Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: «Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης, το ΚΚΕ θα καταψηφίσει»

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του ΚΚΕ, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ,  χαρακτηρίζει τυχοδιωκτική την πολιτική Δούρου ενώ υποστηρίζει ότι καταξιωμένοι αγωνιστές που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύονται με το ΚΚΕ.

«Η διακριτή συμπόρευση με το ΚΚΕ πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη» σημειώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Πρωτούλης, τονίζοντας ότι η συμπόρευση αυτή θα εκφραστεί άμεσα στα ψηφοδέλτια του κόμματος «με πολλούς καταξιωμένους αγωνιστές, που είχαν στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και από κεντρικές θέσεις». Ο ίδιος ασκεί σφοδρή κριτική στη διοίκηση της Ρένας Δούρου τονίζοντας ότι «άφησε το αποτύπωμα που αφήνει ο τυχοδιωκτισμός απ’ όπου κι αν περάσει» και την κατηγορεί πως άνοιξε τον δρόμο για επιστροφή στις «χρεοκοπημένες πολιτικές» του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Οσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν έχει καμία πρακτική σημασία τυχόν πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, ενώ δηλώνει ότι φυσικά το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η εκλογική μάχη στην Περιφέρεια Αττικής είναι μια κατεξοχήν πολιτική αναμέτρηση. Τι προσδοκάτε ως κόμμα;
«Βάζουμε στόχο να σηκώσει ανάστημα ο λαός μας, να πιστέψει στη δύναμή του, στο δίκιο του, στην οργανωμένη πάλη του. Αυτό δηλαδή που δεν έχει δοκιμάσει, από τα υπόλοιπα έχει πικρή γεύση. Οι «εργολάβοι λύσεων» μας τελείωσαν!»

Οι ρευστές πολιτικές εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά τις εθνικές εκλογές. Πόσο μπορεί αυτό λόγω της πόλωσης να επηρεάσει τη μάχη στην Περιφέρεια;
«Ετσι κι αλλιώς βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, το σημαντικό είναι να ανοίξει μέσα στους εργαζόμενους και τις γειτονιές ουσιαστική πολιτική συζήτηση, να βγουν πολιτικά συμπεράσματα από την πείρα των προηγούμενων χρόνων, που δείχνει με τραγικά αποτελέσματα ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Η πόλωση που αναφέρετε – σαν έργο χιλιοπαιγμένο – ίσως βγάλει νωρίτερα τη μάσκα αρκετών που ξαναεμφανίζονται παραμονές εκλογών σε δήμους και περιφέρειες ως «ανεξάρτητοι», «ακομμάτιστοι» κ.λπ.».

Υπάρχει ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας και ρευστότητας που τροφοδοτείται από τις εξελίξεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Πού οδηγούν όλα αυτά;
«Οδηγούν στις διεργασίες για το πώς θα συγκροτηθούν οι απαραίτητες πλειοψηφίες και τα κυβερνητικά σχήματα της επόμενης μέρας που θα υπηρετήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων, δεσμεύσεις που από κοινού έχουν αναλάβει στην ΕΕ, στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Θα τα βρουν, είναι το μόνο βέβαιο, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τέτοια παιχνίδια. Τέτοια αστάθεια πρέπει να την επιδιώκει με την πάλη του».

Πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξετε στη Βουλή;
«Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας δήλωσε καθαρά ότι στην περίπτωση διαζυγίου του με τον ακροδεξιό εταίρο του θα ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και αν δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτές θα πάει πιο σύντομα σε εκλογές. Μετά από αυτά είναι απορίας άξιο ποια λογική έχει μια πρόταση δυσπιστίας, παραμονές εκλογών. Οχι μόνο δεν έχει πρακτική σημασία, αλλά θα δημιουργήσει και ερωτηματικά για τον σκοπό της. Το ΚΚΕ δεν θα γίνει συμπαίκτης σε τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα εμπιστοσύνης από την ίδια την κυβέρνηση το ΚΚΕ θα καταψηφίσει, όπως άλλωστε «καταψηφίζει» κάθε μέρα με τη δράση του αυτή την κυβέρνηση».

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν για πρώτη φορά με απλή αναλογική. Αυτό δεν ευνοεί τις δυνάμεις που υποστηρίζει το ΚΚΕ;
«Πέρα από το «τυρί» υπάρχει η «φάκα». Να σταθούμε λίγο στις αλλαγές στην τοπική διοίκηση που έχουν δρομολογηθεί από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή με τον «Κλεισθένη». Το βασικό δεν είναι η απλή αναλογική για τον πρώτο γύρο. Ο έλεγχος από το κράτος γίνεται πιο ασφυκτικός όχι γενικά και αόριστα, αλλά για να κινούνται οι εκλεγμένοι απαρέγκλιτα με τις κατευθύνσεις όπως αποτυπώνονται μέσα από τα τρία μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας και άλλες δεσμεύσεις από την ΕΕ. Επιχειρούν να εξαφανίσουν όποια περιθώρια φιλολαϊκής διαφοροποίησης είχαν εμφανιστεί κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί σύγκρουση, ρήξη με την κυβέρνηση και τους ευρωενωσιακούς θεσμούς, ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αν αυτό εννοείτε ότι μας ευνοεί».

Τελικά η περιφερειακή διακυβέρνηση της Ρένας Δούρου άφησε κάποιο αριστερό αποτύπωμα στην Αττική;
«Αφησε το αποτύπωμα που αφήνει ο τυχοδιωκτισμός απ’ όπου κι αν περάσει. Συνέχισε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι και τελείωσε σαν να μην πέρασε μια μέρα, με τη διαφορά ότι επιχείρησε περισσότερο από ποτέ να συκοφαντήσει τις ριζοσπαστικές αριστερές ιδέες παρουσιάζοντας ως «αριστερό» ακόμα και προϋπολογισμό της διοίκησης Σγουρού, «αριστερές» τις χωματερές που μένουν ενώ θα έφευγαν, τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών, τη δουλειά τις Κυριακές, τη χρηματοδότηση με πολλά εκατομμύρια των καπιταλιστών, τη στιγμή που με την πρώτη βροχή πνιγόμαστε και το καλοκαίρι καιγόμαστε. Επιχείρησε, χωρίς ντροπή, να χρησιμοποιήσει με κακοστημένες φιέστες ακόμα και την ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Τη μία μέρα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και την επόμενη χαλί στην Περιφέρεια για την υποδοχή του αμερικανού πρέσβη. Αφησε το αποτύπωμα που αφήνει ο οπορτουνισμός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου και να περάσει».
«Η συμφωνία διατηρεί το σπέρμα των εθνικισμών».

Γιατί το ΚΚΕ δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να αποκομίζει οφέλη από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και την απογοήτευση ευρύτερων αριστερών ψηφοφόρων;
«Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις δημοσκοπήσεις και αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά. Υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ που εκφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο. Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τον εορτασμό των 100 χρόνων του είχαν εντυπωσιακή μαζικότητα, τέτοια που συγκίνησε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης και φυσικά στεναχώρησε αυτούς που μας πολεμούν με μίσος. Αυτό το θετικό κλίμα προσλαμβάνουμε στη ζωντανή επαφή μας στους εργασιακούς χώρους και τις γειτονιές. Θα κάνουμε το καλύτερο ώστε αυτή η διακριτή συμπόρευση να εκφραστεί στην κάλπη. Θα εκφραστεί άμεσα στα ψηφοδέλτια με πολλούς καταξιωμένους αγωνιστές, που είχαν στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ και από κεντρικές θέσεις».

Γιατί το κόμμα σας αντιτάσσεται στην επίλυση της μεγάλης εκκρεμότητας της ονομασίας της πΓΔΜ;
«Το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών μιλάει καθαρά για επικύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας και η “επίλυση της μεγάλης εκκρεμότητας” που καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα διατηρεί το σπέρμα των εθνικισμών – χαρακτηριστικό όλων των νατοϊκών σχεδιασμών – και εμπλέκει τη χώρα μας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια. Στην ουσία της συμφωνίας διαφωνία έχει μόνο το ΚΚΕ και όχι τα άλλα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ. Στις πρόσφατες δηλώσεις του ο αμερικανός πρέσβης φανέρωσε ότι όσον αφορά τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό δεν υπάρχουν “δεύτερες σκέψεις” ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και “αυτά που σκέφτεται η ΝΔ είναι πολύ κοντά στα όσα συζητάμε με την κυβέρνηση”. Το ιστορικό αποτύπωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έκανε τη χώρα μια απέραντη αμερικανονατοϊκή στρατιωτική βάση, πράγμα που δεν είχε τολμήσει καμία κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση»

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *