Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: «Απαιτούμε με ευθύνη της Περιφέρειας να αποκατασταθεί το ρέμα της Πικροδάφνης»

Την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ρέμα Πικροδάφνης αλλά και τα ασήκωτα βάρη που φορτώνονται στους κατοίκους στην περιοχή, στα όρια των Δήμων Αγίου Δημητρίου και Παλαιού Φαλήρου Αττικής ανέδειξε με περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» την Πέμπτη 18 Απρίλη.

Μαζί του ήταν και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος καθώς και η υποψήφια δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Γιώτα Δήμου και ο υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Νίκος Γαρδίκης. Σε συγκέντρωση που έγινε μετά την περιοδεία σε καφενείο της περιοχής παρευρέθηκε η υποψήφια δήμαρχος Αλίμου Κυριακή Καμαρινού.

Ο Γιάννης Πρωτούλης διαπίστωσε ότι το ρέμα είναι πλήρως παραμελημένο και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα από την πολεοδομία, και μάλιστα υπέρογκα, λόγω του ότι οι κατοικίες τους βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το ρέμα, παρόλο που κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Οι κάτοικοι εξήγησαν στους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι μετά από το χαρακτηρισμό της περιοχής ως «παραρεμάτια» και ως χώρος πρασίνου, πλήρωσαν υψηλά πρόστιμα, σε μερικές περιπτώσεις και δύο φορές, ωστόσο εδώ και ένα χρόνο η πολεοδομία ξεκίνησε εκ νέου καταγραφή των κτισμάτων, αυτή τη φορά επιβάλλοντας πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ ανά οικογένεια!

Στη συγκέντρωση ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί «με ευθύνη της περιφέρειας να φτιαχτεί το ρέμα, χωρίς να λογαριαστεί το κόστος, αφού πρόκειται για την ασφάλεια του κόσμου και για μια ανάσα δροσιάς».

Ενημέρωσε προς έκπληξη όλων ότι στην Περιφέρεια Αττικής φτιάχτηκε Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών Έργων η οποία δεν περιλαμβάνει τα ρέματα! «Δεν υπάρχει καν μητρώο ρεμάτων. Στο ρέμα της Πικροδάφνης τα 3 από τα 9 χιλιόμετρα του ρέματος είναι εγκιβωτισμένα σε τσιμεντένια αναχώματα στο ύψος της Ηλιούπολης, γεγονός που αποτελεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας», ανέφερε. «Οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι οι μόνοι που φέρνουν επανειλημμένα το θέμα των ρεμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Όμως ακόμα και τα έργα που γίνονται είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, όπως για παράδειγμα ο εγκιβωτισμός του ρέματος της Εσχατιάς στη Δυτική Αθήνα που αντί να λύσει δημιούργησε προβλήματα, καθώς τελικά η φυσική ροή του νερού κατέστησε το δρόμο, ρέμα!».

«Θέλουμε το ρέμα ανοικτό σε όλο του το μήκος, να καθαριστεί, να ομορφύνει, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε. «Να υπάρξει άρτια επιστημονική μελέτη και όπου κριθεί ότι κάποια κτίσματα αποτελούν πρόβλημα σε αυτό το σχεδιασμό, τότε να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους για να μπορέσουν να μεταστεγαστούν. Πρόστιμα δεν πρέπει να υπάρχουν».

Ανέφερε επίσης ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" στην Περιφέρεια Αττικής καταψήφισε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης, γιατί είναι εντελώς αόριστη. Δεν αναφέρει ούτε από πού αρχίζει το ρέμα, ούτε πού τελειώνει ούτε τι υπάρχει γύρω ούτε και τι πρέπει να γίνει, διότι το μόνο που τους απασχολεί είναι το κόστος! Ωστόσο η Περιφέρεια με προθυμία και συνοπτικές διαδικασίες έδωσε από το αποθεματικό της 150.000.000€ για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος για να εξυπηρετήσει το ίδρυμα Νιάρχου! Αυτή είναι η λογική κόστους-οφέλους με την οποία επιλέγονται τα έργα».

Κλείνοντας, ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να θέτει το θέμα των ρεμάτων σε Ευρωβουλή, Βουλή, Περιφέρεια και Δήμους και κάλεσε τους κατοίκους να αναλάβουν διεκδικητική, οργανωμένη δράση. Τόνισε επίσης την ανάγκη για ενιαία ψήφο σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν στις επερχόμενες εκλογές, για να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα, για να δυναμώσει η φωνή του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να δυναμώσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Χρήστος Κατσώτης και ακολούθως το λόγο πήρε ο Νίκος Γαρδίκης, που καταδίκασε την επιβολή προστίμων στους κατοίκους και ανέφερε ότι «όταν η "Λαϊκή Συσπείρωση" έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, καμία παράταξη δεν ενδιαφέρθηκε». Κάλεσε όλους σε καθημερινό αγώνα τόσο για το ρέμα της Πικροδάφνης όσο και για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων για σχολεία με άρτια και επαρκή στελέχωση, κέντρα υγείας και ιατρεία με επαρκές μόνιμο προσωπικό, δωρεάν πρόσβαση σε όλους σε Αθλητισμό-Πολιτισμό.

Η Γιώτα Δήμου ανέφερε ότι το θέμα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου όπου, με την πίεση των κατοίκων που παρευρέθηκαν, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να παγώσει το θέμα των προστίμων μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή αλλά μετά την αποχώρηση των κατοίκων η δημοτική αρχή της κ. Ανδρούτσου άλλαξε τη στάση της και είπε ότι «τώρα που είμαστε μεταξύ μας, ας διευκρινίσουμε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κάποια ισχύ».

Η Κυριακή Καμαρινού, παίρνοντας το λόγο ανέδειξε ότι «πρόσφατα πάρθηκε απόφαση στην Περιφέρεια Αττικής για να δοθούν πάνω από 40.000.000€ για την ανάπλαση της Μαρίνας Αλίμου, γεγονός που επιβεβαιώνει και στην περιοχή του Αλίμου ότι το κριτήριο με το οποίο επιλέγονται ποια έργα θα γίνουν, είναι το αν αυτά τα έργα θα αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες που επενδύουν και όχι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων για αντιπλημμυρική προστασία και για την προστασία του περιβάλλοντος. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι συνδυασμοί, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια, εκτός από τους εκλεγμένους Δημοτικούς συμβούλους με τη "Λαϊκή Συσπείρωση"»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *