Κυριακή 7 Απριλίου 2019

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Οι εξελίξεις στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, στο επίκεντρο ενδιαφέρουσας συζήτησης στον Πειραιά

Το 70% των εργαζομένων στο χώρο της Ειδικής Αγωγής (ΕΑ) απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, σ' έναν τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο, απαιτητικό όπου η μόνιμη και σταθερή δουλειά ενός εκπαιδευτικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα, την εξέλιξη και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Παρ' όλα αυτά εδώ και 15 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός. Μόνο σε μια 4ετία η κρατική δαπάνη για την ΕΑ έχει μειωθεί κατά 40%, φτάνοντας στα 65 εκατομμύρια ευρώ. (Δηλαδή αναλογεί την ημέρα περίπου ...ένα ευρώ για κάθε παιδί). Από το Φλεβάρη του 2019 μπήκε σε εφαρμογή και ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ, ο ηλεκτρονικός τρόπος συνταγογράφησης θεραπειών και ο νέος τρόπος αποπληρωμής των ιδιοκτητών κέντρων ΕΑ, οξύνοντας παραπέρα την ήδη εκρηκτική κατάσταση κι αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Συνεχίζοντας τη δράση -που αναπτύσσεται έτσι και αλλιώς, ανεξάρτητα από τις εκλογές- υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειάρχες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία όλης της χώρας, αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα και τις ελλείψεις. Σ΄αυτό το πλαίσιο, το βράδυ του Σαββάτου 6 Απρίλη 2019, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, συζήτησαν με οικογένειες και εργαζόμενους στην εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της ΤΕ Πειραιά Αττικής με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Πρόνοιας και της Ειδικής Αγωγής. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

«Οι ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δεν χωρούν στη "δίκαιη ανάπτυξη" της κυβέρνησης, των δήμων και των περιφερειών. Είναι απλόχερη με 4 δισ. στο ΝΑΤΟ, με 113 εκατομμύρια της Δούρου στην Cosco και του Μώραλη σε χώρους ανάπλασης και πρασίνου, όπου θα είναι και η αυλή των μεγάλων επιχειρήσεων», σημείωσε η Διαμάντω Μανωλάκου, υπενθυμίζοντας τα όσα, αποκαλυπτικά, προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ για τους 2.500 δημότες με αναπηρία και 500 παιδιά με νοητική στέρηση στον Πειραιά.

«"Δρομολογούμε", λέει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, "τις άμεσες δράσεις μηδενικού ή χαμηλού κόστους. Εθελοντικές ενώσεις και σωματεία. Δεν κοστίζει. Η διάθεση περισσότερων ωρών για ΑμεΑ στα κολυμβητήρια. Δεν κοστίζει. Η βοηθητική ράμπα στα Βοτσαλάκια για να μπει ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα κ.α."

Δεν λέει τίποτα για κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά ούτε ότι τα Βοτσαλάκια έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ υποθήκη για ιδιωτικοποίηση (...)

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι με κοινή δήλωσή τους θέτουν ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ειδικές δομές για όλους τους μαθητές με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, καθώς επίσης γενναία αύξηση της χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους.

Θέλουμε και διεκδικούμε σχολείο για όλα τα παιδιά, που να μορφώνει. Ωστόσο, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου, το καπιταλιστικό βάρβαρο σύστημα όχι μόνο δεν καλύπτει αυτές τις βασικές ανάγκες, αλλά τις τσαλαπατά, συρρικνώνοντας συνεχώς πόρους».

Η ανάπτυξη και η κρίση τους το ίδιο εγκληματική

Μεταφέροντας τα παραπάνω όπως τα βιώνουν στο πετσί τους, γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής μετέφεραν την πικρή πείρα τους:

«Η ανάπτυξή τους μας σκοτώνει το ίδιο με την κρίση τους. Εδώ και 2 βδομάδες με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πηγαινοερχόμαστε από το ένα κατάστημα του ΕΟΠΥΥ στο άλλο. Μειώνουν τις θεραπείες. Κι άλλο. Πάλι. Οι οικογένειες χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας για να σηκωθούν.

Όλοι οι γονείς έχουμε να αποζημιωθούμε για τις θεραπείες των παιδιών μας από τον Δεκέμβρη. Για να πάρει το παιδί μου παράλληλη στήριξη στο σχολείο έφτασε Δεκέμβρης. Να ανοίξει το θέμα στα σχολεία...

Στη Στέγη "ΕΛΠΙΣ" ο ιδιοκτήτης που τον χρυσοπληρώναμε τόσα χρόνια στέλνει τελεσίγραφο να πάρουμε τα παιδιά μας από 'κεί γιατί θα αλλάξει υπηρεσίες το Κέντρο ώστε να γίνει πιο κερδοφόρο», είναι μερικά απ΄ όσα κατήγγειλαν οι γονείς.

Όσο για τους εργαζόμενους - μισθωτούς επιστήμονες στο χώρο, δουλεύουν με πάσης φύσεως εργασιακή σχέση, χωρίς κλαδική ΣΣΕ, με λειψά δικαιώματα, ανοχύρωτοι απέναντι στους εργοδότες, στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την απλήρωτη εργασία, τρέχουν από Κέντρο σε Κέντρο για ψίχουλα "διαχρονικά κρατούνται παιδιά που δεν χρειάζονται θεραπεία και διώχνονται παιδιά που δεν έχουν να πληρώσουν. Οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι με επιστημονικά και ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν όταν η θεραπεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα και το κέρδος μπαίνει στη μέση. Τα αφεντικά βάζουν μπροστά επιστημονικούς συλλόγους κρύβοντας όμως όσα πραγματικά διακυβεύονται. Προσπαθούν να εκτονώσουν την οργή μας απέναντι σ΄ αυτή την κατάσταση με ομαδικές ...ψυχοθεραπείες».

Ανοίγουν τον Καιάδα

«Μιλάμε για ένα σύστημα που θεωρεί τη ζωή "κόστος", ό,τι περισσεύουν άνθρωποι και τους πετάει στα σκάρτα, ανοίγοντας τον Καιάδα. Διαχειρίζονται την κοινωνική κρίση, τις άσχημες συνθήκες που βιώνουν οι οικογένειες και οι εργαζόμενοι. Αρκεί να μη δημιουργούνται κοινωνικές "εντάσεις" από τους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ ΕΑ που είναι 14 μήνες απλήρωτοι.

Έχουν αμολήσει τις ΜΚΟ οι οποίες έχουν μπήξει τα νύχια τους για τα καλά και σ΄ αυτό το χώρο κάνουν πάρτι. Την ίδια ώρα μέσω ΕΣΠΑ δόθηκαν στην περιφέρεια πάνω από 500 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τι έφτασε στους εργαζόμενους; Στις λαϊκές οικογένειες; Αν δείτε τι χρήμα κινείται θα ζαλιστείτε. Συνολικά διαχειρίστηκαν 2,7 δισ. ευρώ. Πόσα δόθηκαν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών; Και πόσα για γήπεδα και σουίτες των ΠΑΕ, στα Ιδρύματα "ευεργετών" και στο τουριστικό κεφάλαιο; Γιατί όποιος επιχειρηματίας ήρθε στην περιφέρεια δεν έφυγε κακοκαρδισμένος.

Και την ίδια ώρα χιλιάδες οικογένειες κλείνονται σπίτια τους, βασανίζονται και γίνονται θύματα άγριας εκμετάλλευσης. Μπροστά στις εκλογές να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα, να δοθεί μια μεγάλη μάχη ώστε να σπάσει η ομηρία αυτών των οικογενειών. Να στηριχθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Γιατί όταν εμείς αναδεικνύουμε ζητήματα δεν υπολογίζουμε πόσους αφορά. Μπαίνουμε μπροστά ακόμη και όταν πρόκειται για ένα και μόνο παιδί. Γιατί αυτό το σύστημα που περιθωριοποιεί μαζικά χιλιάδες ζωές πρέπει να ανατραπεί», υπογράμμισε ο Γιάννης Πρωτούλης.

Έναν αιώνα πριν...

Στη σοσιαλιστική κοινωνία, τον Δεκέμβρη του 1919, η νεαρή εργατική εξουσία θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα τη φροντίδα και την εκπαίδευση των ανάπηρων παιδιών. Με διάταγμα υπογεγραμμένο από τον Λένιν καθορίζονται τα καθήκοντα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης τους.

Η θεσμική κι όχι μόνο κατοχύρωση του δικαιώματος των παιδιών με κάθε είδους αναπηρία να τους παρέχεται καθολική εκπαίδευση, δωρεάν, με ευθύνη του κράτους αποτελεί κοινωνικό και ιστορικό άλμα.

Κοινωνικά και κεντρικά σχεδιασμένα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πρόληψη και εξάλειψη των αναπηριών, στο βαθμό που το επέτρεπαν η πρόοδος της Επιστήμης και τα επιτεύγματά της.

Το ποσοστό των παιδιών με αναπηρίες στην ΕΣΣΔ είναι το μικρότερο στον κόσμο, καθώς το σοβιετικό κράτος παίρνει μέτρα για την ανύψωση του βιοτικού και εργασιακού επιπέδου των πολιτών.

Αναπτύσσει καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας με εκτεταμένο δίκτυο κέντρων πρόληψης ασθενειών.

Οι παιδιατρικές πολυκλινικές είναι υπεύθυνες για την υγεία του βρέφους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του γίνονται καθολικά και υποχρεωτικά 16 ιατρικές εξετάσεις από διάφορες ιατρικές ειδικότητες.

Για τις αναπηρίες που δεν μπορούν να εξαλειφθούν ή να αντιμετωπιστούν αναπτύσσεται ένα ευρύ δίκτυο ειδικών σχολείων, το οποίο θεωρούνταν αναπόσπαστο κομμάτι του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος. Τα ειδικά σχολεία παρέχουν μόρφωση όμοια με των γενικών και ταυτόχρονα διατρέχεται από την αρχή της διαφοροποιημένης εξατομικευμένης παρέμβασης που βελτιώνουν την ψυχολογική, φυσικά κ.α. κατάσταση των παιδιών.

Κλείνοντας η Δ. Μανωλάκου τόνισε: «Για μια τέτοια κοινωνία παλεύουμε. Που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Να γιατί χρειάζεται και στις εκλογές ισχυρό ΚΚΕ και "Λαϊκή Συσπείρωση" παντού. Να κάνουμε τη διαφορά για τη λαϊκή αντεπίθεση».

Κλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 11 Απρίλη.

Απέναντι στις νέες περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση και στην ασυδοσία των εργοδοτών, το Σωματείο Εργαζομένων στις Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) έχει προκηρύξει για την Πέμπτη 11 Απρίλη κλαδική απεργία.

Μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλούν την ίδια μέρα στη διαδήλωση που θα γίνει στο Σύνταγμα στις 18.30 το απόγευμα.

Αιτήματα αιχμής είναι:

● Ο ΕΟΠΥΥ, να χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και για την ΕΑ και να καταργηθούν οι εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο Υγείας. Να μην υπάρχουν «πλαφόν» και περικοπές.
● Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ που έχει προτείνει το ΣΕΜΙΣΕΑ.
● Να καταργηθεί ο νόμος 4547 που καταργεί τα ΚΕΔΔΥ που τουλάχιστον προέβλεπαν τη διεπιστημονική διάγνωση.
● Να σταματήσουν τα σφαγεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και οι περικοπές σε επιδόματα και ποσοστά αναπηρίας.
● Να αξιοποιηθούν οι υποτυπώδεις δημόσιες δομές ΕΑ (Σχολεία ειδικής αγωγής).
Να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής που ανήκουν σε φιλανθρωπικά σωματεία και συλλόγους γονέων ΑμεΑ (ΝΠΙΔ) μέχρι τη δημοσιοποίησή τους

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *