Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Κάλπικη η αντιπαράθεση Δούρου - Πατούλη για τους ψεκασμούς

Ως κάλπικη χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση της Ρένας Δούρου και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη για τους εποχικούς ψεκασμούς κουνουποκτονίας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής. Συγκεκριμένα, τονίζει πως «όσο θόρυβο κι αν προκαλούν δεν μπορούν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες τους ως διαδοχικές διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής,  και στο ζήτημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα σημειώνει πως είναι απαραίτητη η δημιουργία Οργανικών Μονάδων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό που θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών και υπογραμμίζει πως «ο λαός της Αττικής δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε αυτή την κάλπικη αντιπαράθεση αλλά να διεκδικήσει σήμερα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα άμεσης προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ρεκλάμα από την Περιφερειακή Αρχή Αττικής έχει κι ένα όριο. Είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εν μέσω πανδημίας, γινόμαστε για άλλη μια φορά θεατές μιας κάλπικης αντιπαράθεσης στην Περιφέρεια Αττικής μεταξύ της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δούρου και του Περιφερειάρχη της ΝΔ Πατούλη με αφορμή τους εποχικούς ψεκασμούς κουνουποκτονίας και μάλιστα στο όνομα της "διαφύλαξης της δημόσιας υγείας".

Όσο θόρυβο κι αν προκαλούν δεν μπορούν να κρύψουν τις διαχρονικές ευθύνες τους ως διαδοχικές διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής,  και στο ζήτημα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Κανένας δεν μπορεί να υποτιμήσει το γεγονός ότι οι ψεκασμοί αποτελούν σημαντική λειτουργία για τη δημόσια υγεία. Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο κακός σχεδιασμός και η μη έγκαιρη ολοκλήρωσή τους ευθύνονται για την εμφάνιση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στο πρόσφατο παρελθόν, από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Η κοινή πολιτική τους και σε αυτό τον τομέα, για άλλη μια φορά, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού της Αττικής. Αντί η Περιφερειακή Αρχή (η σημερινή και η χθεσινή) να αναλάβει ολοκληρωτικά την ευθύνη της για την εκτέλεση της αρμοδιότητας αυτής, να οργανώσει και να στελεχώσει αποτελεσματικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, περιορίζει τους ψεκασμούς σε "περιαστικές" περιοχές, λες και τα κουνούπια περιορίζονται. Λες και τα κουνούπια διαχωρίζονται σε "δημοτικά" και "περιφερειακά"…Αντί να συνεργαστούν με τους Δήμους στα ζητήματα εντοπισμού των εστιών και να τους ζητήσουν να αναλάβουν την εξυγίανσή τους στο μέρος που τους αναλογεί, "μοιράζουν" την αρμοδιότητα με αποτέλεσμα αλλού να μην γίνονται καθόλου ψεκασμοί κι αλλού να γίνονται εις διπλούν από την Περιφέρεια και τον εκάστοτε Δήμο, με την  ανάλογη, εκτός των άλλων, επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Αυτή η διαχρονική "αλληλοεπικάλυψη" των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων γίνεται συνειδητά προκειμένου να διαχέεται η πολιτική ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά το αστικό κράτος σε όλα τα επίπεδα, από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τους Δήμους.

Η Περιφερειακή Αρχή Πατούλη, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτή της Δούρου, αντί να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού υπόσχεται τη συνέχιση της ανάθεσης σε ιδιώτες του σημαντικού αυτού έργου για το διάστημα 2021 - 2023. Δεν εκπλήσσει βέβαια κανέναν, αν αναλογιστούμε ότι έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες την απολύμανση των κτιρίων της Περιφέρειας την ίδια στιγμή που υπάρχει γραφείο απολυμάνσεων στον οργανισμό της. Ρωτάμε για μια ακόμη φορά: Τι γίνεται με τους απόφοιτους της Σχολής Απολυμαντών του Υπουργείου Υγείας που αποτελούν το εξειδικευμένο προσωπικό για να εκτελεί αυτές τις διαδικασίες;

Είναι απαραίτητη η δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Δ/νσεων ή Τμημάτων ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες κλπ) κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές και άλλες συνθήκες, καθώς και τις  ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Οι υπηρεσίες αυτές επιβάλλεται να  έχουν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και να βρίσκονται σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και της χώρας, που εμπλέκονται στο ζήτημα.  Κυρίως να αποκτούν γνώση και τεχνογνωσία η οποία θα αποτελεί κτήμα της πολιτείας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας,  και όχι των ιδιωτών.

Το ίδιο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει πλήρη απασχόληση, θα μπορεί να καλύπτει τους υπόλοιπους μήνες με προγράμματα εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων  δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κλπ, που και αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέλος θα μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ζωωοανθρωπονόσων που μεταδίδονται με ξενιστές και οι οποίες συχνά αφανίζουν το ζωικό κεφάλαιο σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο λαός της Αττικής δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε αυτή την κάλπικη αντιπαράθεση αλλά να διεκδικήσει σήμερα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα άμεσης προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ρεκλάμα από την Περιφερειακή Αρχή Αττικής έχει κι ένα όριο. Είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *