Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝ.Π.Ε. Στέλιος Μπενετάτος: Η πολιτική της "κοινωνικής συνοχής" θέλει να κρύψει τη φτώχεια


Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα μέτρα που παίρνονται για την "κοινωνική συνοχή" έχουν κριτήριο τη διαχείρισης της απόλυτης φτώχειας με σκοπό να κρυφτεί η εκτεταμένη φτώχεια που βιώνουν μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών λαών, παρότι ζούμε σε συνθήκες παραγωγής τεράστιου κοινωνικού πλούτου». Αυτό επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής μιλώντας στο 8ο Τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (Ε.Ν.Π.Ε.), που διεξάγεται από χθες στη Ρόδο.

Υπογράμμισε πως με αυτό τον τρόπο, «προσπαθούν να συμφιλιώσουν τα λαϊκά στρώματα με την ικανοποίηση όσο τον δυνατόν λιγότερων λαϊκών αναγκών», ενώ τα περιβόητα προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως έχει αποδειχθεί, προωθούν πλήθος αντεργατικών μέτρων, όπως επέκταση της δουλειάς με ελαστικές μορφές απασχόλησης, voucher, κλπ.

Ο Στέλιος Μπενετάτος κατήγγειλε πως στις επίσημες διακηρύξεις τόσο της ΕΕ όσο και της στρατηγικής των ελληνικών κυβερνήσεων για την κοινωνική ένταξη, αναφέρεται κυνικά πως επειδή «δεν μπορούν να καλυφθούν όλοι» στην καταπολέμηση της φτώχειας, «οι δημόσιες πολιτικές ενισχύονται από οργανωμένες παρεμβάσεις φορέων του ιδιωτικού τομέα, της Εκκλησίας, των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανισμών», αντανακλώντας το αξίωμα της συλλογικής ευθύνης για την καταπολέμηση του φαινομένου της φτώχειας και του αποκλεισμού στην ελληνική κοινωνία 

Εξήγησε χαρακτηριστικά πως «η επίκληση της συλλογικής ευθύνης, όπως και η ατομική ευθύνη στην περίπτωση της πανδημίας, ουσιαστικά προωθεί την αποποίηση της κρατικής ευθύνης ενώ συγκαλύπτει την ταξική φύση του προβλήματος της φτώχειας και της εξαθλίωσης, όπου εξισώνεται ο θύτης - μεγάλος πλούτος με το θύμα - εργαζόμενοι και άνεργοι.

Ο Στέλιος Μπενετάτος, σημείωσε πως δεν είναι κοινωνική συνοχή, ο πλειστηριασμός, να γκρεμίζουν δυνάμεις της αστυνομίας αξημέρωτα, την πόρτα ενός υπερήλικα συνταξιούχου. Δεν είναι κοινωνική συνοχή η ανάθεση σε ΜΚΟ της φροντίδας ασυνόδευτων παιδιών, δεν είναι κοινωνική συνοχή, οι υποστελεχωμένες κοινωνικές κρατικές δομές, χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.

Με αφορμή την υπόθεση της Κιβωτού, Στέλιος Μπενετάτος, αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφέρειας Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.) τονίζοντας πως από καιρό καταγγέλλει την τραγική υποστελέχωση των κρατικών δομών για την προστασία των παιδιών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ύπαρξη μόλις δύο μονίμων υπαλλήλων στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, για την προστασία των παιδιών. Καταλήγοντας σημείωσε πως για την «Λαϊκή Συσπείρωση» η Ελλάδα είναι όλοι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, και θα τον γεύονται όλοι, με κοινωνική πρόνοια, εργασία, δικαιώματα, με ασφάλιση για όλους

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *