Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Υπέρογκα ποσά καλούνται να πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες στις παραλίες

Η περαιτέρω αύξηση του ήδη μεγάλου κόστους για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες στο να απολαύσουν ένα μπάνιο στις θάλασσες του Σαρωνικού είναι πλέον πραγματικότητα. Με πρόσχημα τα μέτρα που έχουν παρθεί για τον κορονοϊό, υλοποιείται ήδη ένα σχέδιο αύξησης της τιμής της εισόδου, αλλά και της τιμής για ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες ή σε τμήματα του αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί και τα εκμεταλλεύονται επιχειρηματίες. Περιοχές που απέχουν μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, μοιάζουν να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Αν δει κάποιος τους τιμοκαταλόγους στις παραλίες, θα πειστεί για την κατάσταση που επικρατεί. Σε ιδιωτική πλαζ στον Άλιμο το κόστος είναι 6 ευρώ το άτομο. Στη Βάρκιζα 6 ευρώ, στη Βουλιαγμένη 5 ευρώ, στη Βούλα 6 ευρώ, στο Καβούρι 16 ευρώ, στο «Grand Resort» στο Λαγονήσι 25 ευρώ, στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» 32 ευρώ και για τα παιδιά 16 ευρώ.

Σε κάποιες παραλίες δεν υπάρχει είσοδος, αλλά η παραχώρηση σε επιχειρηματίες μεταφράζεται ως εξής: Στο Σούνιο η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά το σετ για ομπρέλα - ξαπλώστρα είναι 25 ευρώ! Και στο Λαγονήσι σε άλλη παραλία το σετ έχει κόστος 12 ευρώ. Έτσι στις κατ' όνομα «ελεύθερες» παραλίες το κόστος για ομπρέλα και ξαπλώστρα ξεκινά από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 120 ευρώ... Μάλιστα, από φέτος, δεν ισχύουν σε πολλές περιπτώσεις οι μειωμένες τιμές ή η δωρεάν είσοδος για τους δημότες, ενώ εκτός από την είσοδο που πληρώνει κάποιος, έχει επιβληθεί και αντίτιμο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες!

Στη Βάρκιζα

Το πρωί της Τετάρτης, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, πραγματοποίησε επίσκεψη στο παραλιακό μέτωπο και διαπίστωσε από κοντά την κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, επισκέφτηκε την «ελεύθερη» παραλία της Βάρκιζας, που φιλοξενεί κατά κανόνα εκτός από τους δημότες μεγάλο μέρος λαϊκών οικογενειών, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Φέτος και με δεδομένα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι οικογένειες, παραλίες σαν αυτή αποτελούν μία όαση αναψυχής.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα αντιπλημμυρικά έργα, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, που εκτελούνται στην περιοχή της παραλίας και που πολύ συχνά μετατρέπουν τη θάλασσα σε βούρκο, αποτρέπει μεγάλο μέρος επισκεπτών από το να κάνουν ένα μπάνιο. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, μιας και η συγκεκριμένη παραλία είναι ίσως από τις μοναδικές «ελεύθερες» παραλίες που μπορεί κάποιος να μη χρεωθεί είσοδο και ξαπλώστρα. Για τη συγκεκριμένη παραλία υπάρχει σχεδιασμός της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) - δήμου ώστε το επόμενο διάστημα να παραχωρηθεί σε επιχειρηματίες προς εκμετάλλευση.

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η παραλία «Varkiza Resort», με εισιτήριο γενικής εισόδου 6 ευρώ τις καθημερινές και 7,5 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Εκτός από το εισιτήριο, ο επισκέπτης πληρώνει 5 ευρώ την ξαπλώστρα. Είναι προφανές ότι ένα μπάνιο για μια τριμελή οικογένεια το Σαββατοκύριακο μπορεί να κοστίσει ακόμα και 40 ευρώ! Εκτός από το κόστος για ένα νερό ή πρόχειρο φαγητό. Μέσα στο χώρο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων εστίασης γνωστών επωνυμιών (franchise) τα οποία έχουν υπενοικιαστεί από τον επιχειρηματία που έχει την εκμετάλλευση της παραλίας.

Στη Βουλιαγμένη

Ο Γιάννης Πρωτούλης επισκέφτηκε στη συνέχεια την «Ακτή Βουλιαγμένης». Είναι μια παραλία που την διαχειρίζεται απευθείας η ΕΤΑΔ. Αυτήν τη στιγμή το εισιτήριο γενικής εισόδου είναι για τους δημότες 2 ευρώ και για τους υπόλοιπους στα 5 ευρώ. Ωστόσο, με πρόσχημα τον κορονοϊό, είναι πιθανό σύντομα να υπάρξουν αλλαγές, που θα συνδέουν το κόστος εισόδου με το χρόνο παραμονής στην παραλία και αυτό θα αφορά και τους κατόχους κάρτας δημότη! Δηλαδή, κάποιος θα πληρώνει είσοδο που μπορεί να φτάνει και τα 10 ή 12 ευρώ και εάν παραμείνει ένα δίωρο θα του επιστρέφεται μέρος των χρημάτων του. Υπάρχουν άνθρωποι που φτάνουν μέχρι την είσοδο και δεν μπαίνουν τελικά στην παραλία, όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει η γενική είσοδος των 5 ευρώ. Και είναι απολύτως φυσιολογικό...

Το ερώτημα είναι ποια εργατική οικογένεια μπορεί να επισκεφτεί αυτές τις πλαζ το καλοκαίρι, πολύ περισσότερο που με τις νέες ρυθμίσεις περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο «ελεύθερος» χώρος. Για το συγκεκριμένο καθεστώς την απόλυτη ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που παραχώρησαν -και συνεχίζουν να το κάνουν- παραλίες σε επιχειρηματικούς ομίλους, είτε βάζοντας εισιτήριο στην είσοδο είτε ζητώντας τεράστια ποσά για να κάνει κάποιος μπάνιο σαν άνθρωπος. Μεγάλη είναι η ευθύνη και των δήμων που προχωρούν σε ιδιωτικοποίηση ελεύθερων τμημάτων των παραλιών, με το αιτιολογικό της εξεύρεσης εσόδων, χαρατσώνοντας όμως τους εργαζόμενους.

Κομμένο το δωρεάν για τους δημότες...

Όπως ανέφεραν κάτοικοι που συζήτησαν με τον Γιάννη Πρωτούλη, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν κάποιες διευκολύνσεις για τους δημότες. Με δωρεάν ή μειωμένη είσοδο σε αυτές τις πλαζ. Ωστόσο, από φέτος αυτό αποτελεί παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, στις πλαζ Α' Βούλας και «Varkiza Resort» δεν ισχύει το πάσο των 20 ευρώ με το οποίο μπορούσαν εφάπαξ να πληρώσουν οι δημότες των άλλων δημοτικών ενοτήτων από αυτήν στην οποία βρίσκεται η πλαζ και να πάνε όσες φορές θέλουν. Δηλαδή, πλέον, στη Βάρκιζα οι δημότες από Βούλα και Βουλιαγμένη πληρώνουν κανονικά εισιτήριο. Το ίδιο ισχύει και για την Α' Πλαζ Βούλας για τους δημότες από Βάρη και Βουλιαγμένη.

Στην πραγματικότητα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το καθεστώς των διευκολύνσεων προς τους δημότες λειτουργούσε σαν αμορτισέρ για τις αντιδράσεις από το πανάκριβο εισιτήριο που αποφάσιζαν οι διαχειριστές σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, στις σημερινές συνθήκες που αυτό κόβεται, επειδή οι επιχειρηματίες θέλουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από τους δημότες των περιοχών αυτών.

«Ελεύθερες» παραλίες με κόστος έως και ...50 ευρώ

Ο πανέμορφος όρμος της Ζώσκας στη Βουλιαγμένη αποτελούσε εδώ και χρόνια ένα μικρό κομμάτι ανάσας που φιλοξενούσε και κατοίκους από αρκετές περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής. Όμως, εδώ και μερικά χρόνια, αυτό το τμήμα αιγιαλού και παραλίας παραχωρήθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το δήμο σε επιχειρηματίες. Ο Γιάννης Πρωτούλης επισκέφτηκε το χώρο και αυτό που διαπιστώνει κάποιος είναι ένα ελάχιστο γωνιακό τμήμα «ελεύθερο» και το υπόλοιπο με ξαπλώστρες πολυτελείας και «καμπάνες». Το κόστος για τους επισκέπτες φτάνει ακόμα και τα 50 ευρώ τα Σαββατοκύριακα για το σετ με ομπρέλα - ξαπλώστρα! Αντίστοιχο είναι το καθεστώς που ισχύει και σε άλλες μικρότερες παραλίες, με αποτέλεσμα οι επιλογές να μειώνονται...

Στη μαρίνα Βουλιαγμένης

Πραγματικά χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον προσανατολισμό και το χαρακτήρα της «ανάπτυξης» και ποιον ωφελεί είναι η μαρίνα της Βουλιαγμένης. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους προσπαθούν να βρουν κάποια βραχάκια για να κάνουν μπάνιο για να μην πληρώσουν δύο και τρία μεροκάματα... Την ίδια στιγμή που στην περιοχή της Βάρης εκτελούνται τώρα αντιπλημμυρικά έργα και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αποχετευτικό δίκτυο... Λίγο παρακάτω, στη Βουλιαγμένη, σχεδιάζεται η επέκταση της μαρίνας που έχει παραχωρηθεί από το 2012 στην ιδιοκτησία του «Αστέρα Βουλιαγμένης». Πρόκειται για ένα έργο που θα καλύπτει τις ανάγκες ελλιμενισμού των λεγόμενων mega yachts και στην πραγματικότητα θα μετατρέψει την περιοχή σε μια «κλειστή» ζώνη για ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα.

Ο Γιάννης Πρωτούλης επισκέφτηκε τη μαρίνα, δεδομένου ότι σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρόκειται να συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Θυμίζουμε ότι το 2018 η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης καταψήφισε τη ΜΠΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με απόλυτα κυνικό τρόπο, οι μελετητές περιγράφουν την ανάγκη για αύξηση της κερδοφορίας του επιχειρηματικού ομίλου που υπαγορεύει μια τέτοια παρέμβαση στον όρμο Ζωστήρα. Όμως, σε γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, στο οποίο απευθύνθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγράφονται λεπτομερώς οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στη μελέτη της εταιρείας αναφέρεται ότι το έργο θα δώσει θέσεις εργασίας, όταν ο «Αστέρας» από το 2012 μέχρι και το 2017 έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις εργαζομένων και σε μειώσεις μισθών.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *