Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Παρέμβαση σε συγκέντρωση κατοίκων του Μαρκόπουλου για το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων

Παρέμβαση σε συγκέντρωση κατοίκων του Μαρκόπουλου Αττικής, με θέμα τη διαχείριση των λυμάτων πραγματοποίησε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παναγιώτου, όπως επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαρκόπουλου, Ανδρέας Συλλελόγλου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Μαρκοπούλου, με αφορμή τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για τη μεταφορά λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου - Παιανίας, το οποίο εκβάλλει στην παραλία Χαμολιά του Μαρκόπουλου.

Πρόκειται για εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την απουσία ενιαίου κρατικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των λυμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μια τεράστια περιοχή, όπως η Ανατολική Αττική, που συγκεντρώνει όλο και περισσότερους κατοίκους και εργαζόμενους, ακόμα να μην έχει ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης και έτσι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν οικιακές σηπτικές δεξαμενές (βόθρους).

Ο Κώστας Παναγιώτου υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν συμφωνεί με την αδιέξοδη προσέγγιση που διακινείται από δημοτικές αρχές και άλλους συνδυασμούς, η οποία λέει «κάθε δήμος να λύσει μόνος του την υπόθεση διαχείρισης των λυμάτων». Στον αντίποδα, ανέδειξε ότι πρέπει να διεκδικηθεί η με κρατική ευθύνη ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων, σε σύγκρουση και με τους σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που θα οξύνει ακόμα περισσότερο αυτά τα προβλήματα.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Κώστα Παναγιώτου:

«Η μεγαλύτερη εικόνα λέει ότι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχει αναπτυχθεί και συνεχίζουν να σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια υποδομές που υπαγορεύονται από τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, όπως γιγάντια εμπορικά κέντρα σαν το "Smart Park", επεκτάσεις των λιμανιών για πολυτελή γιοτ, τουριστικές επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή μένει γυμνή από υποδομές που σχετίζονται άμεσα με το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, όπως δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, νοσοκομείο, μέτρα αντιπυρικής προστασίας κ.ά. Η αποχέτευση που είναι ένα από αυτά θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί καλύπτοντας το σύνολο των κατοίκων. Και ενώ βρισκόμαστε στο 2020 πρέπει να μπει σε προτεραιότητα να αποκτήσει η περιοχή του Πόρτο Ράφτη, γεγονός που είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να υλοποιηθεί, αλλά ταυτόχρονα και όλων των προηγούμενων που διαδοχικά δεν συνέβαλαν αποφασιστικά στην ολοκλήρωσή του.

Σε σχέση τώρα με τη διοχέτευση των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Παιανίας - Κορωπίου, παρόλο που οι υφιστάμενες επιστημονικές μελέτες θεωρούν πως η τριτοβάθμια επεξεργασία έχει τελικό προϊόν, εμείς θεωρούμε την ανησυχία του κόσμου δικαιολογημένη, καθώς υπάρχει μεγάλη λίστα υποδομών που ανατέθηκε είτε η κατασκευή τους είτε η συντήρησή τους σε ιδιώτες και εν συνεχεία αυτές αστόχησαν, βγήκαν εκτός προδιαγραφών και άλλα. Εμείς εκτιμάμε ότι χρειάζεται ενιαίος κρατικός φορέας για την κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση τέτοιων υποδομών και αντίστοιχος κεντρικός σχεδιασμός. Πάνω σε αυτή τη βάση θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών οφελών, με τη μορφή υποδομών στην περιοχή.

Τα παραπάνω βέβαια συνεπάγονται αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, για την οποία επίσης πρέπει να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι αν προχωρήσουν αυτά τα σενάρια, έρθουν - δεν έρθουν τα λύματα του Σαρωνικού, κινδυνεύει το περιβάλλον από τον υφιστάμενο φόρτο των ΚΕΛ που ήδη εκβάλλουν στη Χαμολιά.

Εμείς δεν έχουμε κανένα κώλυμα για καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη χωροθέτηση. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι είναι αντικειμενικά αδιέξοδη η προσέγγιση που λέει ότι ο κάθε δήμος να λύσει την υπόθεση της διαχείρισης των λυμάτων του εντός των διοικητικών του ορίων. Άλλωστε η λύση της ήδη υπερφορτωμένης Ψυτάλλειας που σχεδόν όλες οι δημοτικές παρατάξεις προτείνουν πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δεν συνάδει με την παραπάνω θέση. Μία τέτοια προσέγγιση ακυρώνει τη δυνατότητα ενός ενιαίου σχεδιασμού.

Και στην τελική ας μας απαντήσουν αυτοί που καλλιεργούν αυτή την αντίληψη πώς μπορεί να το λύσει μόνος του ο Δήμος της Κυψέλης πού να χωροθετήσει ΚΕΛ για να επεξεργάζεται τα λύματά του ή να μας απαντήσουν πού εντός των διοικητικών ορίων του επεξεργάζεται τα απορρίμματά του ο Δήμος Μαρκοπούλου. Τέτοιες αντιλήψεις βάζουν τα λαϊκά στρώματα των διαφόρων περιοχών να συγκρούονται μεταξύ τους και πρέπει από κοινού να τις απομονώσουν και να τις περιθωριοποιήσουν.

Ο λαός της περιοχής, τα σωματεία, οι φορείς πρέπει να ασκήσουν έλεγχο διαμορφώνοντας όρους διεκδίκησης, αλλιώς, ενδέχεται, η πείρα το λέει, να πληρώσουν και το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ανδρέα Συλλελόγλου, ο οποίος ενδεικτικά ανέφερε: «Ο λαός της πόλης μας ζητά λύση του προβλήματος της αποχέτευσης. Οι ευθύνες για την καθυστέρηση επί δεκαετίες δεν κρύβονται, βαρύνουν όλες τις κυβερνήσεις και Περιφερειακές και Τοπικές Διοικήσεις. Άρα, το πιο σημαντικό είναι το έργο να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να συμπεριλάβει το συντομότερο ολόκληρο το δήμο μας, απ' άκρη σε άκρη, δηλαδή και το Πόρτο Ράφτη. Για το ΚΕΛ έχουμε ως παράταξη τοποθετηθεί από την αρχή στη λογική αφ' ενός ότι μιλάμε για έργο κλίμακας, που σαν τέτοιο αφορά μια ευρύτερη περιοχή, και αφ' ετέρου επειδή ο δήμος μας έχει παραλιακό μέτωπο και επιλέχθηκε η τοποθεσία της Χαμολιάς ζητήσαμε το έργο να είναι δημόσιο.  Επίσης υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και θα αγωνιστούμε να αποτρέψουμε τυχόν αρνητικές εξελίξεις στο έργο εξαιτίας της αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΕΥΔΑΠ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από το ότι βγάζει στο σφυρί τη ζωτική υποδομή της υδροδότησης του Λεκανοπεδίου, προμηνύει και την αύξηση της τιμής του νερού, καθώς και αντεργατικές ανατροπές στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *