Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Με μαχητική κινητοποίηση πέτυχαν την αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ για την επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) συνδικάτα και φορείς της Δυτικής Αττικής, του δήμου Φυλής και ο δήμος Πετρούπολης, πετυχαίνοντας την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ με θέμα την επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Παράλληλα, δήλωσαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική επιφυλακή προκειμένου να εμποδίσουν νέα απόπειρα επέκτασης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Στην κινητοποίηση ακούστηκαν συνθήματα όπως «Μιλάτε για ανάπτυξη, μιλάμε για ζωή. Να κλείσει τώρα η χωματερή», «Έξω τα σκουπίδια από τη Φυλή. Να κλείσει τώρα η χωματερή» και «Η πολιτική σας τσακίζει το λαό. Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης. Μίλησαν επίσης ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, η Ελένη Καμαρινοπούλου από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και η Γεωργία Δελή από το Σωματείο Συνταξιούχων Δήμου Φυλής.

Νωρίτερα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής προχώρησε σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΔΣΝΑ, αντιδρώντας στην προοπτική να υπάρξει απόφαση στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ για να προχωρήσει η επέκταση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Στο πλαίσιο της συμβολικής κατάληψης ανάρτησαν πανό στην αίθουσα συνεδρίασης του ΔΣ στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, το οποίο έγραφε: «Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Κανένας δεν μπορεί να παίξει με τις ζωές μας». Την αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης, ανακοίνωσε στη συγκέντρωση, ο Βασίλης Πετρόπουλος, γγ της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τη ΔΑΣ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Πρωτούλης ανέφερε:
«Παρότι είναι προχωρημένο καλοκαίρι, δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτό το αίσχος που γίνεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το ότι είμαστε σήμερα εδώ και πολύ περισσότερο το ότι είναι και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ εδώ, σαν τον κλέφτη, το ότι ήρθε να συνεδριάσει, φανερώνει ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία και συνεννόηση στους χειρισμούς ανάμεσα στην Ρ. Δούρου, την πρώην περιφερειάρχη, και τον Γ. Πατούλη που θα αναλάβει σε λίγο. Υπάρχει πλήρης συμφωνία και συνεννόηση και στους χειρισμούς, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για να επιβληθεί με "το νόμο και την τάξη" ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα που απέρριψε τα προηγούμενα χρόνια ο λαός του λεκανοπεδίου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει η Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο να συνεχίσουν να ζουν μέσα στον καρκίνο, με επέκταση της χωματερής, με εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, με εργοστάσια καύσης, στα οποία θα ανοίξουν το δρόμο σε λίγο, με νέες χωματερές, ίδιου τύπου ακριβώς όπως στο Γραμματικό, με την ενεργοποίηση του νόμου που δίνει ακόμα και τα ανενεργά λατομεία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Και φυσικά προβλέπεται ένας τρελός χορός εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους περιβόητους επενδυτές, για τα μεγάλα μονοπώλια, που θα θησαυρίσουν γεμίζοντας καρκίνο όλη την Αττική, εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα απασχολούν σε άθλιες εργασιακές συνθήκες και ξεζουμίζοντας τους φορολογούμενους της Αττικής με επτά, οκτώ, εννέα και δέκα χαράτσια που θα πληρώνουν για τη διαχείριση αυτών των περιβόητων απορριμμάτων.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Ούτε τον Ιούλη, ούτε τον Αύγουστο, ούτε από τη νέα περίοδο που θα ξεκινήσει με την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, για μας και τα παιδιά μας, να συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική που αφήνει πίσω της θύματα, πολλά θύματα. Θύματα στους χώρους δουλειάς, θύματα στους εργαζόμενους, θύματα στις χωματερές, θύματα από τον καρκίνο, και το μεγάλο θύμα που είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος για ολόκληρη την Αττική.
Στις προγραμματικές δηλώσεις δεν έκρυψαν λόγια. Τα είπαν καθαρά. Είπαν σύγχρονες τεχνολογίες - σικάτο αυτό - ενεργειακής αξιοποίησης, δηλαδή να ανοίξουν το δρόμο για τα εργοστάσια καύσης, και πολύ περισσότερο βάλανε επί τάπητος το θέμα ότι πρέπει να σταματήσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων, λες και οι κάτοικοι αντιδρούν από κάποια ιδεοληψία, όχι επειδή ζουν στον καρκίνο αυτοί και τα παιδιά τους. Και αν δεν τα καταφέρουμε με το καλό, δηλαδή με τις γνωστές εξαγορές, με τις γνωστές παραινέσεις, να τα καταφέρουμε με τον βούρδουλα, τα ΜΑΤ. Λοιπόν, εδώ θα είμαστε πιο πολλοί την επόμενη φορά, πιο μαζικοί, με περισσότερα σωματεία, με περισσότερους φορείς. Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα:
«Κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να υλοποιήσουν μια πολιτική εχθρική για το λαό της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Θα μας βρουν απέναντί τους. Όποτε και να προσπαθήσουν να συνεδριάσουν με θέμα την επέκταση της χωματερής ή τη δημιουργία εργοστασίων καύσης ή για οτιδήποτε άλλο είναι εχθρικό προς τη ζωή μας και τα συμφέροντά μας, θα είμαστε απέναντί τους και θα τους υπενθυμίζουμε ότι ο λαός της Δυτικής Αθήνας, ο λαός της Δυτικής Αττικής έχει καταψηφίσει αυτήν την πολιτική. Δεν συμφωνεί. Υπάρχουν αποφάσεις σωματείων, φορέων, Δημοτικών και Διοικητικών Συμβουλίων που λένε: Όχι! Τέρμα πια. Να κλείσει εδώ και τώρα η χωματερή. Να αξιοποιηθούν η επιστημονική γνώση που υπάρχει, τα τεχνολογικά επιτεύγματα, και να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού».

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτεί: Να σταματήσει κάθε διαδικασία επέκτασης του ΕΜΑΚ. Όχι στη δημιουργία εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ανέφερε πως «η κυβέρνηση, οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ ακόμα και στον τομέα των απορριμμάτων, το βλέπουν σαν χρυσό. Αυτό δήλωνε η Ρένα Δούρου σε όλα τα προηγούμενα ΔΣ. Δεν διστάζουν μάλιστα να παίξουν και με τις ανθρώπινες ζωές αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν σκάσει αυτή η βόμβα δεν θα επηρεάσει μόνο τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της δυτικής Αθήνας αλλά ολόκληρης της Αττικής».

Η Ελένη Καμαρινοπούλου, από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, υπογράμμισε πως «αυτό το έγκλημα ούτε θα το ανεχτούμε, ούτε θα το επιτρέψουμε», ενώ η Γεωργία Δελή, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων Δήμου Φυλής είπε πως «εμείς, οι απόμαχοι της δουλειάς όχι όμως της ζωής, μαζί με τα άλλα σωματεία της περιοχής, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα περιβάλλον υγιές, για εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Σε επόμενη ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής επισημαίνει πως «τα τερτίπια της ηγεσίας του ΕΔΣΝΑ και της κυρίας Δούρου για την επέκταση της χωματερής δεν πέρασαν. Οι εργαζόμενοι και οι φορείς όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν αλλά αντιθέτως αυτοί που αιφνιδιάστηκαν ήταν το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ. Τους προειδοποιούμε για ακόμα μια φορά. Να μην τολμήσουν. Ότι κι αν κάνουν, όσο και να προσπαθούν θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *