Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Καταψήφισε έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφερειακής Αρχής

Έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής -τον πέμπτο κατά σειρά- καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα.

Εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μίλησε η Αλεξάνδρα Μπαλού, τονίζοντας πως μετά την παρέμβαση της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, νομίζουμε ότι ζούμε σε ένα απέραντο εργοτάξιο, όπου όλα έχουν λυθεί και τακτοποιηθεί και ένας λαός ζει ευτυχισμένος στην Αθήνα.

Επεσήμανε πως «ακούσαμε και σε αυτή την εισήγηση ξύλινες και γενικόλογες τοποθετήσεις και λόγια που έχουν χρησιμοποιήσει όλο το πολιτικό προσωπικό και η πλειοψηφία των αιρετών όλα τα προηγούμενα χρόνια και πίσω από τα οποία κρύφτηκαν και κρύβονται οι ευθύνες για την κατάσταση που ζουν οι κάτοικοι και της Αττικής. Τη γραφειοκρατία την έχουν χρησιμοποιήσει όλες οι δυνάμεις, ότι έλυσαν τα προβλήματα, το μεγάλο ερώτημα που πλανάται είναι πώς όσοι όταν έχουν τη διοίκηση βελτιώνουν τα πάντα, η αντιπολίτευση παραλαμβάνει καμένη γη και ο λαός συνεχίζει να ζει σε απαράδεκτες για τις σημερινές συνθήκες της εποχής κατάσταση».

«Προσπαθήσατε μάλλον με το κλίμα από τις εισηγήσεις σας ότι όλα είναι καλά, να μεταφέρετε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα κλίμα που και η κυβέρνησή σας επιχειρεί να μεταφέρει, ότι όλα θα γίνουν καλύτερα, ότι τα μνημόνια που ψηφίστηκαν ήταν θετικά, ότι τα μέτρα που πήρατε το προηγούμενο διάστημα είναι μπροστά και τώρα θα υλοποιούνται τα προγράμματα και τα έργα και όλα θα γίνουν καλύτερα. Μεταφέρετε την ψεύτικη ελπίδα, την απαντοχή και την αναμονή του κόσμου ότι πρέπει να σας ξαναψηφίσει για να λειτουργήσουν αυτές οι υποσχέσεις και να γίνουν πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Κατά τη γνώμη μας, συνέχισε, είσαστε ισοσκελισμένοι, για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση που είθισται με τον κρατικό προϋπολογισμό και με την πολιτική κυβέρνησης, όπως και οι προηγούμενοι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν νοείται να μιλάτε για έναν προϋπολογισμό αποστασιοποιημένο από τον συνολικό κρατικό προϋπολογισμό που λαμβάνει υπόψη του  τα κονδύλια που θα δοθούν στην Τοπική Διοίκηση.

Σημείωσε πως η Περιφέρεια θα παίξει τον ρόλο που αντιστοιχεί στην Τοπική Διοίκηση, δηλαδή του νέου φοροεισπρακτικού  μηχανισμού, δίπλα σε αυτόν του κεντρικού κράτους, που θα απομυζά τα λαϊκά νοικοκυριά, με τα όσα παρουσιάζει η Περιφερειακή Αρχή να επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα.

Παράλληλα, είπε πως «τα γνωστά υποζύγια πληρώνουν για άλλη μία φορά και οι γνωστοί χορτάτοι αναδιανέμουν την πίτα. Άχνα για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που απαιτούν μέτρα που τσακίζουν δικαιώματα, προϋποθέτουν τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, το μειωμένο προσωπικό, ελαστικές θέσεις εργασίας, ανταπόδοση κλπ. Με βάση τα στοιχεία που λέτε, αποτυπώνονται γελοία ποσά που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για 4 εκ. στο Εθνικό Σκέλος, στα συγχρηματοδοτούμενα 5 εκ., στα έργα τρίτων 10 εκατομμύρια ευρώ. Τεράστια, γελοία ποσά μπροστά στις ανάγκες που έχει ο λαός της Αττικής. Η απλοχεριά σας, με βάση κι αυτό τον προϋπολογισμό, εξαντλείται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, άλλωστε αυτό είπε και η κ. Δούρου στην εισήγησή της και νομίζουμε ότι και η επικεφαλής της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, η κ. Βρύνα, τσάμπα ανησυχεί για το όραμα της ανάπτυξης που δεν έχει η Περιφέρεια Αττικής, το ίδιο όραμα έχετε, στεναχωριέστε που το υλοποιεί εκείνη. Όλοι σας ενδιαφέρεστε για την περιβόητη ανάπτυξη, την αειφόρα, την πράσινη, τη γαλάζια, την καπιταλιστική ανάπτυξη». 

Τόνισε επίσης πως η  κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας αρχίζει και τελειώνει στις ΚΟΙΝΣΕΠ, τα clasters, τα «φρούτα» της οικονομίας που έχει δημιουργήσει η ΕΕ. «Δημιουργείτε πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και δομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τις υλοποιείτε εσείς με ξένα κόλλυβα και τα παρουσιάζετε όλοι σαν μεγάλα έργα. Νομίζουμε ότι είναι φανερό πια σε όλους τους εργαζόμενους ότι η ζωή τους σε τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, παρά τα όσα επικοινωνιακά μπορείτε να λέτε», ανέφερε η Αλ. Μπαλού.

Υπογράμμισε τα ελάχιστα χρήματα που δίνονται για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία είναι αποσπασματικά και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, τη στιγμή που ο λαός πνίγεται με την πρώτη βροχή.

Καταλήγοντας, είπε ότι «οδικός χάρτης είναι το κυνικό και αποκρουστικό πρόσωπο πολιτικής που έρχεται να επιβεβαιώσει το όραμα της ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος και μέσα σε αυτό το όραμα δεν συναντιούνται η ανάγκη προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, γιατί δεν την αφορά και δεν την εμπεριέχει. Πηγή κακού, οι τεράστιες ευθύνες που έχετε ως πλειοψηφία, και εδώ και ως κυβέρνηση, οι ευθύνες που συνοδεύουν οι περιφερειακές αρχές που έφυγαν και κυβερνήσεις που εναλλάχτηκαν, είναι η ιεράρχηση που βάζει μπροστά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού. Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικά ψηφοδέλτια, τους διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, σας ενώνει ένα πράγμα. Το ίδιο κριτήριο που είναι η λογική του κόστους και του οφέλους για το κεφάλαιο. Αυτό το κριτήριο που σας ενώνει δεν κάνει τη διαφορά όπως λέτε, αλλά κάνει την ομοιότητα».

Τοποθέτηση στο θέμα έκανε και ο Γιάννης Πρωτούλης που προχώρησε σε σύγκριση αυτού του προϋπολογισμού με τους προηγούμενους, λέγοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές ομοιότητες και φυσικά υπάρχει μία μεγάλη διαφορά».

Σε ότι αφορά τις ομοιότητες είπε πως «και ο φετινός προϋπολογισμός, αποδεικνύει ότι ο θεσμός της Περιφερειακής Διοίκησης, και με τον "Καλλικράτη" και με τον "Κλεισθένη", είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός θεσμός, εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής και πως αν δεν υπάρξει σύγκρουση με αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει και αποτέλεσμα. Αυτόν τον προϋπολογισμό που σε λίγο θα ψηφίσετε, εμείς θα τον καταψηφίσουμε, πρέπει να τον δουν οι εργαζόμενοι, γιατί είναι πολύ αποκαλυπτικός. Ξανά, όσα παίρνουν λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν δίνονται για ολόκληρους πληθυσμούς. Όσα παίρνουν δύο επιχειρηματικοί όμιλοι δεν δίνονται σε ολόκληρο τον Δυτικό Τομέα και τον Πειραιά. Είναι ο πέμπτος προϋπολογισμός, όσα παίρνουν δύο ΠΑΕ δεν δίνονται σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους».

Υπενθύμισε, σχετικά με τη διαφορά που ανέφερε, πως «τον πρώτο προϋπολογισμό να θυμίσουμε, ο οποίος έχει τον ίδιο χαρακτήρα με τον πέμπτο, που είχατε βαφτίσει ως πρώτο αριστερό προϋπολογισμό της Αττικής, τον ψηφίσατε όλοι μαζί εκτός από εμάς. Τώρα δεν τον λέτε ως αριστερό. Και μάλιστα, να θυμίσω ότι τσακωνόσασταν για την πατρότητά του. Ο κ. Σγουρός έλεγε ότι εγώ τον συνέταξα, η κ. Δούρου το είχε "ρίξει" στις ποσοστώσεις. Έχει τα ίδια ταξικά χαρακτηριστικά. Φυσικά έχει μέσα έναν αγώνα δρόμου -στα χαρτιά- για να εμφανίσετε κάτι στα προεκλογικά φυλλάδια, για να δείχνετε και έργο. Δηλαδή κωδικούς, κονδύλια που θα μπορούσαν να κάνουν, να διεκδικήσουν οι δήμοι ως όφειλαν».

Σημείωσε ακόμα ότι «πηγαίνατε και με επιλεκτικότητα στους δήμους. Έχουμε δει και τον γεωκλιματικό χάρτη που δείχνετε πού είναι τα έργα. Κάνατε έναν αγώνα δρόμου, στους δικούς σας ανθρώπους που θέλετε να τους στηρίξετε για ψηφοθηρικούς λόγους». Είπε επίσης πως «έχετε ένα χαρακτηριστικό που το έχουν εκτιμήσει και ντόπιοι και ξένοι. Ότι και να σας λένε, δεν ιδρώνει το αυτί σας, η "χοντροπετσιά" σας, που λέει ο κόσμος. Βγαίνει ο πρωθυπουργός μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα και εξαγγέλλει αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατομμύρια. Ψάχνουμε στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν υπάρχουν πουθενά. Ψάχνουμε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα 250 εκατομμύρια, δεν υπάρχουν πουθενά».

Καταλήγοντας, είπε πως «νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο αυτά τα χρόνια για την ΠΑ που θέλουμε να τονίσουμε. Επειδή αναφέρθηκε η κ. Δούρου στα αντιφασιστικά της αισθήματα που δεν έχουμε λόγο να τα αμφισβητήσουμε. Αντιφασισμό δεν μπορεί να κάνει ο σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ. Αυτός που άνοιξε πόρτες και παράθυρα στον Αμερικανό πρέσβη και σουλατσάρει σε όλα τα υπουργεία, ακόμα και στην Περιφέρεια Αττικής και έχει λόγο μέχρι και σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Δεν θέλουμε να σας σοκάρουμε, αλλά να θυμίσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι που οργάνωσε, εκπαίδευσε και καθοδηγούσε τους Ουκρανούς φασίστες, τον Δεξιό Τομέα. Αντιφασισμό δεν μπορεί να κάνει αυτός. Και σταματήστε τα προπαγανδιστικά παιχνίδια με τη ΝΔ, για να φτιάξετε τα υποτιθέμενα προοδευτικά μέτωπα και αυτά της συντήρησης. Είστε από τον ίδιο κουβά και ο κόσμος πρέπει να σας κατατάξει εκεί που σας αξίζει».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *