Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Οι ελλείψεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας αναδείχτηκαν στη μαζική συνέλευση


Σήμερα, Παρασκευή 13 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε η 3η κατά σειρά Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού». Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων κύκλων και μηχανισμών, η συνέλευση ήταν μαζικότατη και αναπτύχθηκε ζωντανός διάλογος και πλούσιος προβληματισμός σχετικά με το σοβαρό θέμα της εξάπλωσης του κορονοϊού.


Προσκλήθηκε η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου που ενημέρωσε αναλυτικά βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων και απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων των εργαζομένων που αφορούν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της επιδημίας.

Στη Γενική Συνέλευση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σοβαρά προβλήματα υγείας κι ασφάλειας του προσωπικού, των ασθενών και ευρύτερα της κοινότητας αναφορικά με το τεράστιο αυτό θέμα.

Σε δήλωσή του ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» και Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, με αφορμή τη μαζική συνέλευση υπογραμμίζει:

«Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες:

Δεν έχει γίνει πρόσληψη κανενός εργαζομένου. Οι δηλώσεις και οι εκκλήσεις του Υπουργείου παραμένουν για μια ακόμη φορά κενό γράμμα. Ακόμα και αν κάποτε πραγματοποιηθούν όλα όσα υποσχέθηκε το Υπουργείο Υγείας είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις τεράστιες ανάγκες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας τις οποίες έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη. Η υπόσχεση για ανάληψη υπηρεσίας 20 νοσηλευτών την επόμενη εβδομάδα είναι κοροϊδία. Η ανανέωση της θητείας των υπηρετούντων επικουρικών όλων των κλάδων, δεν έχει καν πραγματοποιηθεί ούτε για αυτούς που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες, ούτε καν για όσους έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες διορισμού.

Από την άποψη των απαιτούμενων μέσων και μέτρων πρόληψης και προστασίας, ακόμη και οι απλές μάσκες χορηγούνται με το σταγονόμετρο, παρά τις υποσχέσεις ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπήρχε επάρκεια. Το ανάλογο, με τα αλκοολούχα απολυμαντικά διαλύματα χεριών, αλλά και τα λοιπά καθαριστικά (της ατομικής υγιεινής και των χώρων του νοσοκομείου). Στη συζήτηση, υποδείχθηκαν επίσης, τρόποι μεταφοράς και καταλληλότεροι κατά την άποψή μας χώροι προσωρινής απομόνωσης περιστατικών (όπου μπορούν τα ύποπτα περιστατικά να παραμένουν για λίγες ώρες, μέχρι δηλ. να βγει η απάντηση του δείγματος) χωρίς να περνούν από τον κυρίως χώρο των νοσηλευτικών τμημάτων.

Επισημάνθηκαν οι τεράστιες αδυναμίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ότι αφορά την επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά και τα νοσοκομεία. Ακραίο παράδειγμα η πολύωρη αναμονή στην ειδική γραμμή που υπάρχει για τα νοσοκομεία.

Ήδη φαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στη χορήγηση των αδειών «ειδικού σκοπού» (τόσων για εργαζόμενους μικρών παιδιών, όσο και για τους συναδέλφους με σοβαρά νοσήματα) λόγω του μεγάλου φόρτου δουλειάς και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού.

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας:

Παρά το σχέδιο για το οποίο είχε από 10ημέρου ενημερώσει η Διοίκηση του νοσοκομείου, δεν υπάρχει ακόμη τίποτε νεότερο ως προς τη λειτουργία των οκτώ κενών κλινών της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Εξάλλου, εκτός από την έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού, δεν υπάρχει και ο σχετικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (αναπνευστήρες κλπ)!!

Σχετικά με τη διάθεση κενών κλινών σε άλλα νοσοκομεία: 40 κλίνες στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών), 110 στο Σωτηρία, 26 στο Ασκληπιείο δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις αντλείται προσωπικό από άλλες δομές υγείας, δημιουργώντας άλλα κενά και δυσλειτουργίες. Θυμίζουμε και τα νοσοκομεία που έκλεισαν το 2013 (Πολυκλινική, Φλέμινγκ, Πατησίων).

Ενώ υπάρχει η τεχνογνωσία κι εξειδίκευση για την εξέταση του κορονοϊού στον Ευαγγελισμό, δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός βιοασφάλειας, ούτε και το απαραίτητο (αριθμητικά) προσωπικό ώστε να λειτουργεί σε βάρδιες. Δυστυχώς, πολλοί συνάνθρωποί μας απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα με κόστος έως 350 € ανά εξέταση!

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ενώσουν την φωνή τους με άλλα σωματεία και την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών για να γίνει επιτέλους επείγουσα συνάντηση με το Υπουργείο και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που θα οργανωθεί από ΟΕΝΓΕ - ΕΙΝΑΠ τις επόμενες ημέρες».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *