Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: «Η υπεράσπιση του Πεδίου του Άρεως μας αφορά όλους»

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν το Πεδίον του Άρεως τα οποία του τέθηκαν από την Κίνηση Κατοίκων «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

1. Το Πεδίο του Άρεως, ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για να παρέχονται καθημερινά και στο διηνεκές αυτές οι υπηρεσίες;

Είναι γεγονός πως το Πεδίον του Άρεως, όπως άλλωστε και άλλοι χώροι πρασίνου, όπως το Πάρκο Τρίτση, είναι παρατημένοι, εγκαταλελειμμένοι. Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει το Πεδίον Άρεως, εγκατάλειψη και επικινδυνότητα.

Πρώτιστη ανάγκη είναι να δοθεί σταθερή επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για την καθαριότητα, τη συντήρηση, τη φύλαξη και προστασία του πάρκου, την αναβάθμισή του, τη λειτουργία του.

Αυτό που πρέπει να κατανοηθεί είναι ότι η εγκατάλειψη των χώρων αυτών δεν έχει να κάνει ούτε με ανικανότητα, ούτε με λάθος χειρισμούς, ούτε έλλειψη σχεδίων. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης, στα πλαίσια των ιεραρχήσεων για την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων, αλλά και ευρύτερων στόχων συνειδητής υποβάθμισης για να εμφανίζεται έπειτα η ιδιωτική επιχειρηματική δράση ως «από μηχανής θεός» που θα δώσει τη λύση με ανταποδοτικές χρήσεις, χαράτσωμα των πολιτών με όλους τους τρόπους και ο κατάλογος μακρύς.

Εμείς από την πλευρά μας δίνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, αγώνα με παρεμβάσεις μέσα στο Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζοντας τους αγώνες των κατοίκων και συνολικά των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου για την υπεράσπιση των λιγοστών δημόσιων ελεύθερων χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει. Επιπλέον έχουμε τοποθετηθεί και προτάσσουμε ως αναγκαία την έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων γκετοποίησης, τοξικοεξάρτησης και διακίνησης ναρκωτικών που ζούμε τα οποία δεν λύνονται με την αστυνομοκρατία. Γι’ αυτό αντιδράσαμε στην προσπάθεια που έγινε να χαρακτηριστεί το Πεδίον του Άρεως ως χώρος χρήσης - παρουσίας ναρκοεξαρτημένων. Γι’ αυτό προβάλαμε τα αιτήματα των Επιτροπών Κατοίκων για πάρκο ζωντανό - ανοιχτό.

2. Στις επεμβάσεις - παρεμβάσεις για τις χρήσεις ειδικών  χώρων του πάρκου (παιδικές χαρές, περίπτερο - αναψυκτήριο «Γαρδένια», «Άλσος», «Green Park», χώροι άθλησης, χώρος για τα σκυλιά) θεωρείτε χρήσιμη τη διαβούλευση με τους κατοίκους-επισκέπτες. Αν ναι, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

Ένας ελεύθερος, καθαρός, ασφαλής, καλοσυντηρημένος χώρος πρασίνου είναι από μόνος του πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, για τις οικογένειες με τα παιδιά τους, τη νεολαία, τους γερόντους, πραγματική ανάσα και αναψυχή. Αυτό είναι το κύριο που αυτή τη στιγμή δεν έχουμε για το κέντρο της πόλης. Τα υπόλοιπα με συλλογική συζήτηση χωρίς ιδιοκτησιακές λογικές, εύκολα λύνονται.

3. Θεωρείτε ότι ένας δημόσιος, ελεύθερος χώρος  πρασίνου  είναι συμβατός με δραστηριότητες, όπως εποχιακά παζάρια, τουλάχιστον δύο μήνες κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει σήμερα; Θα θέλαμε τη θέση σας.

Θέλουμε πάρκα ανοιχτά για όλο το λαό του Λεκανοπεδίου που τα έχει ανάγκη. Αυτό σημαίνει τα πάρκα να έχουν ζωή από τις δραστηριότητες, τα φεστιβάλ των εργατικών σωματείων, των συλλόγων νεολαίας, των φορέων του λαϊκού κινήματος, των Επιτροπών Κατοίκων. Ανοιχτά στο λαό και κλειστά για τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αυτή είναι η θέση μας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν μια μεγάλη ιστορία και τεράστια συμβολή στους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων της Αττικής και των κινημάτων για τη δημιουργία, κατοχύρωση και υπεράσπιση δημόσιων ελεύθερων χώρων. Ακόμα και κεντρικές πρωτοβουλίες όπως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, του μεγαλύτερου πολιτικού πολιτιστικού νεανικού θεσμού, συνέδεσαν το όνομά τους με αυτή την πάλη.

Το Άλσος Περιστερίου, για παράδειγμα, πριν ήταν ένας σκουπιδότοπος, κατοχυρώθηκε ως ελεύθερος δημόσιος χώρος και αξιοποιήθηκε έπειτα από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ως Άλσος, αντίστοιχα το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, το Αττικό Άλσος στο Γαλάτσι, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Πάρκο Τρίτση που «ξαναγεννιέται» κάθε Σεπτέμβρη χάρη στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ και στην προσωπική εργασία που προσφέρουν χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και για λίγες ημέρες μετατρέπεται σε ένα «διαμάντι».

Το ίδιο κάναμε και θα συνεχίσουμε σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πεδίον του Άρεως.

4. Πιστεύετε ότι το Πεδίο του Άρεως πρέπει να έχει ωράριο λειτουργίας ή να είναι ανοιχτό, φωτισμένο, φυλασσόμενο και προσβάσιμο στους πολίτες όλο το εικοσιτετράωρο;

Μιλάμε για ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, δεν μπορεί να κλείνει και να ανοίγει με ωράριο, πρέπει να είναι προσβάσιμο και να διευκολύνει την επικοινωνία με τα πόδια, το ποδήλατο, δεν γίνεται για κάποιες ώρες να κόβει μέρος της πόλης στα δύο. Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, να είναι φωτισμένο, φυλασσόμενο, να συντηρείται.

5. Θα προτείνατε αλλαγές στις αρμοδιότητες για το Πεδίον του Άρεως. Αν ναι διατυπώστε την πρότασή σας.

Για μας το κύριο δεν είναι ποιος θα έχει τις αρμοδιότητες για τον Πεδίο του Άρεως, Περιφέρεια ή Δήμος, αυτή η αντιπαράθεση γίνεται και για τα άλλα πάρκα για να συντηρείται το γνωστό παιχνίδι της μετάθεσης των ευθυνών. Και κυρίως, γιατί με τους νόμους που κατά καιρούς ψηφίζονται εκχωρούνται μια σειρά αρμοδιότητες σε δήμους και Περιφέρειες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, ως όχημα για να προωθείται η ανταποδοτικότητα, η ιδιωτικοποίηση.

6. Συμπληρώστε, εφόσον επιθυμείτε, ένα μήνυμα προς τους περιοίκους και επισκέπτες του Πεδίου του Άρεως. Παράκληση μέχρι 100 λέξεις.

Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για αναμονή, για ανάθεση σε κάποιους μεσσίες, εργολάβους λύσεων που με το λαό στη γωνία θα ανακουφίσουν από τα οξυμένα προβλήματα. Είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμη που έχουμε αφήσει στην άκρη, τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων. Η υπεράσπιση και προστασία των ελάχιστων ελεύθερων δημόσιων πνευμόνων πρασίνου όπως το Πεδίο του Άρεως είναι θέμα που μας αφορά όλους.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *