Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Κινητοποίηση στον ΕΔΣΝΑ ενάντια στην επέκταση της χωματερής στη Φυλή - Νέα κινητοποίηση το απόγευμα

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής εργατικά σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα και την Αττική, έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) όπου είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να προωθήσει, μετά την απόφαση για νέα χωματερή στη Φυλή, και την μετατροπή λατομείων σε χωματερές, στο πλαίσιο του αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Η συνεδρίαση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας όμως, όπως τονίστηκε λίγο πριν την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, απαιτείται αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς είναι πρόσφατη η μεθόδευση αναβολής της συνεδρίασης για τη νέα χωματερή στη Φυλή, που τελικά έγινε λίγες μέρες μετά στα μουλωχτά.

Στην κινητοποίηση καλούσαν και συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η ΟΓΕ και άλλα. Ακόμα παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Σίμος Βαγγέλης, και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Ιλίου. Το παρών έδωσε και ο δήμος Κρωπίας.
 
Στη συγκέντρωση μίλησε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Σημείωσε πως αντικείμενο των προγραμματισμένων συνεδριάσεων στον ΕΔΣΝΑ και λίγο αργότερα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής είναι να εφαρμόσουν ένα αντιλαϊκό αντεργατικό σχεδιασμό για απορρίμματα που περιλαμβάνει «επέκταση της χωματερής, νέα χωματερή στα Άνω Λιόσια, έκταση που ξεπερνάει τα 300 στρέμματα, με χωρητικότητα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Περιλαμβάνει να γίνουν χωματερές όλα τα λατομεία. Αυτό είναι το "προοδευτικό", η "κανονικότητα" και ο "εκσυγχρονισμός" τους, τα "φούμαρα που πουλάνε" στον κόσμο.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης λέμε ότι οι κομμουνιστές και αγωνιστές δήμαρχοι τα λατομεία τα έκαναν θέατρα και κέντρα πολιτισμού, δεν τα έκαναν χωματερές για να θάβουν όχι μόνο τα απορρίμματα αλλά και τους ανθρώπους με τον καρκίνο».

Και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η «σύγχρονη» πολιτική τους «που θα μας επαναφέρει στην "κανονικότητα" που έχει τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα, τους εργολάβους να κάνουν τρελό χορό εκατομμυρίων και τα απορρίμματα να θάβονται. Αυτός ο σχεδιασμός απορρίφθηκε το 2014 και τώρα το 2019, ήρθαν να τον επιβάλλουν με τη γνωστή τακτική "του αδιεξόδου", πως τάχα δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Για να συνεχίζεται ο τρελός χορός εκατομμυρίων και η υποβάθμιση των εργατικών λαϊκών γειτονιών που ζουν μέσα στον καρκίνο, τη φτώχεια και την ανεργία.

 
(...) Τώρα οι εργαζόμενοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Όχι μόνο να μείνουν στα χαρτιά οι σχεδιασμοί αυτοί αλλά με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε ένα φιλολαϊκό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων που αξίζει σε εμάς και στις οικογένειές μας».



Εξάλλου, στις 7.30 το απόγευμα, σωματεία και φορείς καλούν σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Φυλής στην τελετή ορκωμοσίας της Δημοτικής Αρχής Φυλής.

Παρέμβαση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρέμβαση έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο σημερινό έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο πουόρισε μόλις χθες η διοίκηση Δούρου, λίγες ώρες πριν παραδώσει την περιφέρεια στη διοίκηση Πατούλη.

Ο Γιάννης Πρωτούλης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση, κωμωδία αφού η προηγούμενη διοίκηση Δούρου έχει στρώσει το έδαφος στη νέα διοίκηση του κ. Πατούλη για την προώθηση περαιτέρω αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε μια σειρά τομείς, όπως στην επέκταση της χωματερής της Φυλής.

Για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία - παρωδία, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ

Παρέμβασηγια το θέμα της χωματερής έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Επίσης, κατεπείγουσα Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *