Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: «Με αφορμή την Columbia» του Δημήτρη Φεργάδη


Τη Δευτέρα 21 Γενάρη, σε εκδήλωση του Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημήτρη Φεργάδη «Με αφορμή την Columbia - H βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα».

Ο συγγραφέας γεννήθηκε στις 30 Δεκέμβρη του 1938 στην Κύμη Ευβοίας, με καταγωγή από τη Σκύρο. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 έγινε εργάτης, βοηθός πρεσαδόρου, στο εργοστάσιο παραγωγής πλακών γραμμοφώνου της «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ» στην Αθήνα και στη συνέχεια, διευθυντικό στέλεχος της «Columbia» και της «Minos-EMI».
Ο Δ. Φεργάδης, με γλαφυρό και λαϊκό λόγο, αποτυπώνει τη δισκογραφία …λίγο διαφορετικά από ό,τι τη γράφουν συνήθως. Υπότιτλος κάθε κεφαλαίου, ένας στίχος τραγουδιού, που δίνει το στίγμα του συγγραφέα. Στο κεφάλαιο όπου αναφέρεται στους εργάτες της «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ», δανείζεται το στίχο από το τραγούδι «Φάμπρικες» του Βασίλη Τσιτσάνη: «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά». Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του οι εργαζόμενοι στη δισκογραφία, οι «ανώνυμοι» που με τον ιδρώτα τους φτιάχνονταν οι δίσκοι.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον βιβλίο, στο οποίο αποτυπώνεται η μεγάλη εμπειρία του συγγραφέα στο χώρο της δισκογραφίας και η κοινωνικά ευαίσθητη οπτική του, η σταθερή συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Παναγιώτης Κουνάδης, μελετητής του Ελληνικού τραγουδιού, ο Γιώργος Μονεμβασίτης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Κριτικός και Ιστορικός Μουσικής, ο Χρήστος Ασημακόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων και επικοινωνίας «Όγδοο music group». Σύντομη παρέμβαση έκανε ο συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Μαρία Μαυροματάκη. Συντόνισε ο Γιώργος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος - ερευνητής. Τη βραδιά έκλεισαν μελωδικά ο Λάκης Χαλκιάς και το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, υποψήφιος Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *