Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των Κομμάτων


Αίτημα συζήτησης κατά την 21η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 2 Οκτώβρη 2014, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των Κομμάτων

Η κυβέρνηση καταθέτει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των Κομμάτων, που ήδη έχει συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται ο περιορισμός της πολιτικής δράσης των κομμάτων ως μέρος μιας συνολικής πολιτικής περιορισμού των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Θεσμοθετεί τη νομιμοποίηση της χρηματοδότησης κομμάτων και βουλευτών από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, θεσπίζοντας μάλιστα και έκπτωση 100% από το φορολογητέο εισόδημα για το παραπάνω ποσό.
Προσπαθεί να επιβάλει το «φακέλωμα», όσων είτε δίνουν συνδρομές ως μέλη κομμάτων, είτε ενίσχυση ακόμα και για τα πιο  μικρά ποσά 2-3-5 ευρώ, δημιουργώντας εμπόδια στη λειτουργία των κομμάτων, ιδιαίτερα εκείνων που στηρίζονται στην οικονομική τους ενίσχυση από τα λαϊκά στρώματα.
Τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει υποχρέωση πολύ καθαρά να καταδικάσει.
Γι’ αυτό καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα και καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο με την υπερψήφισή του να καταδικάσει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ
εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής»

ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΑΦΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων όχι μόνο δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της διαπλοκής επιχειρηματικών οικονομικών συμφερόντων με τα πολιτικά κόμματα και βουλευτές, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί θεσμοθετώντας τις συναλλαγές κομμάτων και βουλευτών με τους επιχειρηματικούς ομίλους θεσπίζοντας μάλιστα και έκπτωση στο 100% των σχετικών ποσών από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρηματιών – χρηματοδοτών.

Την ίδια στιγμή προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα, κόμματα που στηρίζονται οικονομικά από το λαό να απευθύνονται σε αυτόν για την οικονομική τους στήριξη και λειτουργία, θεσμοθετώντας το φακέλωμα των μελών και φίλων ενός κόμματος που από το υστέρημα τους επιθυμούν να το ενισχύσουν οικονομικά επιβάλλοντας την αναγραφή των στοιχείων τους και του ΑΦΜ ή του αριθμού της αστυνομικής τους ταυτότητας, ακόμα και για μια συνδρομή ή οικονομική ενίσχυση 2-5 ευρώ.

Τα παραπάνω αποσκοπούν στον περιορισμό της πολιτικής δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής για την καταστολή των αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των μέτρων που ετοιμάζονται σε βάρος της λειτουργίας και δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του δικαιώματος της απεργίας.

Είναι υποχρέωση όλων των εργαζόμενων και του λαϊκού κινήματος να αντιταχθεί σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να απαιτήσει, να παλέψει να μην ψηφιστεί και να μην  εφαρμοστεί.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και τους βουλευτές να το καταψηφίσουν στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση εκφράζουμε την καταδίκη μας σε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και δηλώνουμε τη διάθεση μας να αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστεί.    

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣΦόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *