Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Να είμαστε όλοι δυνατοί! Όχι σιωπηλοί!

Του Ηλία Σιώρα, Καρδιολόγου, προέδρου του ΣΕΝ «Ευαγγελισμός», γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Η πανδημία αναδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι τα μέτρα πρόληψης του γενικού πληθυσμού και οι παροχές Υγείας είναι βασισμένα σε ένα σάπιο, πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα.

Εδώ και πολλά χρόνια οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα δίνουν έναν διαρκή και σκληρό αγώνα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των «ελαστικά» εργαζομένων, για ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για ανάπτυξη όλων των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με οικογενειακό γιατρό. Συνολικά παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Μας έλεγαν μαξιμαλιστές, κρατιστές και πολλά άλλα. Τώρα και η άρχουσα τάξη, και το πολιτικό της προσωπικό, με αφορμή την πανδημία θυμήθηκαν ότι υπάρχουν κρατικά νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις σε δομές, προσωπικό και εξοπλισμό. Όμως, η αναγνώριση είναι στα λόγια. Όλη τους η προπαγάνδα στοχεύει στην ατομική ευθύνη!! Κυβέρνηση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και όλοι οι «ευρωλάγνοι» φρόντισαν να υποβαθμίσουν τα πάντα. Αφαίρεσαν πολλά δισ. ευρώ από την επιχορήγηση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, την Πρόνοια. Είναι στα λόγια η αναγνώριση γιατί, τώρα, την ώρα της πανδημίας, δίνουν ένα πενιχρό ποσό 75,5 εκατ. ευρώ βοήθεια στα νοσοκομεία, ενώ στους επιχειρηματικούς ομίλους 2 δισ. και μπόνους 40.000 απολύσεις.

Τις επιχειρήσεις της ιδιωτικής Υγείας τις άφησαν άθικτες. Ούτε οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ επιτάχθηκαν ούτε τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ του κορονοϊού επιτάχθηκαν.

Καλούνται μόνο οι δημόσιες δομές με τους μαχόμενους υγειονομικούς να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα, χωρίς επάρκεια σε προσωπικό, εξοπλισμό κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, οι μισθωτοί υγειονομικοί που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας είναι εκτεθειμένοι στη νόσο και στον κίνδυνο της απόλυσης και την εντατικοποίηση.

Στον καπιταλισμό, είτε σε περίοδο πολέμου είτε σε φυσικές καταστροφές ή σε πανδημίες, οι λαοί «την πληρώνουν». Γι' αυτό και ο αγώνας του ταξικού κινήματος στις κρίσιμες περιόδους πρέπει να στρέφεται και ενάντια σ' αυτό το σύστημα γιατί πρώτα βάζει το κέρδος και μετά ό,τι έχει σχέση με τη ζωή, τη χαρά, την υγεία, τον έρωτα, τις ανθρώπινες ανάγκες.

Τώρα στην πανδημία η προστασία της δημόσιας υγείας εξασφαλίζεται με μέτρα πρόληψης πρώτα απ' όλα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει μετακύλιση της τραγικής κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να λένε ότι οφείλεται η πανδημία αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές και να αφήνουν στο απυρόβλητο τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις.

Οι υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι όμως αναλώσιμοι. Όπως στους φαντάρους δίνουν όπλα έτσι και σε μας πρέπει να δώσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό που τώρα δίνουν με το σταγονόμετρο.

Όταν λιγοστεύουν οι φαντάροι λόγω απωλειών, καλούν εφεδρεία. Ενώ στους υγειονομικούς υπάρχει τεράστια εφεδρεία (άνεργοι γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί) προσλαμβάνουν ελάχιστους.

Τα διεκδικούμε με πείσμα παρά τις απαγορεύσεις. Φοράμε μάσκα, αλλά έχουμε στεντόρεια τη φωνή.

Όπως για κάθε κατηγορία εργαζομένων πρέπει να ληφθούν μέτρα, έτσι και για το μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέτρα καθαριότητας στα στρατόπεδα, στα πλοία και υποβρύχια, χορήγηση του αναγκαίου φαρμακευτικού υλικού, αντισηπτικών, απολύμανση και αερισμός χώρων, δωρεάν μετακίνηση για να δουν γονείς σε νοσοκομεία ή σε καραντίνα, απολύμανση ρουχισμού, καταγραφή κρουσμάτων με συχνούς ελέγχους κ.λπ.

Φυσικά πρέπει να εξασφαλισθεί ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στα στρατόπεδα και στα στρατιωτικά νοσοκομεία θα είναι επαρκές.

Να είμαστε όλοι δυνατοί.

Όχι σιωπηλοί.

Αναδημοσιεύεται από το δισέλιδο «Για τους Ένστολους» του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 28-29 Μάρτη 2020.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *