Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Αναρμόδια δηλώνει η Περιφέρεια για τους ελέγχους στα σχολεία



Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελέγχου και της θωράκισης των σχολικών κτιρίων και «κτιρίων μεγάλου ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Αττικής», όπως τέθηκε ως θέμα, το οποίο είχε ζητήσει να έρθει προς συζήτηση η «Λαϊκή Συσπείρωση», η περιφερειακή διοίκηση κρύφτηκε πίσω από την αναρμοδιότητά της και πρότεινε να υπάρξει σύμβαση της Περιφέρειας με το ΤΕΕ ώστε να υπάρχουν ταχύτατοι έλεγχοι. Σε αυτό συμφώνησε και η Ρ. Δούρου. Αυτά όταν από τα 3.000 και πλέον σχολεία, μόλις τα 909 έχουν ελεγχθεί και για περισσότερα από 260 υπάρχει ανάγκη επισκευών.

«Η πρώτη φάση των οπτικών ελέγχων τελείωσε το 2006. Η δεύτερη φάση, που είναι η ουσιαστική, δεν ξεκίνησε ποτέ» σημείωσε η Στέλλα Βαλαβάνη εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής. «Υπάρχουν εκθέσεις» συμπλήρωσε «από το 2006 που δεν έχουν προχωρήσει και αυτό σε σχολεία που η έκθεση έχει βγάλει πέντε σημεία», ενώ έχουν γίνει και άλλοι σεισμοί που έχουν επιβαρύνει μια κατάσταση.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό και όπως πολιτική ήταν η απόφαση να μη συζητηθεί το θέμα στην προηγούμενη συζήτηση του Περιφερειακού, θεωρούμε ότι και τώρα είναι πολιτική απόφαση το τι θα αποφασίσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Επειδή πέφτει το μπαλάκι μεταξύ δήμων και ΚΤΥΠ, έχουν αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση για να καλύψουν τα προβλήματα στα σχολεία μας; Όχι. Γι αυτό προτείνουμε να πάρουμε απόφαση για αναμόρφωση προϋπολογισμού για επισκευή των σχολείων, με 50 εκατομμύρια, με προγραμματικές συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν αυτή τη στιγμή οι ανάγκες των σχολείων της Περιφέρειας Αττικής και ειδικά της Δυτικής Αθήνας», είπε η Στέλλα Βαλαβάνη και πρόσθεσε πως πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά και επιστημονικό προσωπικό ώστε να γίνει η δεύτερη φάση των ελέγχων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από Φοιτητικούς Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων από Περιστέρι, Μενίδι και Αιγάλεω.

Η Τζίνα Διονυσοπούλου, από την Ένωση Γονέων Αιγάλεω, κατά την παρέμβασή της στάθηκε στο γεγονός πως τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της περιοχής είναι αρκετά, ενώ η Στέλλα Τραγά, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω, ανέφερε πως τέσσερα κτίρια στην πόλη είναι ακατάλληλα και πως παρατηρείται πλέον το φαινόμενο της σαρδελοποίησης των μαθητών.

Από την πλευρά της η Καρανάσιου Ελένη, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΚΤΥΠ έκανε λόγο για αιτήσεις των δήμων να προχωρήσουν οι ΚΤΥΠ σε ελέγχους σε κτίρια όταν τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει αποδυνάμωση της υπηρεσίας κατά 65% σε προσωπικού και 50 % μείωση της χρηματοδότησης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Περιφέρεια προσπάθησε, καλώντας τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ όσο και τον δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό, να αποδείξει πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα σχολικά κτίρια είναι καλή. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αχαρνών, μιας περιοχής που έχει θρηνήσει δεκάδες νεκρούς από το σεισμό του 1999, σήμερα εμφανίστηκε -με την ανοχή του προεδρείου- για να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *