Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός προϋπολογισμός που αγνοεί τις τεράστιες ανάγκες για έργα και υποδομές

Ως βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό προϋπολογισμό, που αγνοεί προκλητικά τις τεράστιες ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι της Αττικής για βασικά έργα και υποδομές, ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, χαρακτήρισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Περιφέρεια Αττικής στο σημερινό Συμβούλιο, μαζί με το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων (ΠΕΕ).

Ο προϋπολογισμός και το ΠΕΕ ενσωματώνουν σχεδόν καθ' ολοκληρία τις σχετικές αποφάσεις που είχε πάρει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα ψηφίστηκε από την περιφερειακή αρχή της ΝΔ, μαζί με τις ψήφους του φασιστοειδούς - αντικομμουνιστή Θ. Τζήμερου, που δήλωσε ότι συμφωνεί «καλή τη πίστη».

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου τόνισε μεταξύ άλλων πως στα 10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης κόπηκαν κονδύλια από τις λαϊκές ανάγκες για να στηριχτούν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι και ότι ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί την Περιφέρεια Αττικής, όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας, με μόλις 27 εκατομμύρια.

Υπογράμμισε πως η περιφερειακή αρχή πήρε τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, της Ρ. Δούρου και «τον φέρατε ίδιο κι απαράλλαχτο» και υπενθύμισε πως «το ίδιο είχε γίνει και στην προηγούμενη δήθεν μεγάλη αλλαγή στο τιμόνι της Περιφέρειας».

Καταλήγοντας είπε ότι «γεννιέται κάτι πολύ ελπιδοφόρο. Έξω, όχι εδώ μέσα. Όπως χτες στην Πετρούπολη και τη μεγάλη διαδήλωση που ετοιμάζουν στην πόλη τους, στον Βαρνάβα, που όλα τα νέα παιδιά του χωριού μαζί φτιάχνουν τα πανό τους και τα συνθήματά τους, στους νοσοκομειακούς γιατρούς που σήμερα έδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι γιατροί και όχι έμποροι. Εμείς με αυτούς είμαστε και θα είμαστε και όλες τις φορές που θα κατακλύζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο με τα δίκαια αιτήματά τους».

Στη συνεδρίαση μίλησαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιος Μπενετάτος, Ηλίας Σιώρας, Αφροδίτη Αυγερινού, Στέλλα Βαλαβάνη και Γρηγόρης Τημπλαλέξης.

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη

«Δεν γνωρίζουμε αν η καθυστέρηση συζήτησης του προϋπολογισμού οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους. Το γεγονός είναι ότι τον συζητάμε με λίγες μέρες διαφορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο η κυβέρνηση διθυραμβικά παρουσιάζει ως τον πρώτο που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά από 10 χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αντίστοιχα και ανάλογα τέτοιες κουβέντες ακούσαμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι έχουμε έναν βαθιά αντιλαϊκό, ταξικό προϋπολογισμό, που αγνοεί προκλητικά τις τεράστιες ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι της Αττικής για βασικά έργα και υποδομές, ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Αγνοεί προκλητικά τις μεγάλες καταστροφές που ζήσαμε, σαν να μην υπάρχουν, τις μεγάλες ανοιχτές πληγές που υπάρχουν και τις συνέπειες στη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας, που μέσα στην καπιταλιστική κρίση όχι μόνο έχασε εισόδημα, αλλά βρέθηκε να ζει και σε πόλεις επικίνδυνες.

Δεν είναι αλήθεια ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν κόπηκαν κονδύλια από παντού. Κόπηκαν από τις λαϊκές ανάγκες για να στηριχτούν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού, της κεντρικής κυβέρνησης, για να κλειδώσουν τα "πρωτογενή πλεονάσματα", φορτώνονται στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, τόσο από τη φοροληστεία, όσο και από την πλευρά των περικοπών στους δήμους, ακόμα και για στοιχειώδη πράγματα.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που δίνονται είναι 102 εκατομμύρια, από τα οποία 75 εκατομμύρια είναι μισθοδοσία. Δηλαδή, όλα κι όλα 27 εκατομμύρια! Δηλαδή, ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί την Περιφέρεια Αττικής, όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας, με 27 εκατομμύρια! Και μπαίνει το ερώτημα, γιατί δεν διεκδικείτε τα χρήματα που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για να φτιαχτούν υποδομές; Δεν τα διεκδικείτε για τον ίδιο λόγο που δεν διεκδίκησαν ποτέ και οι προηγούμενοι. Για να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα για τους αναπτυξιακούς νόμους, για τα ΣΔΙΤ, που είναι δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικά κέρδη. Φοροελαφρύνσεις, εισφοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων συνολικού ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά τα 6 δισεκατομμύρια με συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζεται και η πολιτική επιλογή τα "ματωμένα" αποθεματικά της Περιφέρειας να χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα υπουργεία κοινωνική πολιτική, όπως συμβαίνει με το υπουργείο Υγείας. Η Περιφέρεια πληρώνει για ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, για την αγορά κλινών και το χτίσιμο υποδομών. Να ξεκαθαρίσουμε ότι για αυτό το θέμα έχουμε εγκρίνει κι εμείς σαν "Λαϊκή Συσπείρωση". Αντί να δίνονται σε φιέστες και λαμπάκια, είναι προτιμότερο να αγοραστούν μαγνητικοί τομογράφοι και κρεβάτια για τις εντατικές. Δίνονται 43 εκατομμύρια από την Περιφέρεια στα νοσοκομεία από χρήματα που προορίζονταν για να φτιαχτούν αντιπλημμυρικά για να έρθει το υπουργείο Υγείας να δώσει στους εμπόρους Υγείας, στους "επενδυτές" που έχουν μυριστεί ψητό κι έχουν ορμήσει, με ξεχωριστό ρόλο του περιφερειάρχη Αττικής, ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Σήμερα φιλοξενούσε και διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες και businessman και μάλιστα πέταξαν και χημικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ένας από αυτούς είναι και περιφερειακός μας σύμβουλος, ο Ηλ. Σιώρας. Αυτό για όσους κατά καιρούς καταγγέλλετε τη βία.

Δεν θα σταθούμε στην κοινή στρατηγική πλεύση και σχεδιασμό -που παρά τους υψηλούς τόνους, τις διαφοροποιήσεις σε επιμέρους, στηρίζετε με συνέπεια μοναδική όλες οι πολιτικές δυνάμεις- που θεωρείτε μονόδρομο την ανάπτυξη των κερδών λίγων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτό φαίνεται καθαρά στην ίδια την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Είναι η αποκάλυψη όλων των ψεύτικων λόγων της προεκλογικής περιόδου και των ψευτοαντιπαραθέσεων και των πλαστών διαχωριστικών γραμμών που στήνετε. Πήρατε τον προϋπολογισμό Δούρου και τον φέρατε ίδιο κι απαράλλαχτο! Για την ακρίβεια, κάνατε μια μικρή αλλαγή. Αλλάξατε το 9%, 883 έργα, βγάλατε 45, βάλατε 75. Τόσο - όσο. Να θυμίσουμε ότι το ίδιο είχε γίνει και στην προηγούμενη δήθεν μεγάλη αλλαγή στο τιμόνι της Περιφέρειας. Με ακριβώς την ίδια ποσόστωση η κα. Δούρου είχε πάρει τον προϋπολογισμό Σγουρού κι είχε φέρει ένα 10%, Αριστερής τάχα χροιάς. Η συνέχεια γνωστή.

Εδώ θα μιλήσουμε για τις συνέπειες και τα αποτελέσματα και γιατί καλούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να συνεχίζουν να κάνουν θυσίες.

Τα περισσότερα είναι κωδικοί και προϋπολογισμοί και έργα στα χαρτιά, που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο. Ο προϋπολογισμός του 2019 ήταν 234,6 εκατομμύρια. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, φιλόδοξες των εκάστοτε συντακτών των Προγραμμάτων Εκτελεστέων Έργων υπολογίζουν ότι θα δοθούν για το 2019 63 εκατομμύρια, δηλαδή το 27%. Και να σκεφτούμε ότι ήταν προεκλογική περίοδος που ήθελαν να εμφανίσει κι έργο η Περιφερειακή Αρχή και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με μια κουβέντα, από τα 184 εκατομμύρια ιδία χρηματοδότηση του προϋπολογισμού που φέρατε και εσείς δεν θα δοθούν πάνω από 50 εκατομμύρια.

Εμείς όμως θα σταθούμε στο κύριο. Πού πηγαίνουν;

Αντιπλημμυρικά έργα. Εδώ πέρα, από το ότι τα φέρνετε όλα μαζί και τα αποχετευτικά ομβρίων τα βαφτίζεται αντιπλημμυρικά, δεν ξεπερνά ο προϋπολογισμός το 3%. Επαναλαμβάνω, θα σταθούμε στις βασικές υποδομές, οι οποίες όλες οι υπηρεσίες, οι μελέτες επισημαίνουν ότι εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, εξαιτίας της αποσπασματικότητας και της ανύπαρκτης συντήρησης η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Πριν λίγες μέρες για μια δυνατή μπόρα κηρύξατε την Αττική σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Καλά κάνατε. Εσείς οι ίδιοι προσευχόσασταν να μη ρίξει πολύ νερό στη Δυτική Αττική. Αυτό θα γίνεται τώρα; Τον 21ο αιώνα, όπως οι ιθαγενείς θα χορεύουμε για να σταματήσει η βροχή; Το ρέμα Πίκας φούσκωσε και βούλιαξε στη λάσπη όλη η Κινέτα. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Υπάρχει κάτι στον προϋπολογισμό; Είναι στη δική σας αρμοδιότητα η οριοθέτηση των ρεμάτων, η διευθέτησή τους, ο καθαρισμός και η αστυνόμευση. Με το 3% θα γίνουν αυτά;

Απορρίμματα. Έχετε αποκηρύξει το 2020 κατά τα λεγόμενά σας ως έτος ανακύκλωσης. Με δεξιώσεις και φωτογραφίες δεν αντιμετωπίζεται αυτό το τεράστιο πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε με τις πολιτικές σας. Στον προϋπολογισμό υπάρχει μόνο κονδύλι για χωματερή. Το ΧΥΤΑ Γραμματικού. Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι το 2020 θα το κάνετε έτος χωματερών και όχι ανακύκλωσης. Με νέα χωματερή στα Άνω Λιόσια, χωματερή στο Γραμματικό και με σχεδιασμό όλα τα ανενεργά λατομεία να γίνουν χωματερές. Στο διαγωνισμό που προκηρύξατε, σαν τον κλέφτη και εσείς την προηγούμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, έχετε δώσει ως χώρους διαθέσιμους για τη διαχείριση των απορριμάτων όλα τα λατομεία. Αν δεν ισχύει, αφήστε τα λόγια και προχωρήστε σε αναπλάσεις, δεσμεύστε κονδύλια για να γίνουν χώροι πρασίνου και αναψυχής και να αποκατασταθούν περιβαλλοντικά. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι αυτό έκαναν, όλα τα νταμάρια τα έκαναν χώρους πολιτισμού, θέατρα και όχι χωματερές.

Διαχείριση λυμάτων. Θα κάνετε έργα για να σταματήσει το αίσχος των βόθρων στην Ανατολική Αττική. Στον προϋπολογισμό δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Το ΚΕΛ για τέσσερις μόνο περιοχές Παιανία - Κορωπί - Μαρκόπουλο - Καλύβια ξεκίνησε το 2014, έχουμε 2020 κι ακόμα να τελειώσει. Ο μοναδικός αγωγός λυμάτων για το 40% του πληθυσμού της χώρας πηγαίνει σε ένα μόνο σημείο, την Ψυττάλεια.

Αντισεισμική θωράκιση. Ούτε για τα κτίρια της Περιφέρειας.

Είναι προκλητική η υποχρηματοδότηση των Δυτικών Συνοικιών, της Δυτικής Αττικής, των γειτονιών του Πειραιά. Η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στην παραλία και τα Βόρεια Προάστια. Δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι μόνο η δυσανεξία που νιώθετε για τις εργατικές - λαϊκές συνοικίες. Έχετε κάνει επιλογή που αποτυπώνεται και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική. Χρήμα και με γρήγορες διαδικασίες εκεί όπου έχουν ενδιαφέρον οι tour operators, το τουριστικό κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι των real estate. Από τα 63 εκατομμύρια που δόθηκαν τελικά το 2019 από τα 270 εκατ.. τα μισά είναι στο Φαληρικό Όρμο, στην αυλή της Αττικής Ριβιέρα. Και τη Δυτική Αθήνα την προορίζετε να γίνει η πίσω αυλή για όλες τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες όπου άναρχα και χωρίς υποδομές θα στοιβάζονται εκατοντάδες χιλιάδες.

Ακόμα και στις περίφημες αστικές αναπλάσεις, βιοκλιματικές πλατείες και έργα βιτρίνας που δίνονται εκατομμύρια, γιατί υπάρχουν εταιρείες που έχουν βρει το μήνα που θρέφει τους 12, ακόμα και σε αυτό το κονδύλι στο Δυτικό Τομέα ελάχιστα. Υπάρχει το παράδειγμα των παλιών γραμμών του ΟΣΕ Πελοποννήσου που καταργήθηκαν. Ολόκληρη αυτή η ζώνη πολλών χιλιομέτρων διατρέχει πολλούς δήμους από το Δήμο Αθηναίων μέχρι τον Ασπρόπυργο, περνάει από το κέντρο των πόλεων και ούτε οι ράγες δεν έχουν αφαιρεθεί! Όλη αυτή η έκταση έχει μετατραπεί σε μια ζώνη εγκατάλειψης, σκουπιδιών, πεταμένων μπάζων, κτιρίων οχημάτων, υποδομών, εγκαταστάσεων βαγονιών που σαπίζουν σε δημόσια θέα. Ενώ θα μπορούσε αληθινά να μεταμορφώσει μια ολόκληρη υποβαθμισμένη περιοχή όπως έγινε με τον ποδηλατόδρομο πάνω από το μικρό κομμάτι υπογειοποίησης του τρένου σε αρκετές περιοχές. Μόνο η Ριβιέρα, για να επενδύσουν οι ξενοδόχοι και τα Βόρεια Προάστια έχουν ανάγκη ανάπλασης; Δεν συζητάμε για άλλα αιτήματα των κατοίκων, όπως τα στρατόπεδα, διαχρονικό αίτημα να μετεγκατασταθούν και να αποδοθούν οι ελεύθεροι χώροι στους κατοίκους της περιοχής, που λείπουν εντελώς από τον σχεδιασμό σας.

Τέλος, σε όλη τη Δυτική Αθήνα, σε όλη την Αττική καλύτερα, υπάρχει ένα μόνο μεγάλο πάρκο. Το Πάρκο Τρίτση. Αυτό φτιάχτηκε και κρατιέται με τους αγώνες των κατοίκων. Στον προϋπολογισμό δίνετε μόνο 200.000. Τι θα πρωτοκάνετε με αυτά; Θα προσλάβετε υπαλλήλους, θα συντηρήσετε υποδομές, θα αποκαταστήσετε βλάβες από τη χρόνια εγκατάλειψη; Αν σας περνάει από το μυαλό ότι και αυτό θα δοθεί για μπίζνες στα επιχειρηματικά συμφέροντα, βγάλτε το.

Γεννιέται κάτι πολύ ελπιδοφόρο. Έξω, όχι εδώ μέσα. Όπως χτες στην Πετρούπολη και τη μεγάλη διαδήλωση που ετοιμάζουν στην πόλη τους, στον Βαρνάβα, που όλα τα νέα παιδιά του χωριού μαζί φτιάχνουν τα πανό τους και τα συνθήματά τους, στους νοσοκομειακούς γιατρούς που σήμερα έδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι γιατροί και όχι έμποροι. Εμείς με αυτούς είμαστε και θα είμαστε και όλες τις φορές που θα κατακλύζουν το Περιφερειακό Συμβούλιο με τα δίκαια αιτήματά τους».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *