Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ: Οι εταιρείες τύπου «Oil One» να φύγουν από τον οικιστικό ιστό Δραπετσώνας - Κερατσινίου



Τη μετεγκατάσταση της εταιρείας «Oil One» από τη Δραπετσώνα και την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων ώστε να αποδοθούν στον λαό της περιοχής απαίτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της Τετάρτης. Για το ίδιο θέμα κινητοποίηση και παρέμβαση στη συνεδρίαση έκαναν, σωματεία, φορείς και κάτοικοι Δραπετσώνας - Κερατσινίου.

Μιλώντας εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, ο Στέλιος Μπενετάτος υπενθύμισε πως «ζητήσαμε από τον Οκτώβρη να γίνει θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να συζητηθεί και μετά τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι κάτοικοι. Ο κόσμος βιώνει ένα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να πάρει απαντήσεις», απαντώντας έτσι στις παραινέσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας να υπάρξει υπομονή μέχρι το Σεπτέμβρη οπότε θα έχει γίνει η ταυτοποίηση των πηγών για να φανεί και από πού έρχονται οι οσμές.

Υπογράμμισε επίσης πως «οι μετρήσεις καταδεικνύουν ότι πέρα από την οσμή υπάρχει πρόβλημα με θειούχες ενώσεις και με το βενζόλιο που ξεπερνά αρκετές μέρες από αυτές που παρατηρείται η βρώμα τα όρια. Κάτι που σημαίνει λευχαιμία. Σε μία περιοχή ταλαιπωρημένη, με πολλά κρούσματα "περιβαλλοντικών" ασθενειών».

Σε ό,τι αφορά την «Oil One» επισήμανε πως «έχει παραγωγική δυναμικότητα αιχμής, δηλαδή την επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων, που ξεπερνά τους 1.200 τόνους την ημέρα αποβλήτων μόνο σε 8 ώρες», τη στιγμή που μία βιομηχανία μέσης όχλησης έχει «όριο» τους 10 τόνους.

Υπενθύμισε επίσης πως με κυβέρνηση, δήμο και περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε παράταση λειτουργίας στην εταιρεία για 20 χρόνια και τόνισε πως πρέπει να δουλέψει μακριά από τον οικιστικό ιστό, όπως και άλλες τέτοιες εταιρείες.

Τέλος, σημείωσε πως η μήνυση της εταιρείας εναντίον του δημάρχου «δημιουργεί κλίμα φοβίας, τρομοκρατίας και είναι προσπάθεια ανάσχεσης των αγώνων που είναι οι μόνοι που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα στις ζωές των ανθρώπων». Μάλιστα, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και κείμενο προς ψήφιση ενάντια στη δίωξη του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη

Με τις ψήφους της περιφερειακής αρχής, του Τζήμερου και δύο ανεξάρτητων συμβούλων, καταψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρά την τροποποίησή του όπως την έθεσε ο επικεφαλής της Γιάννης Πρωτούλης και η οποία αφορούσε την άμεση μετεγκατάσταση των δεξαμενών πετρελαιοειδών της «Oil One» εκτός οικιστικού ιστού, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον. Παράλληλα, απορρίφθηκε και η πρόταση για την αξιοποίηση των 640 στρεμμάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με απαλλοτρίωση της έκτασης και δημιουργία υποδομών για Υγεία, αναψυχή, πράσινο, Πολιτισμό, Άθληση.

Αυτό που προκρίθηκε ήταν η «υπομονή» μέχρι τον Σεπτέμβρη οπότε και το θέμα θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο αφού θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του «Δημόκριτου» με τα συμπεράσματά του ως προς το από πού προέρχονται οι ρύποι που πνίγουν το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα και αφού έχει γίνει συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής με τον υπουργό Περιβάλλοντος και αποσταλούν τα αποτελέσματα της μελέτης στο υπουργείο.   

Σημειώνεται πως το ψήφισμα ενάντια στη δίωξη του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας από την «Oil One» που κατέθεσε προς ψήφιση η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις εκτός του Τζήμερου.

Παρεμβάσεις Σωματείων και φορέων

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα «καζάνια του θανάτου» της «Oil One» πραγματοποίησαν σήμερα, κατά τη διάρκειατης κινητοποίησής τους, Σωματεία και φορείς του Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Δημόπουλος, από το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, σημείωσε πως «τα πετρελαιοειδή είναι αυτομάτως καρκινογόνα για τον ανθρώπινο οργανισμό» και πως «το μόνο ενδιαφέρον της κυβέρνησης, της σημερινής και της προηγούμενης, είναι το πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών» και ότι «τα Συνδικάτα και οι φορείς δεν συμβιβάζονται με τις επικίνδυνες ουσίες και τον καρκίνο. Δεν ανεχόμαστε να πηγαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία με μάσκες».

Ο Βασίλης Βατίστας πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης»,  σημείωσε πως «είμαστε Σύλλογος Εκπαιδευτικών στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Πειραιά και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ενιαία, είτε λέγεται COSCO είτε "Oil One" και έτσι αγωνιζόμαστε. Δεν θα δεχθούμε καμία έκπτωση από την άμεση μετεγκατάσταση».

Ο Γιώργος Πετρίδης, από την Ένωση Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, πρότεινε τα καζάνια να πάνε σε ένα δυσπρόσιτο σημείο, αλλά δεν γίνεται «γιατί όλα γίνονται προς χάριν του κέρδους». «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Χρυσάνθη Αγάθου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δραπετσώνας «Τερψη-Χώρος», υπογράμμισε πως «έξι συμπολίτες μας, κάτω των 50 ετών, πέθαναν από καρκίνο μέσα στο Γενάρη» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι, είτε με εσάς, είτε χωρίς εσάς, να διώξουμε τα καζάνια».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *