Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Γιάννης Πρωτούλης: Θα την περάσουμε τη δοκιμασία νικηφόρα

Το ALT.GR εξασφάλισε συνέντευξη από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Γιάννης Πρωτούλης- Εν μέσο πανδημίας, με τον λαό σε καραντίνα, ποια είναι τα προτάγματα του ΚΚΕ;
Αυτή τη στιγμή προέχει η υγεία του λαού μας και τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ πρωτοστατούμε με κάθε μέσο που μπορούμε στην μάχη για να περάσει ο λαός μας όρθιος και υγιής και αυτή τη δοκιμασία. Υλοποιούμε σχολαστικά τα μέτρα πρόληψης, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα.
«Και θα την περάσουμε τη δοκιμασία νικηφόρα γιατί έχουμε αποδείξει ότι είμαστε λαός που δεν σκύβει το κεφάλι, παλεύει και αντέχει στα δύσκολα».

- Ακούμε απ όλες τις κυβερνητικές φωνές, πάλι, για ομοψυχία. Παραινέσεις για εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση. Πρέπει να βάλουμε, λένε, στην άκρη τα παλιά τώρα.
Κινητοποιήσεις υγειονομικών Νοσοκομείου Ευαγγελισμός 2013Δεν θα ξεχάσουμε τίποτα και κανέναν. Ούτε θα επιτρέψουμε να βρουν την ευκαιρία οι κυβερνώντες να περάσουν αντιδραστικά νομοθετήματα όπως τον απαράδεκτο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, να αφαιρέσουν και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που κρατήθηκαν όρθια μέσα από μια δεκαετή καπιταλιστική οικονομική κρίση. Και φυσικά ο ιός όπως λένε οι επιστήμονες προκαλεί πολλά προβλήματα αλλά όχι αμνησία. Και ξέρουμε πλέον όλοι πως φτάσαμε σήμερα ως εδώ.
Δεν πέρασαν καλά-καλά 15 μέρες από τη στιγμή που ψηφίστηκε το νέο Ασφαλιστικό  της κυβέρνησης το οποίο πήρε το όνομα Βρούτση – Κατρούγκαλου από τους βασικούς εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό ανέβασαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για όλους ανεξαιρέτως άντρες και γυναίκες, στα 67 χρόνια και με μηχανισμό συνεχούς αύξησης με βάση το προσδόκιμο ζωής. Σήμερα είμαστε όλοι σε καραντίνα – σωστά – κυρίως για να προστατέψουμε αυτές ακριβώς τις ηλικίες που ομολογούν τώρα ότι είναι η υπ αριθμόν ένα ευπαθής ομάδα!


- Φαίνεται ότι η κυβέρνηση με τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια προσπαθεί να “καλοπιάσει” τους υγειονομικούς. Να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Παρά τον συντονισμό όλων των ΜΜΕ στη γραμμή αυτή, οι εργαζόμενοι στην υγεία, τις κινήσεις αυτές, τις αντιμετώπισαν ως πρόκληση.
Μα δεν πέρασε ούτε μήνας από τη μέρα που στο Ζάππειο ψέκαζαν με χημικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς που διεκδικούσαν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να ανοίξουν οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να ανοίξουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας που τα έκλεισαν για να κερδίζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά, οι έμποροι της υγείας.
Καθήκον μας λοιπόν είναι να διεκδικήσουμε τώρα τη στήριξη των υγειονομικών που δίνουν τη μάχη για τη ζωή, με πράξεις όχι με “αμερικανιές”, όπως τα υποκριτικά χειροκροτήματα των υπεύθυνων των αντιλαϊκών προϋπολογισμών στην υγεία που είναι και φέτος πετσοκομμένοι.

- Οι δηλώσεις κυβερνητικών και η λογική «κόστους – οφέλους» των έκτακτων μέτρων προκάλεσαν την αντίδραση και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο όλοι τους προσβλέπουν στη συμβολή της ΕΕ.
Η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, το μυαλό της το έχει στα ματωμένα πλεονάσματα, στην τήρηση των αντιλαϊκών προϋπολογισμών, στα εξάμηνα της ευρωενωσιακής εποπτείας, στην τήρηση του 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή 4δις κάθε χρόνο για τυχοδιωκτικούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Την στιγμή που 110 ΜΕΘ είναι κλειστές και οι γιατροί δεν έχουν γάντια και μάσκες για να παραλαμβάνουν τα περιστατικά!

- Οι εργαζόμενοι ανησυχούν με τα μέτρα «χαλάρωσης» των εργασιακών σχέσεων. Τα μέτρα αυτά πιστεύουν ότι ήρθαν για να μείνουν. Τι ισχύει;
Την προηγούμενη βδομάδα βγήκε ο υπουργός εργασίας και ανακοίνωσε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αποδεικνύει πώς μεγαλοεργοδοσία – κυβέρνηση – εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ αποφάσισαν όλοι μαζί να ματώσουν ακόμα μια φορά τους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν άλλο, πλήρωσαν με αιματηρές περικοπές και πληρώνουν σήμερα τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο σύστημα υγείας για να σωθούν οι τράπεζες, οι καπιταλιστές, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και τα κέρδη τους.

- Τι γίνεται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας; Πως προστατεύεται σήμερα ο εργαζόμενος;
Ήδη σε περιοχές που βρίσκονται σε «καραντίνα» υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου επιθεωρήσεις εργασίας. Έχει δοθεί δηλαδή “σύρμα” και πλήρης “ελευθερία” στις επιχειρήσεις να κάνουν ότι θέλουν.
Πιο συγκεκριμένα:
Η κυβέρνηση αποφάσισε το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, έδωσε τη “δυνατότητα” μονομερώς από τον εργοδότη για εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Ήταν το πράσινο φως για να γίνουν στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων που ζούμε αυτές τις μέρες.
Δεν ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις και δεν ελέγχονται. Η κάθε είδους ευελιξία της εργασίας οργιάζει και με επίσημο κυβερνητικό καπέλο.
Το μέτρο δε, που αφορά την ανακούφιση των εργαζομένων γονιών, μπροστά στο κλείσιμο σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών, έδωσε σινιάλο στους εργοδότες να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής αδείας. Αντί το κράτος να δώσει πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις παροχές και ασφάλιση, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων.
Ένα δικαίωμα είχε μείνει όρθιο στην 10ετή κρίση και σε αυτό βάζουν μαχαίρι. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΕΒ, το ΔΝΤ από το 2010 μιλούσε και μιλά για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την αθλιότητα.
Σε συνθήκες που κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακοινώνει κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια αλλά αναστέλλει τους ελέγχους, και τα ελάχιστα μέτρα που ανακοινώνει είναι ευχολόγια.  Ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες για άδειες που δεν «εγκρίνονται», σε κρίσιμους χώρους όπως στα σούπερ μάρκετ δεν ανακοίνωναν κρούσματα για να μην δώσουν άδειες και πολλά άλλα.

- Την ίδια στιγμή που καλούνται οι εργαζόμενοι να “βάλουν πλάτη”, λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Ειδικά ταμεία, Ευρωπαϊκά και κρατικά που θα αποσοβήσουν τις απώλειες των μεγάλων ομίλων.
Την ίδια περίοδο για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 30 Ιούνη!
Από τη μια δηλαδή απαλλάσσεται και ανακουφίζεται η μεγαλοεργοδοσία και από την άλλη ο εργαζόμενος πληρώνει με την καταπάτηση των δικαιωμάτων του.
Η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της Δημόσιας υγείας πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία σε περίπτωση που αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας τους, αν χρειαστεί να παράσχουν φροντίδα ή να τεθούν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

- Βλέπουμε κι ακούμε συνδικάτα όπως των εμποροϋπαλλήλων κι άλλα να καλούνε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη πάλη τους, να πολλαπλασιάσουν τις καταγγελίες τους, να μπλοκάρουν την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Είναι δίκαια και σωστά τα αιτήματα των ταξικών συνδικάτων και πρέπει όλοι να τα στηρίξουμε να τα ενισχύσουμε.
Διαμαρτυρία Συνδικάτων στο Υπουργείο ΕργασίαςΔιεκδικούμε όλοι για τη ζωή μας από την Κυβέρνηση και την εργοδοσία δεν σταυρώνουμε τα χέρια!
Να πυκνώσουν οι καταγγελίες με κάθε πρόσφορο τρόπο, να κόψουμε τη φόρα στους σύγχρονους μαυραγορίτες και κερδοσκόπους που νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία. Με τηλέφωνα και email στα σωματεία και το ΠΑΜΕ.
 ● Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
● Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
● Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλείας δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
● Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *