διαδικασία πιστοποίησης. Κλείνουν τρεις παιδικοί σταθμοί και έρχονται να προστεθούν σε άλλους τρεις που έκλεισαν την προηγούμενη χρονιά, δείχνοντας το πρόβλημα της απουσίας των κοινωνικών υποδομών που υπάρχουν στο δήμο της Αθήνας ως αποτέλεσμα της κεντρικής πολιτικής. Το ίδιο ισχύει και με τα σχολεία που πάνε τα παιδιά σας, μιλώντας για το δήμο της Αθήνας, που αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πιστεύουμε ότι έχετε κάθε δικαίωμα να οργανώνετε τον αγώνα σας στις ενώσεις σας, για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων σας, που έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα. Όπως, η θεσμοθέτηση της αποζημίωσης για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή για τις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, για την απαγόρευση νυχτερινής εργασίας σε μητέρες με μωρά παιδιά χωρίς “αστερίσκους” και “εξαιρετικές περιπτώσεις”. Πρόσφατα καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση για την καθυστέρηση καταβολής των δαπανών μετακίνησης και αποζημίωσης εκπαίδευσης, αλλά και για τη μείωση του προϋπολογισμού του Ταμείου Ασφάλισής σας.

Όπως διεκδικούμε την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στα αστυνομικά τμήματα, με βάση τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες των γυναικών, λόγω του ρόλου τους στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Καλή επιτυχία στις εργασίες σας».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *