Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: «Σήμα κινδύνου» για την αντιπυρική προστασία

Την ανάγκη για τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση στο μέτωπο της πυροπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης ανέδειξε η εκδήλωση που διοργάνωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημαρχείο της Καισαριανής για την παρουσίαση των θέσεών της για την αντιπυρική προστασία στην Αττική.

Από τις ομιλίες αναδείχθηκε πως παραμένουν οι τεράστιες και εγκληματικές ελλείψεις με ευθύνη κυβέρνησης και Περιφέρειας (ΣΥΡΙΖΑ) κι ενώ ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι.

Μιχάλης Μιχαήλ
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α., υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Παναγιώτης Δρίτσας, πύραρχος ε.α. και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ). Την εκδήλωση συντόνισε ο Θύμιος Τσούνας, ανθυποπύραγος ε.α. και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παναγιώτης Δρίτσας
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Ηλιούπολης, Βαγγέλης Γείτονας, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα, οι Άννα Βασιλάκη και Κώστας Παπασωτηρίου υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και εκ νέου υποψήφιος, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής Γιώργος Σοφιανόπουλος, και πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την Καισαριανή και άλλες πόλεις.

Θύμιος Τσούνας
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ήταν ένα ακόμα «σήμα κινδύνου» που εκπέμπει το ΚΚΕ, το οποίο καλεί το λαό να είναι σε ετοιμότητα και να κάνει κριτήριο ψήφου την πολύ άσχημη κατάσταση στην πυροπροστασία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων και επικίνδυνων καταστάσεων.

Η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα ξαναμιλάμε για την αντιπυρική προστασία της Αττικής. Η αντιπυρική περίοδος του 2019 ξεκινά σε μια βδομάδα.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν συνηθίζει να καταπιάνεται με καίρια ζητήματα που απασχολούν το λαό, όπως αυτό της προστασίας του δασικού οικοσυστήματος, την τελευταία στιγμή για ψηφοθηρία. Έχει συνεχή παρουσία και δράση με κάθε τρόπο, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις ενημέρωσης και καταγγελίας, με τις περιοδείες και επισκέψεις σε υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, με την ενεργό συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος στα μέτωπα κατάσβεσης των πυρκαγιών κάθε χρόνο, με συνεχή και μόνιμη αρθρογραφία του στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και την πιο έντονη παρέμβαση στην κοινοβουλευτική διαδικασία των Ερωτήσεων και Επερωτήσεων.

Ας δούμε, όμως, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Και για αυτή την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά έχουμε την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων.

Απαιτείται η πιο μεγάλη κινητοποίηση και διεκδίκηση για να μη ζήσουμε όσα ζήσαμε και πέρυσι με την πυρκαγιά στην Ανατολική και Δυτική Αττική, τους εκατό νεκρούς συμπολίτες μας, τους τραυματίες από την κόλαση της πυρκαγιάς που ξεκλήρισε οικογένειες, περιουσίες, άφησε άστεγους και απροστάτευτους ανθρώπους και έκανε στάχτη το Νέο Βουτζά και το Μάτι Αττικής.

Τα τελευταία ειδικά χρόνια το ΚΚΕ με τους εκλεγμένους του σε δήμους, Περιφέρεια Αττικής, με τους βουλευτές του αναδεικνύει και καλεί σε διεκδικήσεις και μέτρα για την αλλαγή της απαράδεκτης κατάστασης, αλλά εισπράττει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ακόμα και ειρωνείες!

Στις 10 Μάη του 2018, αρχή της αντιπυρικής περιόδου πέρυσι, το ΚΚΕ πραγματοποίησε ημερίδα με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών για την πυρασφάλεια και δασοπροστασία.

Λέγαμε τότε:

"Επιδιώκουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι κινδύνου προς τους κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα, αλλά και συνολικά προς όλο τον ελληνικό λαό, για να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.

Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών -όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση- παραμένουν. Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών"…

"Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Το ζήτημα αφορά ενδεικτικά:

- Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.

● Την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού".

Επισημαίναμε ότι δεν υπάρχει ούτε αντιπυρικός σχεδιασμός για τις περιπτώσεις πολλών ταυτόχρονα δασικών πυρκαγιών σε μια Περιφέρεια, γεγονός που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση μας καθησύχαζε, ακόμη και μετά από Ερωτήσεις στη Βουλή, ότι τάχα όλα ήταν έτοιμα και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε!

Είναι τεράστια υποκρισία, αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι αυτού του διαχρονικού εγκλήματος να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στον πόνο και την καταστροφή.

Ανέλαβε, βέβαια, η κυβέρνηση στα λόγια την πολιτική ευθύνη, έκανε και τις μακάβριες φιέστες το βράδυ της καταστροφής που παρίσταναν τους ανήξερους.

Η Περιφερειακή και η Τοπική Διοίκηση έριξε τις ευθύνες είτε στα διαχειριστικά λάθη κάποιων υπηρεσιακών στελεχών είτε με περίσσιο θράσος, κυνισμό και αλαζονεία και στους ίδιους τους κατοίκους που αυθαιρέτησαν και έκλεισαν τους διαδρόμους προς τη θάλασσα είτε στην κλιματική αλλαγή.

Τι έγινε όμως από τότε μέχρι σήμερα;

Ζήτησε έμπρακτα συγγνώμη η κυβέρνηση με αλλαγή των όσων έφταιξαν στα τραγικά συμβάντα;

Ελάφρυνε τις τεράστιες ανάγκες των αστέγων από την καταστροφή των περιουσιών τους; Τους στήριξε οικονομικά;

Τους βοήθησε για την ανοικοδόμηση των ερειπωμένων σπιτιών τους;

Η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση πήραν μέτρα προστασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο;

Έφτιαξαν αντιπυρικές ζώνες, δεξαμενές υδροληψίας, αποψιλώσεις, διάνοιξη δασικών δρόμων, αντιπλημμυρική προστασία από τη διάβρωση των εδαφών;

Εκπονήθηκαν σχέδια έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Επικαιροποιήθηκαν όσα υπήρχαν, αν υπήρχαν;

Έγιναν ασκήσεις στην πράξη με την παρουσία και γνώση των κατοίκων για τον τόπο συγκέντρωσής τους, τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και την πορεία διαφυγής τους;

Χρηματοδοτήθηκε με τα απαραίτητα κονδύλια η Δασική Υπηρεσία για έργα πρόληψης - προστασίας;

Εξασφαλίσθηκε η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς;

Καταργήθηκε η τριχοτόμηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, πενταετούς θητείας και εποχικούς;

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε τα τελευταία δέκα χρόνια αθροιστικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και βαράμε ξανά καμπάνα! Ο φετινός βροχερός χειμώνας, που συνεχίζεται και την άνοιξη μέχρι και στις μέρες μας, "έθρεψε" για τα καλά τη βλάστηση, όπως πέρσι, στις δασικές περιοχές. Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων και μέτρων φύλαξης στα δασικά οικοσυστήματα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία, σε ένα νομό που συγκαταλέγεται στις πλέον πυρόπληκτες περιοχές και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυξημένα τα μέτρα φύλαξης και πρόληψης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη σύσταση νέου φορέα αντιμετώπισης καταστροφών και τη χρηματοδότησή του με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγια, δηλαδή, για να ξεχαστεί η καταστροφή και να πάμε παρακάτω περιμένοντας την επόμενη. Τον προηγούμενο μήνα όμως στην έδρα του ΝΑΤΟ βραβεύτηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, από την Μέρκελ, τον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρέσβης κάθε που μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα στάζει το στόμα του μέλι γιατί για το ΝΑΤΟ δίνονται 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ακέραια και στην ώρα τους για ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, έχοντας μετατρέψει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο!

Η Επιτροπή, που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, για τη διερεύνηση των αιτιών των δασικών πυρκαγιών, έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα στο οποίο επισημαίνει την έλλειψη Κτηματολογίου και Δασολογίου, το δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, την "αξιοποίηση" των πυρκαγιών στα δάση και την ύπαιθρο για τη διεκδίκηση - καταπάτηση πολλών δασών και δασικών εκτάσεων, με σκοπό την αλλαγή χρήσης, την ερήμωση των αγροτικών περιοχών.

Διαπιστώνει, επίσης, ότι ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή χειροτέρευσε τα πράγματα και τονίζει τα διαχρονικά, υπαρκτά προβλήματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων στα δασικά οικοσυστήματα.

Ζητήματα που έχουμε επισημάνει και εμείς με Ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου της κυβέρνησης, σε ημερίδες και επαφές με συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου.

Το εκπληκτικό όμως είναι ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι για να συνεχιστεί και να μεγαλώσει η υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση, δηλαδή να μη μείνει τίποτα όρθιο σε μια νέα τέτοια αντίστοιχη καταστροφή! Συγκεκριμένα προτείνει όχι κατάργηση, αλλά διατήρηση(!!!) της εποχικότητας ως σχέσης εργασίας για τη δασοπυρόσβεση, τη μεγαλύτερη εμπλοκή και επέκταση των δημοτικών εθελοντικών οργανώσεων στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων και για κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας με την εφαρμογή ελαστικού ωραρίου για το υπάρχον προσωπικό του ΠΣ!!! "Προτάσεις" που κινούνται στην ίδια εφαρμοζόμενη μέχρι σήμερα αντιδραστική κατεύθυνση αποδυνάμωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και σταδιακή εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε φορείς που "εθελοντικά" έρχονται να καλύψουν πραγματικά οργανικά κενά και να δημιουργήσουν νέες τομές στο ήδη "τριχοτομημένο" Πυροσβεστικό Σώμα.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Επιτροπή δεν προτείνει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και καταστολής με συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία!!!

Ο προτεινόμενος πολυδαίδαλος γραφειοκρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Πυρκαγιών δασών και υπαίθρου (ΟΔΙΠΥ) και ο νέος παράλληλος με το ΠΣ μηχανισμός καταστολής δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της Δασικής Υπηρεσίας θα έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που είδαμε στο Μάτι, το απόλυτο χάος, την ασυνεννοησία και τον αυτοσχεδιασμό των εμπλεκόμενων φορέων!

Στην πραγματικότητα, ο κυβερνητικός στόχος είναι η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, που έχουν σχεδιαστεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, οι οποίες προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας, με την ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού. Ο βαθμός ετοιμότητάς του γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι:

Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί:

Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009 που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του!

Σχετικά με τη Δασική Υπηρεσία από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα.

Μπορεί να ισχυρισθεί κανείς στα σοβαρά ότι η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ή ότι είχε οικονομική δυσχέρεια να κάνει όλα τα παραπάνω ή έστω κάποια από τα στοιχειώδη ακόμη;

Η μέχρι τώρα πολιτική της τη διαψεύδει. Σε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση "πρόλαβε" μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους φασίστες και ψήφισε δεκάδες μνημονιακούς νόμους, έκοψε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, φρόντισε για την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, απέρριψε τη νομοθετική ρύθμιση του ΚΚΕ για να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς και συμβασιούχοι πυροσβέστες, όπως και να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Για την κάλυψη της πυρασφάλειας των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της "Fraport" αποδυνάμωσε το ήδη συρρικνωμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Είναι ψέματα όταν λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα την ίδια ώρα που χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων σε συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους ή τους απαλλάσσουν από τη φορολογία ή ακόμη επιβάλλουν την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών στη ναυτιλία!

Ισχυρίζονται ότι για τις επικίνδυνες πυρκαγιές σαν αυτή στο Μάτι και την Κινέττα με τους εκατό νεκρούς συμπολίτες μας, όπως και τις πλημμύρες στη Μάνδρα που είχαν 25 θύματα και καταστροφή λαϊκών περιουσιών, φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θέλουμε να πούμε δυο λόγια γι' αυτό.

Εμείς δεχόμαστε ότι το περιβάλλον έχει υποστεί από την καπιταλιστική μανία των βιομηχάνων, του κέρδους, αλλοιώσεις τέτοιες που να ευνοούν την κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αρνούμαστε, όμως, ότι σήμερα ο άνθρωπος που έχει κάνει άλματα στο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα, ακόμα και τα πραγματικά ακραία φυσικά φαινόμενα. Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μας ότι ένας οικισμός λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος αποτεφρώθηκε ολοσχερώς από φυσικό φαινόμενο!

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση, που θα έδινε πρώτα απ' όλα βάρος στην πρόληψη.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει και τα ακραία φαινόμενα.

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά απαιτείται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος του κεφαλαίου. Μια ανάπτυξη για τους πολλούς με έργα υποδομών, μέσων και υπηρεσιών με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Όχι όμως με το σημερινό κριτήριο του κόστους - οφέλους όπου οι λαϊκές ανάγκες δεν θεωρούνται "επιλέξιμες δαπάνες".

Είναι γνωστός ο ωμός κυνισμός της ΕΕ με το να μη θεωρεί "επιλέξιμες" τις αποζημιώσεις από το "Ταμείο Αλληλεγγύης" για τους πληγέντες στο Μάτι, τους πλημμυροπαθείς στη Μάνδρα και σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις σεισμοπαθών, πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών, επειδή δεν υπακούουν στην αντιδραστική αντίληψη "κόστους - οφέλους".

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες.

- Τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3 νόμους για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων!

- Νομοθέτησαν τις "οικιστικές πυκνώσεις" εντός δασικών εκτάσεων.

- Κατάργησαν ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της Πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες.

- Δεν είδαν ποτέ τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, για σύγχρονες υποδομές, για ένα νοσοκομείο που τόσο έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική. Αντίθετα φρόντισαν για τη συρρίκνωση και ενοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων σε όλη την Αττική.

- Συνέχισαν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού σε αντίθεση με όσα είχαν υποσχεθεί για κατάργηση και σχεδιάζουν να φέρουν εκεί τον μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων της Αττικής! Και καμένοι και με μια ακόμα Φυλή! Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η πρεμούρα τους να τελειώσει αυτό το έργο, για το οποίο μάλιστα δαπανάται το 80% από το συνολικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ΧΥΤΑ… και το οποίο κατασκευάζονταν πυρετωδώς ακόμα και όταν η περιοχή καιγόταν!

Οι μεγάλες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της εντοπίζονται ξεκάθαρα σε συγκεκριμένα ζητήματα:

- Στην έλλειψη ουσιαστικά προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, που η έλλειψή τους διευκολύνει την εξάπλωση των πυρκαγιών και δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

- Στην υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, με αποτέλεσμα να μένουν ακινητοποιημένα δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις ούτε και για ελαστικά!!! Οι πυροσβέστες να μην έχουν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας ούτε δεύτερη στολή για να αλλάξουν.

- Την ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας και συγκεκριμένα της αεροπυρόσβεσης όπου ένας εθνικός εναέριος στόλος σε δραματική κατάσταση, πεπαλαιωμένος και επικίνδυνος, που επαφίεται στον ηρωισμό των πιλότων που τα χειρίζονται, παρά τις εκθέσεις επιτελών για την αντικατάστασή του, δίνει χώρο στις μισθώσεις ελικοπτέρων ιδιωτών με ετήσια δαπάνη περί τα 17 εκατομμύρια ευρώ!

Η ανάθεση της παροχής υπηρεσιών από το 2010 γίνεται μέσω της ΝΑΤΟικής NAMSA (NSPA), υπηρεσίας συντήρησης και εφοδιασμού του ΝΑΤΟ, ως εκτελεστικού οργάνου του οργανισμού ΝΑΜSΟ / ΝΑΤΟ με κύρια αποστολή την παροχή τεχνικοεφοδιαστικής υποστήριξης σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Να θυμίσουμε ότι όχι τυχαία το 2010 έπαυσε η διενέργεια διεθνών δημόσιων διαγωνισμών από το Πυροσβεστικό Σώμα.

- Τη διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή που παραμένει από το 1998, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με παράλληλη απαξίωση της δασικής επιστημονικής γνώσης και τη μη αξιοποίηση των εκατοντάδων ειδικών επιστημόνων τόσο της Δασικής Υπηρεσίας όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι επείγει η αντιμετώπιση και η λύση προβλημάτων, όπως:

- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.

Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης. Ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός με καθορισμένους ρόλους για το Πυροσβεστικό Σώμα και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.

- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

- Να περάσουν στην κρατική ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ενώσεις, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.

- Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

- Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.

- Να προχωρήσει άμεσα η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, η διαμόρφωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, η εγκατάσταση και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης κινδύνων σε κάθε περιοχή με ευθύνη του κράτους.

- Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων με σταθερές εργασιακές σχέσεις και να μονιμοποιηθούν οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας και οι εποχικοί για την πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία.

- Να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής.

- Να εφαρμοστεί η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών και για τους πυροσβέστες.

- Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις δασοπυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Την επόμενη των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών όλα τα προβλήματα θα είναι εδώ. Ο λαός μας μπορεί να έχει στο πλάι του περισσότερους εκλεγμένους με το ΚΚΕ, περισσότερους ανυποχώρητους αγωνιστές για την προστασία των λαϊκών οικογενειών, των λαϊκών περιουσιών, των δασών, της φυσικής μας κληρονομιάς.

Στις ερχόμενες εκλογές ψηφίζουμε αταλάντευτα ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμο και Περιφέρεια για να περάσουμε στην αντεπίθεση»

Η ομιλία του Ηλία Σταμέλου

«Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Διαπιστώνουμε και εμείς ότι παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη χρονιά είχαμε τα τραγικά γεγονότα με τους 100 νεκρούς στο Μάτι, δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Εμάς σαν Δήμο Καισαριανής μας αφορά ιδιαίτερα γιατί στα όρια του δήμου μας ανήκει ένα σημαντικό κομμάτι του δασικού οικοσυστήματος του Υμηττού, από τα λίγα που έχουν απομείνει μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, ένα δάσος που αποτελεί σημαντικό πνεύμονα όχι μόνο για την Καισαριανή, αλλά για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Αλλά και γιατί έχουμε το βλητικό σταθμό όπου κατοικούν πάνω από 120 συμπολίτες μας και που παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει αντιπυρική ζώνη παρά γίνονται μόνο καθαρισμοί χόρτων.

Φίλες και φίλοι,

Διαχρονικά οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές εκφράζονται με ανάλογο τρόπο και στο οικοσύστημα του Υμηττού.

Για παρά πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει από την πλευρά της δασικής υπηρεσίας έργα πρόληψης (συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, καθαρισμοί κλπ.).

Η συνολική μείωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχώς μειούμενη χρόνο με το χρόνο προληπτική παρουσία και επιτήρηση στο χώρο.

Τα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν διαχρονικά την πιο εύφλεκτη ύλη στον Υμηττό. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες κάτω από το μανδύα της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, όπου φιγουράρουν γνωστοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, η οποία το αξιοποιεί και με το αζημίωτο.

Στη βάση αυτή προωθείται συστηματικά η μεταφορά ευθυνών στους δήμους και τις εθελοντικές ομάδες, καθήκοντα που δεν τους αναλογούν και δεν έχουν τα μέσα για να τα στηρίξουν, γιατί οι περικοπές στην Τοπική Διοίκηση είναι τεράστιες τα τελευταία χρόνια.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη από την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση τομέων των δασών με την πολιτική του αποχαρακτηρισμού της γης.

Η ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού αφήνει τον Υμηττό έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Υπήρχαν δημοτικές αρχές που πρωτοστάτησαν να εκπέσει το Προεδρικό Διάταγμα και επεδίωξαν να χωροθετήσουν εντός της Β' Ζώνης Υμηττού.

Εξάλλου δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που έγιναν προσπάθειες οικοδόμησης του δάσους από την Εκκλησία και με αγώνες του λαού αποτράπηκε.

Το ζήτημα της προστασίας του Υμηττού αποτέλεσε για τους κατοίκους της Καισαριανής πρωτεύον ζήτημα. Είναι πάμπολλες οι φορές που κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν τις καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιών.

Εμείς ως δημοτική αρχή προχωρήσαμε σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δημιουργήσαμε στο κέντρο του Υμηττού το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης με τη σημαντική συμβολή των εθελοντών της δασοπροστασίας στη διαμόρφωσή του, που στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εκατοντάδες το έχουν επισκεφτεί.

Η ανάγκη προστασίας του Υμηττού οδήγησε το 1985 τη δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Π. Μακρή να δημιουργήσει την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής.

Στόχος ήταν να προστατεύεται σε σταθερή βάση το δάσος με τη συμμετοχή του λαού, να μπορέσει να σταθεί εμπόδιο απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα (Σκοπευτική Εταιρεία, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, μεγαλοεργολάβοι, Πανεπιστημιούπολη, Εκκλησία).

Η δημιουργία της ομάδας άνοιξε έναν κύκλο διεκδικήσεων του λαού και της δημοτικής αρχής σε μέσα και ταυτόχρονα προχώρησε αποφασιστικά η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, τη Δασική Υπηρεσία, την Πυροσβεστική, για εκπαίδευση των εθελοντών σε βασικά πράγματα που αφορούν το δάσος, την προστασία του, την ίδια τους τη συμπεριφορά σε μια πυρκαγιά, την επαγρύπνηση σε προσπάθειες εμπρησμών κ.λπ.

Από την αρχή της ίδρυσης μέχρι σήμερα ήταν καθαρό στη δράση της ομάδας ότι:

● Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.

● Η προσφορά των μελών της ομάδας έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την εθελοντική στράτευση. Διέπεται από αξίες όπως η ανιδιοτέλεια, η συλλογικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη χωρίς καμιά προσδοκία ατομικής ωφέλειας ή ανταπόδοσης της βοήθειας, παρά με μοναδικό γνώμονα να προστατεύσουν τον σημαντικό αυτό πνεύμονα ζωής για όλη την Αττική.

● Είναι μια δοκιμασμένη στην πράξη μορφή συλλογικής δράσης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στην Καισαριανή, ιδιαίτερα μετά την εγκατάσταση των προσφύγων το 1922, αλλά και μετέπειτα στα χρόνια της κατοχής, αλλά και τα χρόνια των διώξεων από το μετεμφυλιακό καθεστώς.

● Είναι ξένες προς εμάς οι διάφορες θεωρίες και ιδεολογήματα, περί εθελοντισμού, κοινωνία αλληλεγγύης, κοινωνία συνοχής, περί ευθύνης πολιτών, που θέλει πρώτα απ’ όλα να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα του συστήματος και τις δικές της ευθύνες για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες, άνεργοι κ.λπ.

● Είναι ξένη η πολιτική που ασκείται από το αστικό κράτος για "εθελοντές", που επειδή θα ασκούν δήθεν κοινωνικό έργο θα "αμείβονται" υποτυπωδώς, χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά θα έχουν αμοιβές (βεβαιώσεις παρακολούθησης, ενισχύσεις για ανάληψη παρόμοιων δραστηριοτήτων κλπ.).

Η λαϊκή συμμετοχή στο δήμο μας αποτυπώνεται με την ενεργό συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών σε σταθερή βάση. Την περίοδο που μας πέρασε:

Πραγματοποίησαν συνολικά 7.748 ώρες επιτήρησης με καθημερινές βάρδιες στον Υμηττό.

Συμμετείχαν συνολικά σε 31 επιχειρήσεις τόσο εντός Καισαριανής όσο και σε άλλες περιοχές.

Ταυτόχρονα, προχώρησαν σε ενημερώσεις σε σχολεία της Καισαριανής, καθώς και στα παιδιά που συμμετείχαν στο καλοκαιρινό camp του δήμου.

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ

Πέρα από τους γενικούς στόχους διεκδίκησης, ειδικότερα για τον Υμηττό:

Παλεύουμε να μετατραπεί σε κρατική περιούσια η ιδιοκτησία που υπάρχει στον Υμηττό (Φιλοδασική κ.λπ). Να είμαστε σε ετοιμότητα για την επέκταση των ιδιωτικών οδικών δικτύων στον Υμηττό και τη χάραξη νέων αυτοκινητόδρομων που θα καταστρέψουν το ενιαίο του οικοσυστήματος και θα μειώσουν την δασοκάλυψη.

Να καλυφτούν τα κενά σε προσωπικό όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στη δασοπροστασία, με μόνιμη και σταθερή εργασία όλων των βαθμίδων, επιστημονικό, εργατοτεχνικό, πυροσβεστικό κ.λπ.

Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για έργα που είναι αναγκαία από τις μελέτες αντιπυρικής προστασίας (συντήρηση δασικών δρόμων, μέσων πυρόσβεσης, εξοπλισμός των δήμων και των εθελοντικών ομάδων προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν στα μέτρα πρόληψης όλο το χρόνο, αλλά και σε περίπτωση πυρκαγιάς)».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *