Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Στο ίδιο έργο θεατές…

«Για ακόμα μία φορά, στην συνεδρίαση -με τηλεδιάσκεψη και όχι δια ζώσης- της 24ης Ιούνη του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρακολουθήσαμε το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει πως «συζητήθηκε ως θέμα εξ αναβολής η χρηματοδότηση του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2020 σε δήμους της Αττικής. Με μια "εισήγηση" χωρίς βασικές πληροφορίες, με χιλιάδες ευρώ να αναγράφονται δεξιά και αριστερά, άγνωστο πού θα καταλήξουν. Η "εισήγηση" αυτή μας κοινοποιήθηκε μόλις το προηγούμενο βράδυ της συνεδρίασης και μάλιστα αλλαγμένη από την προηγούμενη "εισήγηση" για το ίδιο εξ αναβολής θέμα, κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! Η διοίκηση Πατούλη πρότεινε χρηματοδότηση για πολιτιστικές εκδηλώσεις αθροιστικά 926.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ! Και επειδή εισηγητής ήταν και ο γνωστός συμπαθής ηθοποιός κ. Ρώμας, θα μπορούσαμε ν' αστειευτούμε ότι με τόσα χρήματα θα είχε ολοκληρωθεί το "αποχετευτικό σύστημα του Βυζαντίου" από την τηλεοπτική σειρά με την οποία έγινε ευρέως γνωστός!

Όμως, επειδή το θέμα αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα που αγωνιούν για το εισόδημά τους και βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας αξιοπρεπή διαβίωση, τα πράγματα είναι σοβαρά και οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός της Αττικής πρέπει να ενημερωθούν για το πού πάνε τα χρήματά τους.

Είναι συνήθης πρακτική στο Περιφερειακό Συμβούλιο να περνούν, με γρήγορες διαδικασίες, σοβαρά θέματα χρηματοδότησης, τεράστιων ποσών. Σε αυτήν την περίπτωση, έγινε με το πρόσχημα της ενίσχυσης των καλλιτεχνών που επλήγησαν από την πανδημία, αλλά και την ασφάλεια της υγείας τους και της υγείας των θεατών. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι και πριν την πανδημία, είχαν περάσει αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για "πολιτιστικές εκδηλώσεις".

Αναρωτιόμαστε πού θα πάνε, αλήθεια, τόσα λεφτά; Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι με αυτά τα χρήματα θα ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό: Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, φροντιστές, τεχνικοί, κ.ά. Αυτοί δηλαδή που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεν ήταν ξεκάθαρο ούτε ποιος πρόκειται να διαχειριστεί αυτά τα ποσά. Θα είναι οι δήμοι; Θα είναι το υπουργείο Πολιτισμού; Πρόκειται για συνδιαχείριση δήμων και υπουργείου;

Επιπλέον, όπως επισημάναμε, δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός γι' αυτές τις εκδηλώσεις: Πόσες και πού θα γίνουν, με ποιο κριτήριο. Δεν προβλέπεται καν πώς θα γίνει ο έλεγχος.

Η διοίκηση απέρριψε την πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να αποσυρθεί το θέμα και να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός για την ενίσχυση του Πολιτισμού και των εργαζόμενων της Τέχνης».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *