Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δυναμώσει η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου για την «αξιοποίηση του λιμανιού»

Για προσφυγή στη διαιτησία και επανεξέταση της συνολικής στρατηγικής της για τον Πειραιά κάνει λόγο τώρα η COSCO μετά το μπλοκάρισμα της υλοποίησης του master plan της για το λιμάνι, από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), εξέλιξη που αντανακλά τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους που ερίζουν για την εκμετάλλευση των λιμενικών υποδομών από το Θριάσιο έως την Ακτή Ξαβέρη της κρουαζιέρας. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΣΑΛ απέρριψε τις πιο εμβληματικές επενδύσεις που προέβλεπε το master plan του κινεζικού μονοπωλίου. Για παράδειγμα, απορρίφθηκε η κατασκευή κέντρου logistics που ήθελε ο ΟΛΠ στην πρώην περιοχή ΟΔΔΥ, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη «επένδυση ανατρέπει τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό οργανωμένου δικτύου logistic centers», καθώς σε πολύ μικρή απόσταση, στην περιοχή του Θριασίου, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση ενός εμπορευματικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας. Επιπλέον, η ΕΣΑΛ απέφυγε να πάρει απόφαση για την κατασκευή ναυπηγείου που είχε προγραμματίσει η COSCO στην περιοχή της Δραπετσώνας, για τη δημιουργία τριών ξενοδοχείων στο χώρο της παγόδας και την κατασκευή επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας, επειδή εκκρεμεί απόφαση από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει επιχειρηματικοί όμιλοι («ΤΕΡΝΑ» και «J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε.»).

Σε σχόλιό της για την απόφαση της ΕΣΑΛ, η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων) επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ για το λιμάνι του Πειραιά. Δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να επωφεληθούν τίποτα από την καπιταλιστική ανάπτυξη του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, από την απόφαση της ΕΣΑΛ για υποχρεωτικές και προαιρετικές επενδύσεις για την COSCO, επιβεβαιώθηκαν τα παρακάτω:

• Υπάρχει ένα παζάρι σε εξέλιξη ανάμεσα σε ΗΠΑ - Κίνα και τα μονοπώλιά τους, παζάρι στο οποίο η κυβέρνηση κάνει τον "τροχονόμο", εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Αυτό το παζάρι εμπλέκει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που μεγαλώνουν τους κινδύνους για το λαό μας και τα παιδιά μας.
• Υπάρχει πλήρης σύμπνοια ανάμεσα σε δήμαρχο και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο του Πειραιά, Περιφέρεια, κυβέρνηση. Αυτό δείχνει ότι συμφωνούν στη βασική στρατηγική της καπιταλιστικής αξιοποίησης του λιμανιού. Ανάπτυξη που με βάση την πείρα μας σημαίνει: Εργα με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, ατυχήματα σε χώρους δουλειάς, εντατικοποίηση, καταστολή.

Το ΚΚΕ έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του τόσο στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού όσο και στο επενδυτικό σχέδιο (master plan) της COSCO, με καθαρές κουβέντες και χωρίς μισόλογα.

Το λιμάνι του Πειραιά, συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία. Μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της και θέσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στην υπηρεσία της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Καλούμε το λαό του Πειραιά να μη συμβιβαστεί με την καπιταλιστική βαρβαρότητα της φτώχειας και ανεργίας, αλλά να ενισχύσει τη φωνή του ισχυροποιώντας το ΚΚΕ».

Περιοδεία στην Πειραϊκή από τους υποψηφίους του ΚΚΕ σε δήμο και Περιφέρεια

Στο μεταξύ, τις έντονες ανησυχίες κατοίκων, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, για τα παζάρια και τους σχεδιασμούς γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, εισέπραξε το κλιμάκιο του ΚΚΕ που περιόδευσε στην περιοχή της Πειραϊκής το απόγευμα της Τρίτης 19/2, την ώρα δηλαδή που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για το master plan της COSCO.

Την περιοδεία πραγματοποίησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και νυν δημοτική σύμβουλος Πειραιά.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση του Κόμματος στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στο επενδυτικό σχέδιο της COSCO. Ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζει για τον Πειραιά συμφωνούν με τη σημερινή δημοτική αρχή Μώραλη στην ιδιωτικοποίηση. Ξεκαθάρισαν στους κατοίκους ότι το παζάρι που είναι σε εξέλιξη για το master plan δεν έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά με ανταγωνισμούς που είναι αντιλαϊκοί και επικίνδυνοι. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμο και Περιφέρεια, που είναι η μόνη συνεπής δύναμη ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, ώστε να δυναμώσουν η αντίσταση, η διεκδίκηση, η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου για την «αξιοποίηση του λιμανιού».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *