Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση ενάντια σε παλιές και νέες χωματερές



Τη δική τους μαζική και μαχητική απάντηση στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων έδωσαν σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της Πετρούπολης που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων Πετρούπολης - Ιλίου, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του δήμου, που πάρθηκε κάτω από συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις, πραγματοποίησαν ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο, διαδηλώνοντας στους κεντρικούς δρόμους με κεντρικά αιτήματα: Να μην επεκταθεί - να κλείσει τώρα η χωματερή της Φυλής και να μη μετατραπούν σε σκουπιδότοπους τα ανενεργά λατομεία, όπως αυτό του Μουσαμά, δίπλα στο Θέατρο Πέτρας.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των μαθητών της πόλης, με το κάλεσμα του Συντονιστικού τους, αφού έκλεισαν σχεδόν όλα τα σχολεία για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Με τα πανό τους, που έγραφαν «Δεν θα γεμίσουμε καρκίνο για τα κέρδη τους», τα πλακάτ, τις φωνές και τα συνθήματά τους έστειλαν το μήνυμα ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής τους θα κλιμακωθούν.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Γ. Βλάχος, εκφράζοντας την ανάγκη να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής και να μη λειτουργήσουν νέες χωματερές, όπως στο «Μουσαμά» και τονίζοντας ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί.

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής. Το «παρών» επίσης έδωσε ο Βαγγέλης Σίμος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Πετρούπολης και πρώην δήμαρχος της πόλης. Όπως έχουν ήδη ανακοινώσει άλλωστε οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα επιμείνουν η συγκέντρωση αυτή να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης για να ακυρωθούν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Αθανασία Ζαρκαδούλα, μέλος της ΕΠ Αττικής και γραμματέας της ΤΕ Δυτικής Αθήνας του Κόμματος.


Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

«Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης στο χαιρετισμό του, συμπληρώνοντας ότι «το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι ταξικό», αφού βιομηχανική ζώνη και χωματερές, όλα συγκεντρώνονται στη Δυτική Αττική. Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός της περιοχής με τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν τα καταστροφικά τους σχέδια και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.

«Αυτοί που ζουν κερδίζοντας εκατομμύρια από τον καρκίνο των κατοίκων της Δυτικής Αττικής έχουν μιλήσει πάρα πολύ. Ήρθε η ώρα να ακουστεί και η δική μας φωνή. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, των νέων ανθρώπων, των φτωχών λαϊκών ανθρώπων που ζουν εδώ», ήταν τα λόγια του Γιάννη Πρωτούλη προς τους συγκεντρωμένους. Θύμισε ότι το νέο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής αποφασίστηκε στα κρυφά, μέσα στο κατακαλόκαιρο και αφορά τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης χωματερής έκτασης 300 στρεμμάτων δίπλα στη χωματερή που λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια.

Σημείωσε ότι όλοι μαζί οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής πρέπει να το αντιπαλέψουν, όπως επίσης και να αποτρέψουν τη μετατροπή των ανενεργών λατομείων σε χωματερές. Υπενθύμισε ότι οι κομμουνιστές αγωνιστές δήμαρχοι, ο αείμνηστος Νίκος Παξιμαδάς και στη συνέχεια οι Γιώργος Γιώγος και Βαγγέλλης Σίμος, πάλευαν τα λατομεία αυτά να γίνουν χώροι Πολιτισμού και να αποδοθούν στον λαό. «Πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτό το έγκλημα, η προηγούμενη περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, ο σημερινός Γ. Πατούλης και ο γνωστός γραφικός Τζήμερος», σημείωσε και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να παλέψουν για διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος και όχι μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία, διασχίζοντας όλη την Πετρουπόλεως μέχρι τη διασταύρωση της Θηβών, φωνάζοντας σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής συνθήματα ενάντια στα εγκληματικά σχέδια Περιφέρειας - κυβέρνησης.

Ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Πετρούπολης Χρύσανθος Κυριαζής και εκπρόσωποι άλλων φορέων, καλώντας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης η Συντονιστική Επιτροπή συγκέντρωνε υπογραφές στο κοινό κείμενο των Συντονιστικών της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, οι οποίες θα κατατεθούν με μαζική συγκέντρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την απαίτηση να ανακληθούν οι αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ.

Η κινητοποίηση έληξε με τα μέλη του μαθητικού συγκροτήματος «Έναστροι» να τραγουδούν τον «Μικρόκοσμο» των Χικμέτ - Μικρούτσικου και να καλούν τους συμμετέχοντες να παρευρεθούν μαζικά και στην αυριανή μαχητική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ., στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης (πλατεία Ηρώ) με τους Μ. Ανδρουλιδάκη, Ρ. Αντωνοπούλου, Π. Καράκογλου και τους «Υπεραστικούς».

Τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής

Στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων Πετρούπολης - Ιλίου αναφέρονταν οι διεκδικήσεις τους:

«Πάρτε πίσω την απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.

Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.

Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ στο Γραμματικό και στα λατομεία της Αττικής Μουσαμά, Μελετάνι, "ΤΙΤΑΝ", Σταμέλου και Κυριακού που θα αποτελέσει περιβαλλοντικό έγκλημα με πολλές επιπτώσεις.

Καθορισμός κριτηρίων καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.

Να γίνει με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Παλεύουμε για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Τώρα, χρειάζεται να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό και η ανάπτυξη της τεχνολογίας για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού. Με δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που θα έχει προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και στην προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Με διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Με δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια και μακριά από κατοικημένες περιοχές!

Με εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Με χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στη διαδικασία της αποκομιδής.

Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους χαρίσουμε αυτή!!!».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *