Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: «Καυτά» ζητήματα φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Η απόφαση της κυβέρνησης, που εξαναγκάζει δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, αλλά και η έλλειψη υποδομών διαχείρισης των λυμάτων του οικισμού Μυλοποτάμου του Δήμου Κυθήρων, ζητά να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αιτήματά της για εκτός ημερήσιας θέματα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Ειδικότερα, για τον εξαναγκασμό των δήμων από την κυβέρνηση να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμά τους, τονίζει πως «δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους δανειστές και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια. Σήμερα, πια και αφού οι "δανειστές" εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε "θεσμούς της χώρας”, προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους δήμους και τις Περιφέρειες να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν».


Επισημαίνει πως τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους δήμους και στις Περιφέρειες είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατά αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο «να καταδικάσει και να μην υλοποιήσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της κυβέρνησης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, παιδικοί σταθμοί, σχολεία κ.ά.», αλλά και «τους εργαζόμενους, το λαό να δώσουν τη δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Το πλήρες αίτημα έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ (Β’ 104/24-01-2019) της απόφασης της Κυβέρνησης, που εξαναγκάζει Δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα όποια ταμειακά διαθέσιμα τους, δεν ξαφνιάζει κανέναν. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , όταν ακόμη λεοντάριζε με τους λεγόμενους "δανειστές" και έσχιζε ακόμη τα μνημόνια.

Σήμερα, πια και αφού οι "δανειστές" εν μία νυκτί μετατράπηκαν σε "θεσμούς της χώρας”, προχωράει ακάθεκτη, εκβιάζοντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες να συμμορφωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση απειλεί με την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ). Στην πραγματικότητα ζητά να συνεισφέρουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, εκτός από το ματωμένο πλεόνασμα και στο μαξιλάρι ασφάλειας που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην χώρα, ώστε να διασφαλίσουν φτηνότερο δανεισμό στις μπίζνες που ετοιμάζουν.

Είναι γνωστό σε όλους και πρωτίστως στην κυβέρνηση, ότι τα όποια ταμειακά διαθέσιμα στους Δήμους και στις Περιφέρειες είναι ανύπαρκτα και όπου αυτά καταγράφονται τα πληρώνουν κατά αποκλειστικότητα τα λαϊκά νοικοκυριά, με βάση τις αντιδραστικές ανατροπές που κλιμακώνει στους Δήμους χέρι-χέρι αντάμα με την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Γι’ αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερη η πρόκληση της Κυβέρνησης, τα φληναφήματα της περί μεγαλύτερων επιτοκίων δεν παραπλανούν κανέναν. Η αγορά των ομόλογων και των repos ούτε και αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών διασφαλίζει ούτε πολύ περισσότερο τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού μας που θα έπρεπε να υπηρετεί η πλήρης από το κράτος χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει και να μην υλοποιήσει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της κυβέρνησης, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών και την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, παιδικοί σταθμοί, σχολεία κ.α.

Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους, το λαό να δώσουν την δική τους απάντηση στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.»

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη υποδομών διαχείρισης των λυμάτων του οικισμού Μυλοποτάμου του Δήμου Κυθήρων η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά «με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως άμεσης προτεραιότητας έργο, να εντάξει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την υλοποίηση των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του Μυλοποτάμου, δηλαδή: Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και μονάδας ΒΙΟΚΑ ή διασύνδεση του δικτύου με υπάρχουσα ή προς άμεση υλοποίηση μονάδα ΒΙΟΚΑ εφόσον προκύψει τέτοια δυνατότητα».

Κι αυτό καθώς, όπως αναφέρεται στο κείμενο, «σύμφωνα με κατοίκους και φορείς της περιοχής, τόσο από οικονομική όσο και από τεχνική άποψη δεν είναι ρεαλιστική η προβαλλόμενη από την κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες και τη δημοτική αρχή "λύση" για τη διάθεση των λυμάτων του οικισμού με τη μέθοδο των στεγανών βόθρων, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία ελλείψει Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ): Ούτε στο δυσβάσταχτο κόστος για την κατασκευή και την εκκένωση των στεγανών βόθρων μπορούν να ανταποκριθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, ούτε είναι δυνατή η πρόσβαση των βυτιοφόρων στις περισσότερες από τις κατοικίες λόγω της απαγορευτικής οδοποιίας του υπόψη παραδοσιακού οικισμού (στενοί δρόμοι, κλειστές στροφές)».

Το πλήρες αίτημα έχει ως εξής:
«Είναι γνωστό ότι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, σχετικά με την έλλειψη υποδομών διαχείρισης των λυμάτων τους, αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- πολλοί οικισμοί της χώρας, και ιδιαίτερα ορεινοί και νησιώτικοι, με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων. Ανάμεσά του βρίσκεται και ο οικισμός Μυλοποτάμου του δήμου Κυθήρων, γνωστός για φυσικό του περιβάλλον και τις ρεματιές του.

Σύμφωνα με κατοίκους και φορείς της περιοχής, τόσο από οικονομική όσο και από τεχνική άποψη δεν είναι ρεαλιστική η προβαλλόμενη από την κυβέρνηση, τις κρατικές Υπηρεσίες και τη δημοτική αρχή «λύση» για τη διάθεση των λυμάτων του οικισμού με τη μέθοδο των στεγανών βόθρων, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία ελλείψει εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ): Ούτε στο δυσβάσταχτο κόστος για την κατασκευή και την εκκένωση των στεγανών βόθρων μπορούν να ανταποκριθούν τα λαϊκά νοικοκυριά, ούτε είναι δυνατή η πρόσβαση των βυτιοφόρων στις περισσότερες από τις κατοικίες λόγω της απαγορευτικής οδοποιίας του υπόψη παραδοσιακού οικισμού (στενοί δρόμοι, κλειστές στροφές).

Είναι, άλλωστε, εμφανές, ότι με την προβαλλόμενη «λύση», επιδιώκεται το συνολικό κόστος για την υλοποίηση μιας κοινωνικού χαρακτήρα τεχνικής υποδομής να φορτωθεί στις πλάτες των κατοίκων του οικισμού.
Χαρακτηριστική της αντιλαϊκής, και στο ζήτημα αυτό, πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι η υπ’ αρ. 81/16.2.18 απάντηση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος σε ερώτηση που υποβλήθηκε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οικισμός του Μυλοποτάμου. Εν έτει 2018, ομολογείται ότι καμία μέχρι τώρα ενέργεια της κυβέρνησης δεν έχει γίνει σχετικά με το μείζον θέμα (από περιβαλλοντική, υγειονομική και οικονομική άποψη) της διαχείρισης των λυμάτων των οικισμών με  πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι από το ΥΠΕΝ, «δρομολογείται [!] συνολικά για τη χώρα μελέτη για τις ανάγκες των οικισμών κάτω από 2000 κατοίκους». Στη συνέχεια αναφέρονται μια σειρά στάδια της μελέτης αυτής,  η ολοκλήρωση της οποίας, αν ποτέ ολοκληρωθεί, παραπέμπεται στο απώτερο και άγνωστο μέλλον.

Στο μεταξύ θα παραμένουν και θα οξύνονται τα υφιστάμενα προβλήματα του οικισμού που υποβαθμίζουν σοβαρά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων με τη δυσοσμία, κύρια τους ξηρούς μήνες του χρόνου, να αναδεικνύουν και τους κινδύνους κατά της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Περιφέρεια Αττικής από κοινού με το δήμο Κυθήρων, όπως προκύπτει από το υπ’ αρ. 504/26.2.18 έγγραφο του δ. Κυθήρων προς το Υπ. Εσωτερικών, περιορίζεται στην προώθηση:
• Μιας μονάδας υποδοχής και προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων στην ΕΕΛ Καψαλίου με δεσμευμένο κονδύλι 200 χιλ. ευρώ στον Π/Υ του 2018. Το έργο βρίσκεται ακόμα στα προκαταρκτικά καθώς η σχετική ΜΠΕ του έργου συζητήθηκε στο Π.Σ. Αττικής το Σεπτέμβρη του 2018 οπότε και έλαβε την ομόφωνα θετική γνωμοδότησή του.
• Μιας προκαταρκτικής μελέτης για την κατασκευή και λειτουργία (προφανώς από τον κατασκευαστή εργολάβο) μονάδας βιολογικού καθαρισμού – ΒΙΟΚΑ στην Αγία Πελαγία με δεσμευμένο κονδύλι 30 χιλ. ευρώ στον Π/Υ του 2018.
• Την κατασκευή μονάδας ΒΙΟΚΑ στον Ποταμό, άγνωστης πλέον τύχης καθώς το έργο, κατά τη συνήθη πρακτική κυβερνητικών και περιφερειακών αρχών, απεντάχθηκε τελικά από το πρόγραμμα χρηματοδότησής του ύστερα από κωλυσιεργία δεκαετίας και πάνω.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι Περιφέρεια και Δήμος έχουν εγκαταλείψει στη τύχη τους κατοίκους του Μυλοποτάμου και άλλους μικρών οικισμών των Κυθήρων. Το σχετικό καταληκτικό συμπέρασμα του δήμαρχου Κυθήρων, όπως αποτυπώνεται στο πιο πάνω έγγραφό του, είναι αποκαλυπτικό:
«7. Συνεπώς, στην περίπτωση του Μυλοποτάμου, όπως και στην περίπτωση όλων των οικισμών του νησιού που δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να εναρμονίζονται με τις εν ισχύει προβλέψεις του Νόμου», δηλ. με στεγανούς βόθρους.

Ύστερα από τα παραπάνω, παίρνοντας υπόψη:
• Τη γενναία χρηματοδότηση με δεκάδες εκατομμύρια από το ταμείο της Περιφέρειας ιδιωτικών επενδύσεων (τα γήπεδα των δύο ΠΑΕ), του καταστροφικού «ΧΥΤΥ Γραμματικού», παρεμβάσεων που ανάγονται στην περιβαλλοντική ευθύνη του κεφαλαίου κ.ά., και
• Το γεγονός ότι στο τέλος του 2018 διαπιστώθηκε χρηματικό υπόλοιπο 57 εκ. ευρώ, που μεταφέρθηκε στα έσοδα του Π/Υ του 2019,

Ζητάμε με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως άμεσης προτεραιότητας έργο, να εντάξει στο πρόγραμμα της Περιφέρειας την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την υλοποίηση των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του Μυλοπόταμου, δηλαδή:
(α) Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και
(β) μονάδας ΒΙΟΚΑ ή διασύνδεση του δικτύου με υπάρχουσα ή προς άμεση υλοποίηση μονάδα ΒΙΟΚΑ εφόσον προκύψει τέτοια δυνατότητα.»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *