Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Αίτημα για συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τις καταστροφές από τον «Ζορμπά»

Τις πληγές τους μετρούν για πολλοστή φορά οι κάτοικοι της Αττικής μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα "Ζορμπάς",  που χτύπησε το Σάββατο και την Κυριακή, 29 και 30 Σεπτέμβρη. Για μια ακόμη φορά, όλες αυτές οι καταστροφές αποδίδονται από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τον κρατικό μηχανισμό, την Πολιτική Προστασία στα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της "κλιματικής αλλαγής", όμως αυτό που το καθιστά "ακραίο" ως προς τις συνέπειες και που επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά είναι η έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Άλλωστε, τις ίδιες πάνω - κάτω καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, υποδομές, αγροτικές καλλιέργειες βλέπουμε κι όταν ξεσπάσει μια δυνατή βροχή, ένα μπουρίνι, μια καταιγίδα μικρής ή μεγάλης διάρκειας.

Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι στην περίπτωση της Μάνδρας δεν χρειάστηκε κάποιος κυκλώνας για να μετατραπεί η περιοχή σε λιμνοθάλασσα και να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Πολλές από τις καταστροφές που επέφερε ο κυκλώνας θα μπορούσε να είχαν περιοριστεί αν υπήρχαν οι κατάλληλες αντιπλημμυρικές υποδομές και αν η προστασία της ζωής του λαού και της περιουσίας του ήταν προτεραιότητα για το κράτος.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των Νομαρχιακών και Περιφερειακών Διοικήσεων απέναντι στο λαό της Αττικής για την έλλειψη συνολικού, ολοκληρωμένου σχεδιασμού έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες τους, γιατί, παρά την εξέλιξη της επιστήμης και τη δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου, όσο ακραίο κι αν είναι, τόσο σε ότι αφορά την εκδήλωση όσο και την εξέλιξή του ενώ και τα μέσα πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί, το αστικό κράτος προτάσσει έργα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και όχι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Έτσι, στην Κινέττα είχαμε ξανά καταστροφές, στις οποίες συνετέλεσαν και οι ελλείψεις των αναγκαίων αντιπλημμυρικών υποδομών κατά μήκος της Εθνικής Οδού, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία λόγω της συσσώρευσης νερών και λάσπης, σε μια περιοχή που μόλις πριν από δύο μήνες χτυπήθηκε και από τη φωτιά και όπου δεν έγινε απολύτως παρέμβαση για να αποφευχθούν οι συνέπειες των πλημμυρών.

Στη περιοχή των Τζιτζιφιών, στην Καλλιθέα, δίπλα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε βασικές υποδομές (σπίτια, γκαράζ, αποθήκες και καταστήματα) σε μια περιοχή που διαφημίζεται πλέον ως "αναβαθμισμένη" λόγω των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, με τους κατοίκους της περιοχής να συσχετίζουν τις καταστροφές με τα έργα που γίνονται στην παραλία των Τζιτζιφιών.

Πλημμύρισε ξανά, όπως σε κάθε δυνατή νεροποντή, η υπόγεια διάβαση στη διασταύρωση Χαμοστέρνας και Πειραιώς, πολυκατοικίες στο Ρέντη, αναδεικνύοντας την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, παρά τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων καθώς και η υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής, στο ρεύμα προς το Μικρολίμανο.

Στη Λεωφόρο Σαλαμίνας στη Σαλαμίνα, έγινε καθίζηση του οδοστρώματος.

Εκκενώθηκαν σπίτια που βρίσκονται δίπλα από τον Ασωπό ποταμό, στις περιοχές του Χαλκουτσίου και του Συκάμινου, λόγω του ότι οι παρεμβάσεις στη ροή του Ασωπού, σε συνδυασμό με την απουσία έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας, έχουν δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στις εκβολές του ποταμού.

Προβλήματα υπήρξαν και κοντά στα καμένα στο Ν. Βουτζά, στο Μάτι, στην Αγία Μαρίνα της Νέας Μάκρης και στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος του Πικερμίου.

Οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε πρόσφατο έγγραφό της στις 30 Ιούλη μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική ζητούσαν να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση των μέσων προστασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αποκατάσταση των περιοχών καθώς και για τη θωράκιση των αποψιλωμένων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα, έργα που δεν έχουν προχωρήσει αφού η διοίκηση περιμένει τη συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει ορίσει στις 4 Οκτώβρη, για να ξεκινήσουν.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 4 Οκτώβρη το θέμα της αντιμετώπισης των καταστροφών από τις πλημμύρες στις 29 και 30 Σεπτέμβρη, της λήψης μέτρων για ολοκλήρωση των έργων που χρονίζουν για να μην επαναληφθούν καθώς και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων:

● Άμεση καταγραφή και πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.

● Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων.

● Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.


● Απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *