Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Ζήτησε εκ νέου την άμεση αποπομπή των ναζί από την Περιφέρεια

Οι πρακτικές της περιφερειακής αρχής στην Περιφέρεια Αττικής να διατηρεί την παρουσία στα συμβούλια αλλά και τα προνόμια των συμβούλων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής οδήγησαν σε αποχώρηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Αττικής από τη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Περιφερειακού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι απ' την προηγούμενη συνεδρίαση στις 7 Οκτώβρη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε θέσει το αίτημα της άμεσης αποπομπής απ' την Περιφέρεια Αττικής των συμβούλων που εκλέχθηκαν με την υποστήριξή της. Ωστόσο στο διάστημα που μεσολάβησε δεν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ενώ στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου επικαλέστηκε νομικό κώλυμα προκειμένου να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Το γεγονός επέφερε την αντίδραση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Γιάννη Πρωτούλη που κατήγγειλε ότι από πλευράς Περιφέρειας οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι ακόμα προσκαλούνται στα Συμβούλια ενώ διατηρούν τα γραφεία τους και τα όποιες παροχές στο κτίριο της Περιφέρειας. Κάτι για το οποίο όπως είπε έχει σοβαρές ευθύνες η Περιφερειακή Αρχή ζητώντας για μια ακόμη φορά την άμεση αποπομπή των συμβούλων της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του Συμβουλίου στην ενεργοποίηση απ' την προηγούμενη συνεδρίαση του άρθρο 236 (Α) του 38/52 με το οποίο τέθηκε σε αργία ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής (παρακλάδι της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια) Η. Παναγιώταρος μετά την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου επισήμανε πως αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια ακόμα και απ' το 2015 όταν υπήρξαν οι πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις για την ναζιστική οργάνωση.

«Εμείς εδώ και χρόνια και πολύ πριν την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου φωνάζαμε και στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή πως υπάρχει ο τρόπος να μην συμμετέχει η Χρυσή Αυγή στις διαδικασίες της Περιφέρειας Αττικής. Ωστόσο μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έγινε κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να συμμετέχουν οι σύμβουλοι της κανονικά στις διαδικασίες αλλά βλέπουμε πως ακόμα και τώρα να δίνονται προσκλήσεις για παρουσία και να συνεχίζεται η διατήρηση των γραφείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πρωτούλης.

Στο συμβούλιο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (46 έναντι 42) αίτημα για αποπομπή των συμβούλων της Χρυσής Αυγής υπέρ του οποίου ψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Η απόρριψη του αιτήματος οδήγησε στην αποχώρηση και άλλων παρατάξεων («Δύναμη Ζωής», «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», «Οικολογική Συμμαχία») καθώς και ανεξάρτητων συμβούλων.

Ένταση και καταγγελίες

Ένταση υπήρξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μεταξύ του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης» Αττικής Γιάννη Σγουρού και της αντίστοιχης παράταξης «Δημιουργία» του Θ. Τζήμερου με αφορμή την φράση του δεύτερου «στα τσακίδια» προς τις παρατάξεις που δήλωσαν την αποχώρηση τους με αφορμή τη παρουσία των συμβούλων της Χρυσής Αυγής. Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο μετά και την καταγγελία από πλευράς Γ. Σγουρού προς τον Θ. Τζήμερο, για συνάντηση του δεύτερου με τον περιφερειάρχη Αττική με σκοπό την στήριξη προς την Περιφερειακή Αρχή. Οι δυο πλευρές, τελικά, ανακάλεσαν τις εκφράσεις τους. Επίσης, μεγάλη ένταση υπήρξε και μεταξύ του Γ. Σγουρού και του περιφερειάρχη Αττικής.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *