Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης πραγματοποιήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και άμεσης ανακούφισης των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά.
Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση τόνισαν ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους.
Η έκθεση του “Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας” (ΑΣΔΑ) από το 2012, βασισμένη σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, προειδοποιούσε την κυβέρνηση, τους δήμους και την Περιφέρεια να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Συνεπώς το αποτέλεσμα των πλημμυρών δεν οφείλεται σε άγνοια, αλλά σε συνειδητή πολιτική επιλογή.
Η ευθύνη ανήκει πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση, καθώς δε διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο δεν είναι άμοιροι ευθυνών τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή περιφερειακή αρχή. Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα και δεν έφερε όπως είχε δεσμευτεί ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η νέα περιφερειακή αρχή κατέθεσε έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό στα χνάρια του προκατόχου της: Προβλέπει αστεία ποσά για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν -που κι αυτά αποτελούν συνέχεια των προκατόχων της-, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απαίτησαν η περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στο λαό της Αττικής για συνολικό, ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, με προτεραιότητα στην κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων ομβρίων υδάτων.
Απαίτησαν τώρα και όχι τον Ιανουάριο του 2015 η περιφέρεια να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού εντάσσοντας σ' αυτόν και κονδύλια για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, πρόταση που η πλειοψηφία απέρριψε.
Κατήγγειλαν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων ως εμπαιγμό: τα 586 ευρώ σαν άμεση ενίσχυση και αποζημίωση μέχρι 5800 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.
Απαίτησαν να ληφθούν άμεσα-επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα παρακάτω για την ανακούφιση των πληγέντων:
• Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων
• Καταγραφή, άμεση και πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις
• Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες
• Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.