Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Περιοδεία του ΚΚΕ στους απεργούς ναυτεργάτες

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες να οργανώσουν την πάλη τους, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απηύθυναν, κατά την περιοδεία τους στα καράβια, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επίσης υποψήφιος στην Α' Πειραιά και πρώην πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Στην περιοδεία ήταν και ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους ναυτεργάτες στα μηχανοστάσια και στα μαγειρεία και τους επεσήμανε ότι την επόμενη μέρα για να είναι δυνατοί οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ισχυρό και το κόμμα τους στη Βουλή, το ΚΚΕ.

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε σε πλήρη ισχύ τους αντεργατικούς νόμους και το θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου. Όπως ο νόμος 4150/13 που προβλέπει να καθορίζουν οι εφοπλιστές τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων ανάλογα με την κερδοφορία τους. Η κατάργηση του νόμου είναι και ένα από τα αιτήματα της απεργίας, ενώ οι εφοπλιστές αξιώνουν να τεθεί τώρα σε πλήρη ισχύ. Αλλά και ο νόμος 4262/14 ο οποίος προβλέπει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης νομοθεσίας, οι εταιρείες να υπογράφουν σύμβαση με τα πληρώματα ενάντια στις κλαδικές ΣΣΕ, νόμος που παραμένει ακόμα παγωμένος αλλά είναι θέμα χρόνου να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στην οποία προσκυνάνε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, οι ναυτεργάτες τη γνωρίζουν. Γιατί η ανάπτυξη των εφοπλιστών είναι τεράστια, με απίστευτα κέρδη, ενώ απαιτούν από τους ναυτεργάτες να δουλεύουν όλο και περισσότερο και να πληρώνονται όλο και λιγότερο. Ανέφερε παραδείγματα και από τον κλάδο του Τουρισμού, όπου και εκεί τα κέρδη είναι δυσθεώρητα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά οι εργαζόμενοι αυτό που «εξασφαλίζουν» είναι δουλειά χωρίς δικαιώματα και χαμηλούς μισθούς. Συνδετικός κρίκος όλων αυτών των κομμάτων, σημείωσε, είναι και το πώς θα εξασφαλιστούν στους επιχειρηματικούς ομίλους κομμάτια από την πίτα του πλούτου των χωρών της ευρύτερης περιοχής, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Καβγάς στον οποίο εμπλέκεται το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και η αστική τάξη της Τουρκίας και τη μεταξύ τους μοιρασιά την πληρώνουν ακόμα και με αίμα οι λαοί.

Τόνισε πως όσο πιο δυνατό είναι στην κάλπη το ΚΚΕ τόσο με καλύτερους όρους θα οργανώσουμε την πάλη μας, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, την κάλυψη των απωλειών από τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Πάλη που φτάνει μέχρι την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και του λαού όπου τα εργαλεία όπως είναι τα καράβια και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο πλαίσιο άλλης οργάνωσης της οικονομίας, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία και να δουλεύουν προς όφελος της ευημερίας των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *