Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με το ισχύον


Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για την Αττική, η μελέτη για το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα - μετά από «μαγειρέματα» 12 σχεδόν μηνών - από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στις 30/11, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Οπως επισημαίνει, το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ του 2021 έχει κοινές καταβολές με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ (2016), όπως κοινές είναι οι καταβολές του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της ΝΔ (2020) με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ (2015), με βασική επιδίωξη ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι ένα ακόμα πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και μια πηγή τροφοδοσίας των βιομηχανιών με πάμφθηνη πρώτη ύλη και καύσιμα σκουπίδια, με το λογαριασμό να έρχεται στα λαϊκά νοικοκυριά.

Πάνω σε αυτήν την κοινή βάση, προσθέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι δύο «καινοτομίες» του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ είναι: Η αξιοποίηση του δρόμου προς την καύση, που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ («ενεργειακή αξιοποίηση» του RDF/SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες) και τον ολοκληρώνει η ΝΔ και με την καύση των σύμμεικτων υπολειμμάτων των ΜΕΑ σε εργοστάσια καύσης αποβλήτων σε συνδυασμό με άνοιγμα νέων δρόμων στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η υιοθέτηση και για την Αττική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προωθούσε κατά προτεραιότητα στην υπόλοιπη χώρα.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί σε αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη, καλεί σε πάλη για διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα και στα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα αυτό, στο δρόμο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής


«Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στις 30/11, ομοφώνως και ομοθύμως, παρά τις "διενέξεις"... που είχαν προηγηθεί, εγκρίθηκε η μελέτη του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για την Αττική.

Με "μαγειρέματα" 12 σχεδόν μηνών από την 1η έκδοση της μελέτης του ΠΕΣΔΑ μέχρι την τρέχουσα, οπότε επιτεύχθηκε η πολυπόθητη ομόφωνη έγκρισή της από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, η κυβέρνηση, η υπό τον εκλεκτό της ΝΔ Γ. Πατούλη περιφερειακή αρχή Αττικής και η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προωθούν το νέο ΠΕΣΔΑ με διαδικασίες που συνιστούν πλέον φαρσοκωμωδία.

Τα τελευταία δύο χρόνια με ευθύνη του Περιφερειάρχη, όχι μόνο δεν έχει έρθει για συζήτηση το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, όπως επανειλημμένα έχουν ζητήσει οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά επιπλέον, από τότε που συγκροτήθηκε σε Σώμα το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, το Γενάρη του 2020, έχει γίνει μόλις μία συνεδρίαση και όλες οι αποφάσεις παίρνονται με fast track διαδικασίες μέσω "τηλεδιασκέψεων" από την 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου.

Οτι και να κάνουν όμως κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή Πατούλη δεν μπορούν να κρύψουν τις κοινές καταβολές του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ του 2021 με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ (2016), όπως κοινές είναι και οι καταβολές του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της ΝΔ (2020) με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ (2015): Είναι οι κατευθύνσεις περί "Κυκλικής Οικονομίας", "Πράσινης Ανάπτυξης", "Δίκαιης Μετάβασης" και οι ειδικότερες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα.

Βασική επιδίωξη ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι ένα ακόμα πεδίο κερδοφόρων επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κεφάλαια τους που λιμνάζουν και μια πηγή τροφοδοσίας των βιομηχανιών με πάμφθηνη πρώτη ύλη και καύσιμα σκουπίδια, με το λογαριασμό να έρχεται στα λαϊκά νοικοκυριά. Συνεπώς, οι όποιες διαφορετικές επιμέρους προσεγγίσεις και διαφορές δεν αφορούν στα βασικά ζητήματα και στοχεύσεις.

Οι δύο «καινοτομίες» του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ είναι:

- Η αξιοποίηση του δρόμου προς την καύση, που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ ("ενεργειακή αξιοποίηση" του RDF/SRF στις τσιμεντοβιομηχανίες) και τον ολοκληρώνει η ΝΔ και με την καύση των σύμμεικτων υπολειμμάτων των ΜΕΑ σε εργοστάσια καύσης αποβλήτων, σε συνδυασμό με άνοιγμα νέων δρόμων στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

- Η υιοθέτηση και για την Αττική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προωθούσε κατά προτεραιότητα στην υπόλοιπη χώρα.

Κατά τα άλλα όπως και στο ισχύον ακόμη ΠΕΣΔΑ παρελαύνουν:

- Πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ) με μονοψήφια ποσοστά ανακύκλωσης.

- Φοροληστρικά "οικονομικά εργαλεία" και δυσβάσταχτες για τους δήμους και τα λαϊκά νοικοκυριά "τιμολογιακές πολιτικές".

- Ασυλία του κεφαλαίου, κύρια του βιομηχανικού, να ρυπαίνει με τα απόβλητά του.

- Υποταγή των δήμων στα ιδιωτικά συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων (ΣΣΕΔ).

- Αδιαφορία για τη βελτίωση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στον τομέα αυτό.

Φαινομενικά "αθώες" εκφράσεις που ακούγονται εκατέρωθεν όπως η "δίκαιη κατανομή βαρών" είναι στάχτη στα μάτια. Ετσι:

- Παραμένουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού η διαιώνιση του καταστροφικού για την υγεία και το περιβάλλον αίσχους της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, μαζί και του ΧΥΤΑ Φυλής, μασκαρεμένου πλέον, από το 2025 και μετά, ως «ΧΥΤΥ». Το ίδιο και η λειτουργία του ΧΥΤ«Υ» και προσεχώς ΧΥΤΑ Γραμματικού στο πλαίσιο της οικείας ΟΕΔΑ.

- Προβλέπεται νέα ΟΕΔΑ τύπου Φυλής στο Σχιστό για τους δήμους του Πειραιά και των νησιών, τηρουμένων των αναλογιών. ΟΕΔΑ, που αναβαπτίζονται τώρα με την παραπλανητική ονοματοδοσία "Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας".

- Αποκρύπτεται η προβλεπόμενη στο ΕΣΔΑ πανάκριβη όσο και καρκινογόνα μονάδα καύσης υπολειμμάτων των ΜΕΑ, κοινή για Αττική και Στερεά Ελλάδα, δυναμικότητας 1000 τόνων την ημέρα.

- Ο πέπλος μυστηρίου, που καλλιεργείται επίσημα για τη χωροθέτηση της ΟΕΔΑ του Κεντρικού Τομέα και του "Βόρειου Πάρκου", που ξεφύτρωσε προ ημερών, "φωτογραφίζει" εδαφική επέκταση της ΟΕΔΑ Φυλής, στην οποία εντέλει μεθοδεύεται να εγκατασταθούν.

- Σύμφωνα και με τη "σύσταση" του νέου ΕΣΔΑ προς τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) οι πανάκριβες ως προς την κατασκευή και τη λειτουργία τους ΜΕΑ θα διοχετεύουν για καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες και το παραγόμενο δεύτερης ποιότητας κόμποστ με την πραγματική ανακύκλωση να καθηλώνεται σε μονοψήφια ποσοστά επί του εισερχόμενου φορτίου!

- Οπως το ΠΕΣΔΑ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και το σε εξέλιξη της ΝΔ δεν θέτει οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική υποχρέωση των παραγωγών των βιομηχανικών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, για τη διαχείριση τους, αντίθετα δίνει και περίοδο χάριτος μέχρι 10 ετών. Πρόκειται για συνειδητή σύμπραξη σε ένα βαρύ υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται.

Ο τζίρος του "εγχειρήματος" είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, ποσό που οι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν σα ξερολούκουμο, υπολογίζοντας σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στη διάρκεια της 25ετούς λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας των σύμμεικτων, κατά κύριο λόγο, σκουπιδιών.

Και όλα αυτά κάτω από τον τίτλο "Πράσινη Αττική"...

Αφετηρία της δικής μας αντίληψης είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, στο δρόμο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μια ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα. Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο όμως μπαίνει το κυνήγι του κέρδους.

Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όχι στα ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις.

Λέμε ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από πρόσθετη προς τούτο φορολόγηση του κεφαλαίου, στην προοπτική κατάργησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων στον τομέα αυτό χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Απορρίπτουμε την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ γιατί απορρίπτουμε την αντιλαϊκή πολιτική πάνω στην οποία κινείται, όπως και το ισχύον του ΣΥΡΙΖΑ.

Και το επόμενο διάστημα, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο και τα δημοτικά συμβούλια, θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις για να δυναμώσει ο αγώνας σωματείων, φορέων, συντονιστικών επιτροπών, σε Δυτική και Ανατολική Αττική, Πειραιά, συνολικά του λαού της Αττικής, που παλεύει κόντρα σε μια πολιτική που του τσακίζει τη ζωή, για να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή και να μην έχουμε νέα εγκλήματα τύπου Φυλής στην Αττική και σε όλη τη χώρα».

 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *