Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Δεν μπορούν να μπουν στη ζυγαριά οι ανάγκες του λαού με τα υπερπλεονάσματα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων


Δεν μπορούμε να βάζουμε πλέον στη ζυγαριά τις δικές μας ανάγκες, την προστασία της ζωής μας, το δικαίωμά μας να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις και από την άλλη μεριά την επίτευξη αυτών των περιβόητων υπερπλεονασμάτων, την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά δεν μπορούν να μπουν στη ζυγαριά. Αυτό πρέπει να σπάσει. Λέμε ότι βαραίνει το δικό μας δικαίωμα, οι δικές μας ανάγκες. Αυτό είναι που μπορεί να κάνει τη διαφορά και σε αυτές τις εκλογές, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ FM το πρωί της Τετάρτης 27 Φλεβάρη ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε ερώτηση αν μπροστά στις εκλογές θα γίνει συζήτηση «για τα αυτοδιοικητικά, για τα τοπικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες, το λαόν της Αττικής, ή θα σας αφομοιώσει η γενική πολιτική κουβέντα, ποιος είναι 1ος ποιος είναι 2ος και ποιος θα γίνει κυβέρνηση μετά», ο Γ. Πρωτούλης είπε:

Τα προβλήματα που εκφράζονται με τον πιο τραγικό τρόπο τα τελευταία χρόνια στην Τοπική Διοίκηση, δηλαδή όσον αφορά το πιο συγκεκριμένο ζήτημα την κατάσταση που υπάρχει σε σχέση με τις υποδομές σε αυτήν εδώ τη χώρα Η τραγική έλλειψη υποδομών, ή να το πούμε απλά, μετά από μια υπερδεκάχρονη εκδήλωση καπιταλιστικής κρίσης και οι ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν, που είχαν φτιαχτεί, έχουν γίνει ρημάδι. Και για να επιτυγχάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα - εδώ μπαίνει και το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα - δεν δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για βασικές υποδομές  για να ζούμε ανθρώπινα σε αυτήν τη μεγαλούπολη, αλλά και συνολικά σε όλη τη χώρα, για να προστατεύονται οι λαϊκές οικογένειες, οι λαϊκές περιουσίες. Υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα με αυτό που ζήσαμε εδώ στην Αττική, στην Μάνδρα, στο Μάτι, στην Δυτική Αθήνα, στη Β' Πειραιά τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που ζουν στην Κρήτη σήμερα, αυτό που έζησαν στην Εύβοια τον προηγούμενο μήνα; Αυτό δείχνει ότι μια πλευρά είναι αυτό που συζητάνε, η κλιματική αλλαγή, αλλά εδώ έχουμε τη δραματική αλλαγή στην έλλειψη υποδομών. Δεν υπάρχει τίποτα:

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι πολύς κόσμος λέει «τι είναι αυτή η Περιφέρεια και τι να την κάνουμε; Δύο φορές την χρειαστήκαμε, μια φορά που πλημμύρισε η Μάνδρα, μια φορά που κάηκε το Μάτι και ήταν απούσα και στις δύο περιπτώσεις Όχι απλώς δεν ήταν εκεί, αλλά η απουσία της άφησε πίσω της πτώματα Τι νόημα έχει;», ο Γ. Πρωτούλης απάντησε:

Αυτή είναι η μία πλευρά που έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες και δικαιολογημένα ο πολύς κόσμος βλέπει την πλήρη απουσία Δεν είναι το ίδιο όμως αν συζητήσετε με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους Εκεί βλέπουμε πολύ έντονα την παρουσία της Περιφέρειας. Και αυτό εκφράζεται και στους προϋπολογισμούς και στη χρηματοδότηση. Δηλαδή, βλέπουμε για τους ιδιοκτήτες ΠΑΕ για παράδειγμα, τα εκατομμύρια τρέχουν άφθονα όταν είναι να κάνουν εγκαταστάσεις, γήπεδα, άλλου είδους παρεμβάσεις. Εκεί υπάρχει χρήμα. Δεν υπάρχει χρήμα για τις υποδομές, για τα σχολεία, για το φωτισμό στις πόλεις, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. Αλλά αντίστοιχα, όπου το τουριστικό κεφάλαιο, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι  tour operators θέλουν να επενδύσουν, εκεί βλέπετε ότι η Περιφέρεια βγάζει και προπαγανδιστικές καμπάνιες, ότι θα μετατρέψει το νότιο πάρκο σε Αττική Ριβιέρα! Βλέπουμε δηλαδή δύο κόσμους.

Για την διοίκηση Δούρου είπε:

Η διοίκηση Δούρου δεν ήταν τίποτα διαφορετικό από τη διοίκηση Σγουρού. Εξάλλου και οι πρώτοι προϋπολογισμοί, αλλά και στη συνέχεια, ψηφίζονταν από κοινού. Έχει να κάνει με τον προσανατολισμό που υπάρχει και στην Τοπική Διοίκηση, που έχει άμεση σχέση με το κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ο «Κλεισθένης», όπως και πιο πριν ο «Καλλικράτης» και ο «Καποδίστριας», είναι ένας πολύ σφιχτός κορσές που οδηγεί τους εκλεγμένους να υλοποιούν απαρέγκλιτα, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια τα τρία μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Να κινούνται απαρέγκλιτα μέσα στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας και σε άλλες δεσμεύσεις που υπάρχουν απέναντι στην ΕΕ και στα μονοπώλια. Εμείς λέμε ότι πρέπει να σπάσει αυτό. Δεν μπορούμε να βάζουμε πλέον στη ζυγαριά τις δικές μας ανάγκες, την προστασία της ζωής μας, το δικαίωμά μας να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις και από την άλλη μεριά την επίτευξη αυτών των περιβόητων υπερπλεονασμάτων, την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας λίγων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να επενδύσουν και μπροστά στην επένδυσή τους δεν λογαριάζουν τίποτα, θέλουν γη και ύδωρ, ακόμα και να φτιάχνουν δεκαώροφα κτίρια μπροστά στην Ακρόπολη, δεν λογαριάζουν τίποτα. Και από την άλλη μεριά υπάρχει το δικό μας δικαίωμα μέσα σε αυτήν την μεγαλούπολη. Αυτά δεν μπορούν να μπουν στη ζυγαριά. Λέμε ότι βαραίνει το δικό μας δικαίωμα, οι δικές μας ανάγκες. Αυτό είναι που μπορεί να κάνει τη διαφορά και σε αυτές τις εκλογές.

Στην ερώτηση αν το ΚΚΕ έχει θέσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο Γ. Πρωτούλης είπε:

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όλοι ξέρουν ότι δεν καθόμασταν μουγκοί, είχαμε προτάσεις, είχαμε θέσεις, αλλά δεν δίνεται η δυνατότητα και τώρα μπροστά στις εκλογές και  να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμάτων, ή για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική θωράκιση, δηλαδή τεράστια θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Αττικής. Για τη διαχείριση ιδιαίτερα των απορριμμάτων, το μόνο κόμμα που εκφράζει μια διαφορετική θέση είναι το ΚΚΕ και έχει  ολοκληρωμένη θέση. Που λέει ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο μεγάλο ζήτημα να μοιραστεί κομμάτι - κομμάτι σε μεγαλοεργολάβους ή σε μικρότερους εργολάβους, ο καθένας τους να κάνει ό,τι καταλαβαίνει για να κερδίζει περισσότερα. Και την ίδια στιγμή να έχουμε μια τεράστια υγειονομική βόμβα στη χωματερή της Φυλής που είναι έτοιμη να σκάσει, να φτιάξουμε ακόμα μια χωματερή στο Γραμματικό. Η επιστημονική γνώση έχει δώσει σήμερα τη δυνατότητα -και υπάρχει και η τεχνολογική δυνατότητα- να υπάρξει μια διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος των εργαζομένων. Το μεγάλο θέμα που δεν κουβεντιάζεται είναι ποιος διαχειρίζεται τα απορρίμματα, για ποιο σκοπό τα διαχειρίζεται και πώς με ποιον τρόπο. Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *