Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Γ. Πρωτούλης: Με το ΚΚΕ στην πάλη για σύστημα υγείας που να ικανοποιεί ολόπλευρα τις λαϊκές ανάγκες


Σε ενίσχυση της πάλης για «επιστήμονες και επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», κάλεσε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Υγείας Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του Κόμματος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και  αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απευθυνόμενος σε γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο Γ. Πρωτούλης, τους κάλεσε να συνεχίσουν αυτή την πάλη ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού.

Στην ομιλία του, αναφερόμενος στα προβλήματα της Υγείας και στις θέσεις του ΚΚΕ, στάθηκε μεταξύ άλλων στον εκτρωματικό νόμο για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου των νοσοκομειακών γιατρών, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι αποτελεί την πλήρη εφαρμογή ό,τι πιο νοσηρού σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι της ΕΕ! «Αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί! Πρέπει να πάρουν απάντηση και στην κάλπη, στις εκλογές που έχουμε μπροστά, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και πιθανά και εθνικές», υπογράμμισε.

Συνέχισε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εδώ ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι. Αξιοποίησαν το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς ωραρίων και εφημεριών που οι ίδιοι έφτιαξαν και συνδιαμόρφωσαν αντί να λύσουν το πρόβλημα όπως υπόσχονταν με τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών κι υγειονομικών με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Για σκεφτείτε, είναι οι ίδιοι που μιλούσαν για 100.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας προεκλογικά, παραμονές εκλογών στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κατέβηκαν στις 20.000, μόλις βγήκαν στη διακυβέρνηση το 2015 ο τότε υπουργός Υγείας Κουρουμπλής έλεγε ότι "μέχρι το Μάη θα γίνουν 4.500 αλλιώς θα είμαι Καραγκιόζης" και το θέατρο σκιών συνεχίζεται!

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει ότι αυτό το τερατούργημα δεν αφορά μόνο τους γιατρούς. Είναι προμήνυμα για το τι επιφυλάσσεται και σε άλλους κλάδους εργαζομένων προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθούν όλες οι αυταπάτες, η αναζήτηση του μεσσία με το λαό στη γωνία. «Είναι η ώρα να ανοίξει ο δρόμος μέσα στο διεκδικητικό αγώνα, στην πάλη η πραγματική ελπίδα για το λαό, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, χιλιάδες επιστήμονες κοντά στο λαό να την στηρίξουν. Το νέο χρειάζεται στήριξη, φροντίδα.

Υπάρχει ένα πολυάριθμο ειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων, υπάρχει βάση έρευνας και παραγωγής φαρμάκων με τα 21 εργοστάσια που υπάρχουν στη χώρα, υπάρχει προσωπικό στην έρευνα, στην ιατρική, βιολογία κλπ., αλλά και προσωπικό για το σχεδιασμό και την παραγωγή τεχνικών - επιστημονικών μέσων και εργαλείων. Υπάρχουν 70.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή 1 στους 150 κατοίκους.

Γιατί στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική υπήρχαν πολλοί εγκαυματίες που νοσηλεύτηκαν σε κοινές και όχι εξειδικευμένες ΜΕΘ μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα να ζήσουν;

Γιατί το σύστημα των αιμοδοσιών δεν "άντεξε" την αυξημένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών;

Γιατί από τον Μαραθώνα μέχρι εδώ τον "Ευαγγελισμό" δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσα παρά μόνο ένα κέντρο υγείας υποστελεχωμένο που αξιοποιήθηκε μόνο σαν σταθμός μεταφοράς με τα ασθενοφόρα τα οποία έκαναν έναν πραγματικό πύρινο μαραθώνιο; Γιατί δεν υπάρχει για μισό εκατομμύριο κατοίκους νοσοκομείο;

Γιατί οι δημόσιες μονάδες να είναι σοβαρά υποστελεχωμένες και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται με τις μεγάλες λίστες αναμονής;

Κατά τη γνώμη μας αυτά και άλλα πολλά προβλήματα που μπορεί κάποιος να περιγράψει είναι τα αποτελέσματα - εκφράσεις του ίδιου του χαρακτήρα της ανάπτυξης διότι στον πυρήνα του κυριαρχεί το κριτήριο του κέρδους και όχι το κριτήριο των κοινωνικών αναγκών και μάλιστα των σύγχρονων και συνεχώς μεταβαλλόμενων λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα».

Έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα της πρόληψης, που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η κατοικία, η διατροφή, η θέρμανση, το περιβάλλον κ.α., με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της να περιορίζονται σε ενημερωτικές καμπάνιες. «Το κράτος διαχρονικά περιορίζεται σε μέτρα "ασπιρίνες", που δεν κοστίζουν και τα χρησιμοποιούν για να προπαγανδίσουν το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού. Να δημιουργήσουν "ελπίδα", να εξασφαλίσουν "αναμονή", ότι σιγά - σιγά αφού οι εξαθλιωμένοι πήραν ορισμένα ψίχουλα, θα έρθει και η σειρά της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών οικογενειών που βιώνουν τη σύγχρονη σχετική φτώχεια.

Διότι είναι μέτρο διαχείρισης της φτώχειας η κυβερνητική εξαγγελία 1 πρόσληψη για κάθε 1 συνταξιοδότηση αφού το πολύ - πολύ θα παραμένουν οι σημερινές επικίνδυνες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας και αυτό να παρουσιάζεται ως μεγάλο επίτευγμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη βρώμικη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που σε συνέχεια των προκατόχων λέει ότι «οι υπερβολικές παροχές προς τους ασθενείς φταίνε για την κατάσταση, δημιουργούν σπατάλη και απώλεια κρατικών "πόρων"...» «Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να πανηγυρίζουν όλα τα αστικά κόμματα ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από 5,5 δισ. "νοικοκυρεύτηκε" - "εξορθολογίστηκε" στο 1,94 δισ. Το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία (δημόσια δαπάνη) πληρώνουν κατά 55% λιγότερα και οι ασθενείς πληρώνουν 45% περισσότερα».

Αναλύοντας τις θέσεις του Κόμματος για το σύστημα υγείας, είπε μεταξύ άλλων:

«Η πρόταση του Κόμματος για το σύστημα υγείας έχει ως κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες τις σημερινές, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που μπορεί να εφαρμόσει η λαϊκή εξουσία έχοντας τα κλειδιά της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει πλήρη σχεδιασμό για το ποιες κρατικές μονάδες και που θα αναπτυχθούν, πόσοι και σε ποιες ειδικότητες υγειονομικών θα εκπαιδευτούν και θα καταμεριστούν, πόσα και ποια τεχνολογικά μέσα χρειάζονται και που αυτά θα διατεθούν.

Το γεγονός ότι όλα αυτά απαλλάσσονται από τον ανταγωνισμό και το κριτήριο του κέρδους δημιουργεί την προϋπόθεση η Υγεία - Πρόνοια να μετατραπεί από εμπόρευμα που είναι σήμερα σε κοινωνικό αγαθό. Οικοδομείται ένα σύστημα απαλλαγμένο από τα άναρχα σημερινά του χαρακτηριστικά.

Η αντίληψή μας είναι ότι η Υγεία - Πρόνοια αποτελεί κοινωνική ευθύνη και όχι ατομική. Εκφράζεται μέσα από την αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, ανάπτυξη και πλήρη στελέχωση, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν.

Το γεγονός ότι αυτό το σύστημα υγείας που προτείνουμε και παλεύουμε δεν "χωρά" στο σημερινό σύστημα, δεν σημαίνει ότι τη διεκδίκησή του την παραπέμπουμε όταν "με το καλό" έρθει η ώρα. Προβάλλουμε τις ανάγκες, διεκδικούμε να αποσπάσουμε λύσεις και ταυτόχρονα αναδεικνύουμε την αιτία που σήμερα μπαίνει εμπόδιο για να ικανοποιηθούν.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στηρίζει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Αυτό που είναι προς όφελος των γιατρών και των ασθενών είναι μόνο οι μαζικές προσλήψεις γιατρών, αλλά και άλλων υγειονομικών, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο - 30ωρο, με μια εφημερία την εβδομάδα.

Με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων, της φοροληστείας, με ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών.

Με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και έχουν πληρώσει μια ζωή ολόκληρη. Δεν είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να βγαίνουν στη ζητιανιά της φιλανθρωπίας για να φτιάξουν χειρουργεία, να αγοραστούν μηχανήματα και ο καθένας να βάζει και την ταμπέλα της χορηγίας του σαν τις ποδοσφαιρικές ΠΑΕ. Ούτε είναι η δουλειά της περιφέρειας χρήματα κρατημένα από τον λαό για να φτιαχτούν υποδομές και έργα για να μην πνιγόμαστε σε κάθε βροχή να δίνονται για αγορά αναγκαίων μηχανημάτων γιατί το υπουργείο δεν χρηματοδοτεί. Όπως τώρα που δόθηκαν δεκάδες εκατομμύρια, τα οποία ασφαλώς ψηφίσαμε και παλέψαμε να δοθούν, όμως δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μέχρι να φτάσουμε σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας.

Το πρωτοπόρο, το νέο, που έφερε το ΚΚΕ με την ίδρυσή του δεν ήταν απλά η συνεπής πάλη για τη διεκδίκηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων καταθέτοντας διαχρονικά αμέτρητες θυσίες, από τις απολύσεις, τις φυλακές και τις εξορίες μέχρι και τις δολοφονίες και εκτελέσεις χιλιάδων μελών και στελεχών του.

Μέσα στον αγώνα εντάχθηκαν ή προσέγγισαν το ΚΚΕ μεγάλος αριθμός επώνυμων και ανώνυμων υγειονομικών πολλοί από τους οποίους απαρνήθηκαν τις μεγάλες προοπτικές που μπορούσαν να έχουν λόγω κοινωνικής καταγωγής αλλά και επιπέδου γνώσεων στον καπιταλισμό.

Το ζήτημα "επιστήμονες και επιστήμη" στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών έρχεται πεισματικά στην επικαιρότητα, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει τη δύναμη εκείνη που σε αντίθεση με κυρίαρχη αντίληψη θα κάνει τη "διαφορά".

Καλούμε και από αυτό το βήμα τους γιατρούς και νοσηλευτές, όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε όλο τον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε καθημερινή βάση και να βρεθούμε μαζί σε μια μεγάλη πορεία αντεπίθεσης για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *