Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Η πολιτική κυβέρνησης και Περιφέρειας - δήμων εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού

Την Περιφερειακή Αρχή Αττικής και την κυβέρνηση που με την πολιτική τους εξυπηρετούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες κατήγγειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη. 

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη νομιμοποίηση του «MALL ATHENS» στο Μαρούσι και η Έκθεση Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης για το 2019 και έγινε παρέμβαση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή.

Η Στέλλα Βαλαβάνη, αναφερόμενη στην Ετήσια Έκθεση Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης 2019, κατήγγειλε την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, αλλά και τις ευθύνες των περιφερειακών αρχών που υποστηρίζουν αυτή την πολιτική.

Όπως τόνισε, η Περιφέρεια Αττικής το Α' Εξάμηνο του 2019 κάλυψε 133.301 από το 1 περίπου εκατομμύριο του πληθυσμού στην Αττική που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2018 βρισκόταν το 31,8%, δηλαδή 3.348.500 άτομα.

Χαρακτήρισε κοροϊδία τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας για βελτίωση των κοινωνικών δομών με προσλήψεις, τονίζοντας ότι οι υποδομές αυτές δεν είναι στις προτεραιότητες δήμων και Περιφέρειας ενώ εξαγγέλλονται προσλήψεις, όταν αυτές έχουν παγώσει από το 2006 και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων είναι με πάσης φύσεως ελαστική σχέση εργασίας. Κατήγγειλε ότι προωθείται ο εθελοντισμός και η Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία ενώ στους εμπλεκόμενους φορείς είναι και οι ΜΚΟ.

Τέλος, επισήμανε ότι επιχειρείται στοχευμένη ευαισθητοποίηση φορέων ή/και ομάδων ωφελουμένων με σκοπό τη δημιουργία μηχανισμού διασύνδεσης με επιχειρηματικούς φορείς και άλλους παράγοντες της τοπικής αγοράς εργασίας, ενώ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να αποκλείεται μία κοινωνική κατηγορία για να καλυφθεί κάποια άλλη κι έφερε ως παράδειγμα τα επισιτιστικά προγράμματα που τη μια χρονιά ήταν για τα ορφανά, την επόμενη χρονιά για τους νεφροπαθείς κ.ο.κ. 

 

Η Αφροδίτη Αυγερινού αναφέρθηκε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Προσαρμογή του Εμπορικού και Ψυχαγωγικού Κέντρου «THE MALL ATHENS» και την Ενεργειακή, Λειτουργική και Αισθητική Αναβάθμισή του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης  -σύμφωνα το ΣτΕ- ένα έργο που στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα. Αυτό το αυθαίρετο που εκτείνεται σε μία έκταση 232 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τη μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, αναδεικνύουν πως κριτήριο της πολιτικής των αστικών κομμάτων, κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών δεν είναι η ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά η ευημερία και μακροημέρευση του κεφαλαίου, η αύξηση των κερδών του, επισήμανε χαρακτηριστικά η Αφρ. Αυγερινού.

Σημείωσε ότι πρόκειται για μια ακόμη βαθιά υπόκλιση σύσσωμης της κρατικής διοίκησης μπροστά στην ασυλία του κεφαλαίου να αυθαιρετεί, να αυγατίζει τα κέρδη του σε βάρος της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ενώ αυτή τη μεθόδευση της επιχειρούμενης τελικής «τακτοποίησης» συνέπραξαν διαχρονικά ως κυβερνήσεις όλα τα αστικά κόμματα και σε τοπικό επίπεδο η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές στο Μαρούσι και υπενθύμισε ότι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν προωθήσει το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το 2017 δύο διατάγματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα νέο Προεδρικό Διάταγμα η κυβέρνηση της ΝΔ. 


Τέλος ο Στέλιος Μπενετάτος, αναφερόμενος στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα επέκτασης της προβλήτας για τα κρουζιερόπλοια από την COSCO στην περιοχή της Πειραϊκής, κατήγγειλε ότι σήμερα δεν εφαρμόζεται σχεδόν κανένας από τους 9 όρους που είχε θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται απρόσκοπτα η μεταφορά μπαζών πολύ κοντά στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή καθώς και οι τοποθετήσεις αντικειμένων στον βυθό. Προανήγγειλε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα ώστε να διακοπεί κάθε παράνομη (μη αδειοδοτημένη) εργασία και να επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους υπεύθυνους.

Υπενθυμίζεται πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αντιταχθεί στην κατασκευή του έργου συνολικά, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα φαραωνικό περιβαλλοντικό έγκλημα για ολόκληρο τον Πειραιά, σε βάρος της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων.

 


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *