Την ανάγκη μιας οργανωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης, αντί για την εναπόθεσή της στην «ατομική ευθύνη», επισήμανε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Πρωτούλης.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατατέθηκε πρόταση για την προμήθεια rapid test από την Περιφέρεια, έναντι του ποσού των 600.000 ευρώ. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την πρόταση, καθώς όπως εξήγησε ο Γ. Πρωτούλης «αυτό που λείπει από την Περιφέρεια Αττικής είναι η ένταξή της σε μία οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, που έχει μετατραπεί σε "ατομική ευθύνη"».
«Αυτά τα τεστ που θα προμηθευτούμε είναι ενταγμένα σε μια τέτοια οργανωμένη προσπάθεια επιτήρησης ή ο καθένας κάνει ό,τι θέλει; Εμείς νομίζουμε πως από την αρχή φάνηκε ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Και η Περιφέρεια Αττικής κάνει τη δική της πολιτική, η οποία δεν είναι πουθενά ενταγμένη», όπως ανέφερε. Εκτός από το θέμα των απαράδεκτων διαδικασιών με τις οποίες γίνεται η προμήθεια, έθεσε ουσιώδη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απουσία οργανωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης.
«Δεν μπορούμε να συμβάλουμε και να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία προμήθειας από την Περιφέρεια rapid test. Γίνεται χωρίς οργανωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, χωρίς καταγεγραμμένες τις ανάγκες, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός», επισήμανε. Χρειάζεται, δηλαδή, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ, οι υπηρεσίες Υγείας της Περιφέρειας «που δεν έχουν πάρει χαμπάρι από την πανδημία», παραμένοντας υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, να ελέγχουν μεγάλους εργασιακούς χώρους, ευάλωτους πληθυσμούς που ζουν φτωχικά και που δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό όπως είναι οι μετανάστες και Ρομά.
Παράλληλα, μίλησε για την αισχροκέρδεια που επικρατεί, με τα 10 ευρώ των rapid test και τα 47 ευρώ των PCR, ενώ έθεσε και το θέμα των απαράδεκτων πρωτοκόλλων. «Πέντε μέρες άδεια και την έκτη μέρα πας για δουλειά. Τι γίνεται με χιλιάδες εργαζόμενους; Οι περισσότεροι γυρνάνε στη δουλειά τους κανονικά ή ψευδώς δηλώνουν ότι το self test είναι αρνητικό», σημείωσε και συμπλήρωσε πως αύριο η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία όπου από τη μία μειώνει την άδεια ειδικού σκοπού από τις 10 ημέρες στις 5 και από την άλλη, γονείς που έχουν τα παιδιά τους θετικά στον κορονοϊό, θα μένουν μεν σπίτι, αλλά από την άλλη θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για όσο μένουν εκτός δουλειάς. «Αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί την αντιεπιστημονικότητα και τον ανορθολογισμό μέσα στους πολίτες και συνολικά στους εργαζόμενους. Δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε καταλήγοντας.