Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην επέκταση της χωματερής στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ
Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που συνεδρίασε μετά από έναν χρόνο, ενδεικτικό και αυτό της λειτουργίας που έχουν επιβάλει οι αστικές δυνάμεις που κυριαρχούν στην Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια και δήμους), αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία το παραπέρα χαράτσωμα των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου για τη διαχείριση των σκουπιδιών και η διαιώνιση του εγκλήματος της χωματερής της Φυλής. Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλη του ΔΣ, Θοδωρής Σκολαρίκος, Θοδωρής Χαμαλίδης, Βαγγέλης Σίμος, Στέλιος Μπενετάτος και Αφροδίτη Αυγερινού, καταψήφισαν την επιβολή χαρατσιού και όλα τα οικονομικά ζητήματα, εκτός των λεγόμενων προσωποπαγών θέσεων εργαζομένων στον Σύνδεσμο, για τις οποίες απαίτησαν κριτήριο να είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας, μαζί με την τεράστια ακρίβεια στην Ενέργεια, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, οι εργαζόμενοι ως δημότες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο αυξημένα δημοτικά τέλη, που θα επιβληθούν από τους δήμους για να βγουν τα επιπρόσθετα βάρη από τα λεγόμενα «πράσινα» χαράτσια της «περιβαλλοντικής εισφοράς» που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και του «τέλους ταφής» που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
Το επιπλέον κόστος μόνο από το «τέλος ταφής» είναι στα 34.668.800 ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Με βάση τον νέο κανονισμό τιμολόγησης που εγκρίθηκε (καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση»), η λεγόμενη Ενιαία Τιμή Αναφοράς για κάθε τόνο απορριμμάτων (μετά την απομείωση από τις επιδόσεις ανακύκλωσης ανά δήμο, που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα) διαμορφώνεται στα 53,69 ευρώ και πάνω σε αυτήν την τιμή προστίθεται το «τέλος ταφής» που υπολογίζεται το 2022 στα 20 ευρώ/τόνο, ενώ προγραμματίζεται να φτάσει τα 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027.
Δηλαδή, για το 2022, με το υπολογιζόμενο διαχειριστικό κόστος του 2020 οι δήμοι (δηλαδή τελικά οι εργαζόμενοι) θα κληθούν να πληρώσουν 127.727.700 ευρώ συνολικά, που σημαίνει ότι με την προσθήκη του «τέλους ταφής» θα πληρώσουν κατά 1/3 περίπου παραπάνω χαράτσι.
Δηλαδή, η διαχρονική αντιλαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων καλά κρατεί για να θησαυρίζουν λίγοι μονοπωλιακοί όμιλοι, μέσω των περιβόητων Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Και σε αυτήν τη συνεδρίαση οι κύριοι υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι της χωματερής και της μηδαμινής ανακύκλωσης, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχυσαν μπόλικα κροκοδείλια δάκρυα και επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως αναγκαίο το νέο χαράτσωμα στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει». Βέβαια, δεν έλειψαν οι γνωστές άσφαιρες αντιπαραθέσεις μεταξύ τους για διαδικαστικά ή ζητήματα «διαφάνειας» και ...ηθικής, όταν από κοινού στηρίζουν τόσο το έγκλημα της χωματερής όσο και την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.
Κάλεσμα να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση
Αυτήν την πολιτική κατήγγειλαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που παρενέβησαν στη συνεδρίαση και ταυτόχρονα κατήγγειλαν τον προσανατολισμό των συνολικών προϋπολογιζόμενων εισφορών των δήμων. Οπως εξήγησαν, από τα 127,7 εκατομμύρια, αφαιρουμένων των απομειώσεων, απομένουν 93.058.907 ευρώ. Από αυτά τα 42.870.000 πάνε στα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη, όπου ο δήμος Φυλής παίρνει τη μερίδα του λέοντος για να διαιωνίζεται η ομηρία των κατοίκων της περιοχής με ευθύνη και της δημοτικής αρχής. Από τα υπόλοιπα 50.188.907 ευρώ είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τα 31.896.216 ευρώ, δηλαδή το 63,55%, πάνε γι' αυτό που ονομάζουν έργα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η διεύρυνση με νέα κύτταρα της χωματερής, που κατά τ' άλλα διάφοροι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης ...θέλουν να κλείσουν γιατί έχει κορεστεί.
Επίσης, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέδειξαν ότι τα «πράσινα» χαράτσια, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και συνολικά η ΕΕ, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης φοροεπιδρομής και στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου, μαζί με το παραπλανητικό και εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα «πληρώνω όσο πετάω». Τα χαράτσια, κατήγγειλαν, θα τροφοδοτήσουν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης - ΕΟΑΝ) για να καταλήξουν τελικά στα ταμεία των μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και ξένων, που έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων.
Γι' αυτό και κάλεσαν τα λαϊκά στρώματα να εντείνουν την πάλη τους για διαχείριση των απορριμμάτων σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Για να σταματήσει το αίσχος των χωματερών, για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού, με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά Περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές