Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΙΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ-1 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ: Να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία και να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ της χώρας

Την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, ανέδειξε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μάρτη σε εκπομπή της ΕΡΤ-1.

Εμείς οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε, έχουμε πάρει κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια μας, με αφορμή τον κορονοϊό. Δηλαδή έχουμε οργανώσει γενικές συνελεύσεις, έχουμε κάνει όλα τα μαθήματα που πρέπει, χωρίς να έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε σε όλο το προσωπικό, έχουμε ζητήσει από τη διοίκηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία, όπως γάντια, τις μάσκες, τις φόρμες κλπ. και έχουμε υποδείξει και χώρους, πώς πρέπει να εξετάζονται οι άρρωστοι κλπ. Βέβαια, πρόσθεσε, υπάρχει ακόμη ένα αλαλούμ, πρέπει να πούμε, δηλαδή υπάρχει μια μείξη ασθενών ύποπτων ή δεδομένων κρουσμάτων με τους άλλους ασθενείς που έρχονται κυρίως στη γενική εφημερία. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει δηλαδή οι ασθενείς που είναι ύποπτοι ή βεβαιωμένοι για κορονοϊό να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία. Εμείς, συμπλήρωσε, δίνουμε τον αγώνα μας που είναι άνισος και καμιά φορά πληρώνεται και πολύ ακριβά. Ακούσαμε τα προτεινόμενα κυβερνητικά μέτρα στον γενικό πληθυσμό της πρόληψης, ατομικής προστασίας κλπ. αλλά δεν αρκούν αυτά. Πρέπει δηλαδή να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία, πρέπει να λειτουργήσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά με τις προσλήψεις που αναγγέλθηκαν σε αυτή τη φάση, ο Ηλίας Σιώρας τις χαρακτήρισε λίγες, καθώς όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή το 25% των κλινών ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, είναι κενές και για να λειτουργήσουν οι 120 κενές θέλει τουλάχιστον μόνο για αυτές 300 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και μεγάλο αριθμό γιατρών. Αυτός ο αριθμός προσλήψεων που αναγγέλθηκε, τόνισε, είναι πολύ λίγος και δεύτερον δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν γιατί τώρα θα βγει η προκήρυξη και τρίτον δεν είναι εκπαιδευμένοι αυτοί οι συνάδελφοί μας που θα έρθουν. Άρα, συνέχισε, έχει χαθεί χρόνος, αλλά εν πάση περιπτώσει να γίνουν αυτά άμεσα, αμεσότατα, τώρα. Παράλληλα σε ό,τι αφορά στα ΤΕΠ και τον εξοπλισμό που υπάρχει, έχουμε επισημάνει και μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν την προσεχή Τετάρτη υλικά, γάντια, μάσκες κλπ., που όμως μέχρι στιγμής έχουμε εκτεθεί πάρα πολλοί από εμάς σε κίνδυνο και δεν γνωρίζουμε αν είμαστε μολυσμένοι.

Σχετικά με αυτό που αναπτύσσεται, για το φαινόμενο που λέγεται «ανοσία αγέλης», ο Ηλίας Σιώρας το χαρακτήρισε ως άκρως επικίνδυνη άποψη, γιατί, όπως ανέφερε, θα νοσήσουμε ξαφνικά πάρα πολλοί και θα έχουμε πάρα πολλούς συνανθρώπους μας νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία ή που θα χρειάζονται ΜΕΘ.

Εμείς αυτό που ζητάμε, υπογράμμισε, είναι το προσωπικό να έρθει άμεσα γιατί βλέπουμε τις ανεπάρκειες του συστήματος και τις τραγικές ελλείψεις που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία για τις οποίες φωνάζαμε, προϋπολογισμός, διαθέσιμοι χώροι κλπ.

Καταλήγοντας ο Ηλίας Σιώρας σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να λαμβάνεται εκεί το ιστορικό του ασθενούς από τον γιατρό και να έρχονται στα νοσοκομεία τα αρκετά ύποπτα περιστατικά, γιατί όταν για παράδειγμα έρχονται στην εφημερία του «Ευαγγελισμού» ή στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία από 500 μέχρι 1.500 άτομα, είναι αδύνατον να γίνει αυτός ο διαχωρισμός.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *