Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ: «Πιο ικανοί με περισσότερα όπλα στα χέρια μας για να βγούμε νικητές στον πόλεμο με το κεφάλαιο και τις δυνάμεις του»


Με 198 αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν από δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

«Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων - Δυναμώνουμε την πάλη μας απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν - Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους». Κάτω από το σύνθημα αυτό, οι αντιπρόσωποι συζητούν τον απολογισμό και τη συνέχεια της δράσης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, που διεξάγονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Χαϊδαρίου, συνεχίζονται το Σάββατο με τοποθετήσεις αντιπροσώπων ενώ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την ψηφοφορία για τον απολογισμό, την εκλογή νέας Διοίκησης, Γενικού Συμβουλίου και εκπροσώπων στη ΓΣΕΕ.
Πριν την παρουσίαση της εισήγησης αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων και συναγωνιστών τους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τους προέδρους των Συνδικάτων της Αθηνας και των Ιωαννίνων, Σταύρο Λίτσα και Σωτήρη Μανούση.

Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκπρόσωποι φορέων που απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Επίσης, παρευρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου της Αθήνας.

Αμέσως μετά, με τους αντιπροσώπους του συνεδρίου να φωνάζουν το σύνθημα, «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας.

«Όλοι έχουμε πείρα, έχουμε μυαλό και μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις τέτοιες, που θα στηρίζουν, θα ενισχύουν τον αγώνα μας, τα συμφέροντά μας, που θα προωθούν την πάλη με σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες" και ταυτόχρονα, θα αποδυναμώνουν τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, όλων των "αρπαχτικών" του ιδρώτα μας και της δουλειάς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τασιούλας. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Τους αντιπροσώπους καθώς και τους προσκεκλημένους της Ομοσπονδίας καλωσόρισε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ενώ οι διοργανωτές ευχαρίστησαν τη δημοτική αρχή για την παραχώρηση της αίθουσας. Ο Μ. Σελέκος αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει παίξει το κίνημα των οικοδόμων στην ανάπτυξη και καλο τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος, σημειώνοντας πως και στις σημερινές δύσκολες εποχές "όλοι ακουμπάνε στους οικοδόμους". 

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπενθύμισε ότι η Ομοσπονδία είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ, στηρίζει με τις δυναμεις της τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες και σηκώνει σημαντικό βάρος στην προσπάθεια για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. 

Τη στήριξη της αγωνιστικής προοπτικής στο διεθνές εργατικό κίνημα από την Ομοσπονδία των οικοδόμων, τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Υπογράμμισε πως η αλληλεγγύη και ο διεθνισμός είναι όπλα των εργαζομένων, προκειμένου να μην νιώθουν μόνοι απέναντι στην επίθεση των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και των συνδικαλιστών τους. 

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις εργασίες του Συνεδρίου μετέφερε ο Μιχάλης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Οικοδόμων - Ξύλου και οικοδομικών υλικών (UITBB). Αναφέρθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών, που σε όλο τον κόσμο αφορούν την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, τις εργοδοτικές αξιώσεις για όλο και πιο φθηνή εργατική δύναμη, ενώ ξεχώρισε τη σημασία της δουλειάς των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου στους μετανάστες και τους ανέργους. 

Με συνθήματα αλληλεγγύης υποδέχθηκαν οι αντιπρόσωποι στο βήμα τον Μαχμούτ Αμπού Αλουάφα, γενικό γραμματέα της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών, που μίλησε για τον δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης. "Μέσα από το διεθνισμό και την αλληλεγγύη τα συνδικάτα μας θα γίνουν ακόμα πιο δυνατά", σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Την ανάγκη για ισχυρή κοινωνική συμμαχία απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση έθεσε στο επίκεντρο του χαιρετισμού του ο Νίκος Σταθάτος εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ. Υπογράμμισε ότι η εμπειρία που από την προσπάθεια κοινού αγωνιστικού βηματισμό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στον χώρο των κατασκευών, σημείωσε ότι υπάρχει το έδαφος για να συνεχιστούν τα βήματα αυτά.

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των αγροτών μετέφερε ο Βαγγέλης Τσολίσος, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Όπως εξήγησε, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους δεν είναι καθόλου άγνωστα στους φτωχούς αγρότες, υπενθυμίζοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει αγροτικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ευτύχης Παπαμιχαήλ, κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Συντεχνίας των Οικοδόμων Κύπρου, συνοψίζοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και όχι μόνο στη χώρα του, αλλά και την προσπάθεια για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στα πλαίσια της οποίας έχουν προκηρύξει απεργία στις 13 Φλεβάρη. 

Σταθμό για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που αγωνίζονται, χαρακτήρισε τις εργασιες του Συνεδρίου η Μαρία Φιλανταράκη, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Υπογράμμισε πως οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις που επιφυλάσσουν στους οικοδόμους μεροκάματα ψίχουλα, ατελείωτα ωράρια και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, ευθύνονται και για την εργασιακή κόλαση που ζουν οι εργαζόμενες γυναίκες. 

Με τη σειρά του ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), μίλησε για την ανάγκη το σύνθημα "φοιτητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά" να πάρει σάρκα και οστά σε απεργίες και συλλαλητήρια, κοινές συσκέψεις αλλά και περιοδείες συνδικαλιστών σε σχολές. 

Τέλος, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως των Ομοσπονδιών Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ διαβάστηκε μήνυμα που έστειλε η Ομοσπονδία Συνδικάτων στις Κατασκευές στην Πορτογαλία.
 
Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων, ανάφερε τα εξής:

«Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας αποτελεί ένα κορυφαίο γεγονός για τον κλάδο. Η πραγματοποίησή του μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος ζητήματα που μας απασχολούν και να χαράξουμε το σχέδιο της ενιαίας παρέμβασης των σωματείων μας για την επόμενη τριετία.

Μέσα από τον απολογισμό της δράσης μας να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες, δυσκολίες που προκύπτουν στην πορεία των αγώνων από τη ταχτική της εργοδοσίας, το ρόλο των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των δυνάμεων που τη στηρίζουν.

Από την ίδια μας την πείρα, να συζητήσουμε πως θα απευθυνθούμε στον κλάδο των Κατασκευών καλύτερα, πιο ολοκληρωμένα, πως θα κινητοποιήσουμε δυνάμεις με τη γραμμή πάλης και διεκδίκησης που βάζει μπροστά τα συμφέροντα των εργαζομένων, πως θα αποσπάσουμε δυνάμεις από την επιζήμια επίδραση της επιχειρηματολογίας του κεφαλαίου και των ανθρώπων τους μέσα στο εργατικό κίνημα που συγκροτούν τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Μέσα από ουσιαστική συζήτηση, να μετρήσουμε τα βήματα που έγιναν, την πρόοδο που είχαμε στους διάφορους τομείς της δουλειάς μας, που καθυστερήσαμε, πόσο συμβάλαμε στην προώθηση της αναγκαίας ανασύνταξης του κινήματος, ως προϋπόθεση για να ανέβει η αποτελεσματικότητα των αγώνων μας, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που έχουμε θέσει:

--Τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας των Δ.Σ.

--Την ενίσχυση της γραμμής πάλης και της προοπτικής που προωθούμε μέσα στο κίνημα, στους αγώνες των εργαζομένων και την προβολή της ανάπτυξης, στην οποία μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.

--Την παρέμβασή μας για όλα τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους του κλάδου και συνολικότερα την εργατική τάξη.

--Τη βελτίωση του βαθμού κινητοποίησης δυνάμεων στα σωματεία μας με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένο σχέδιο.

--Την ανάδειξη στις διοικήσεις των σωματείων μας, συναδέλφων νέων σε ηλικία και μεταναστών που αναδεικνύονται ως πρωτοπόροι μαχητές μέσα στους χώρους δουλειάς.

--Το ανέβασμα του βαθμού οργάνωσης των οικοδόμων και γενικά όλων των εργαζομένων στις Κατασκευές, πρώτα από όλα, μέσα στους χώρους δουλειάς με οικοδόμηση επιτροπών αγώνα, εργοταξιακών σωματείων κ.ά., το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας με νέα σωματεία.

--Το συντονισμό της δράσης όλων των σωματείων στις Κατασκευές με το πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας και με τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να παίξουν στην πραγματοποίηση αυτού του συντονισμού τα οικοδομικά σωματεία.

--Την κοινή δράση, με επεξεργασμένο σχέδιο, με τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις Κατασκευές και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες συνέπειες που απορρέουν από την όξυνση των κοινών προβλημάτων.

Συνάδελφοι,

Το Συνέδριό μας διεξάγεται σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πριν, «σκέτο» ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους άλλους μηχανισμούς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να επανατροφοδοτήσουν το λαό με αυταπάτες: Ότι ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια, την αντεργατική πολιτική, ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια «δίκαιη» ανάπτυξη, που υποκριτικά διακηρύσσουν ότι θα επαναφέρουν την «κανονικότητα» στη ζωή των εργαζομένων, στους μισθούς και τα μεροκάματα, ότι θα ανακουφίσουν τους άνεργους με ψίχουλα και επιδόματα που προέρχονται από μεγάλες περικοπές και φόρους στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, ότι θα τους εξασφαλίσουν «απασχόληση» κι ένα σωρό παρόμοιες υποσχέσεις.

Αυτό το στόχο εξυπηρετούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο, με τα «διαζύγια» ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, τα «πήγαινε - έλα» βουλευτών των αστικών κομμάτων, τα διάφορα "μαγειρέματα" και για να στηριχτούν συμφωνίες που επιβάλλει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, όπως η συμφωνία των Πρεσπών για το λεγόμενο Μακεδονικό. Κυρίως ,όμως, για να εδραιωθεί παραπέρα η δυνατότητα υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής, ώστε να ικανοποιούνται συνολικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Επειδή πολλά ακούμε αυτές τις μέρες και θα ακούσουμε περισσότερα στη συνέχεια, λόγω του ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά, για να «μετρήσουμε» τέτοιου είδους εξαγγελίες και υποσχέσεις πρέπει να αξιοποιήσουμε την πείρα που έχουμε αποκτήσει και το τι διεκδικούμε για την προστασία της ζωής μας. Να τις αξιολογήσουμε από τη σκοπιά του δικού μας προσανατολισμού και της αντίληψης που εστιάζει στις αιτίες των προβλημάτων, αναδεικνύει τους φορείς που υλοποιούν τα αντεργατικά μέτρα, το δρόμο ανάπτυξης που έχουμε ανάγκη και μπορεί να μας εξασφαλίσει να έχουμε δουλειά με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και ταυτόχρονα, να ικανοποιούνται οι αυξημένες λαϊκές ανάγκες που υπάρχουν για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, κατασκευής αθλητικών χώρων, σχολείων και λαϊκών κατοικιών.

Στη βάση των παραπάνω, έχουμε να πούμε τα εξής:

 -- «Δίκαιη» ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα, που κυριαρχούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δε γίνεται να υπάρξει. Ούτε μπορεί να υπάρξει «δίκαιη» ανάπτυξη για εμάς τους εργάτες και ταυτόχρονα, να προστίθενται νέα αντεργατικά μέτρα και νόμοι. Οι αντεργατικοί νόμοι είναι ακόμη εδώ και τσακίζουν τη ζωή μας. Για εμάς τους εργάτες, δίκαιη είναι η ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

 -- Έχουμε ακούσει πολλά «θα» και υποσχέσεις και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ξεχωριστά από τον καθένα, όσο και σε συνεργασία μεταξύ τους. Έχουμε ακούσει πολλά ψέματα που σερβίρονται με έντεχνο τρόπο για να κρύβεται ο πραγματικός χαρακτήρας των υποσχέσεων και ο στόχος να καλλιεργηθεί εφησυχασμός και αναμονή στη λογική «ότι υπάρχουν και χειρότερα, τουλάχιστον, αυτοί κάτι θα δώσουν». Τελικά, είδαμε, όλοι αυτοί να ψηφίζουν μνημόνια και αντεργατικά μέτρα.

Η αναμονή, ο εφησυχασμός, σε όποιο κομμάτι εργαζομένων υπάρχει, αποδεικνύεται ότι βλάπτουν σοβαρά τη ζωή μας. Αποδεικνύεται από την ίδια την πείρα ότι όταν οι κυβερνώντες, το κεφάλαιο και οι δυνάμεις του ζητούν από τους εργάτες υπομονή, όταν υπόσχονται ότι κάπου θα μπει τέλος στα αντεργατικά μέτρα και την αντεργατική πολιτική, το κάνουν για να μπορούν ευκολότερα να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, να οξύνουν την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

Όμως όλοι έχουμε πείρα, έχουμε μυαλό και μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις τέτοιες, που θα στηρίζουν, θα ενισχύουν τον αγώνα μας, τα συμφέροντά μας, που θα προωθούν την πάλη με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» και ταυτόχρονα, θα αποδυναμώνουν τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων των μεγαλοεργολάβων, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, όλων των "αρπαχτικών" του ιδρώτα μας και της δουλειάς μας.

Η επίθεση απέναντι στη ζωή μας θα συνεχιστεί. Υπάρχουν στοιχεία που το επιβεβαιώνουν, παρά τις αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου. Πέρα από τα μέτρα καταστολής που λαμβάνονται (π.χ. απεργοκτόνος νόμος), από το 2019 λύνονται τα χέρια των τραπεζιτών για κατασχέσεις κατοικιών, υπάρχουν σχεδιασμοί για αντιδραστικοποίηση του Κώδικα Εργατικού Δικαίου, είναι «ζωντανός» και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ο νόμος Βρούτση, που καθηλώνει τον κατώτερο μισθό στα σημερινά όρια, είναι διακηρυγμένες με κάθε ευκαιρία οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για διατήρηση και ενίσχυση της αντεργατικής πολιτικής και των αντεργατικών μέτρων». 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *