Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ατικής αρνήθηκε την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για ζητήματα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».




 Η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ της Περιφέρειας Αττικής αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και ζητούσε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του σε κυβερνητική τροπολογία που συζητιόταν την ίδια ώρα στη Βουλή, με την οποία αφαιρούνται από τους δήμους και τις περιφέρειες βασικές αρμοδιότητες, οι οποίες αφορούν στην ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων με χωρητικότητα άνω των 15.000 θεατών, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και να αποφευχθούν πιθανά εμπόδια στην υλοποίησή τους.

Αρνήθηκαν επίσης να συζητηθεί το θέμα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν  435 οικογένειες του Ηλιακού Χωριού Πεύκης οι σύμβουλοι της διοίκησης, θεωρώντας ότι δεν είναι κατεπείγον, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό. Δεν ενέκριναν καν τη συζήτηση του θέματος, πόσο μάλλον την έκφραση συμπαράστασης, με έκδοση ψηφίσματος , όπως ζητούσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η στάση της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξενίζει. Από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε, επέδειξε προσήλωση στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής, συσκοτίζοντας την επιλογή της αυτή με μία ανώδυνη φρασεολογία περί δήθεν μέτρων και ενεργειών υπέρ των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από τη λιτότητα. Το ότι πρόκειται για φρασεολογία και μόνο, το αποδεικνύουν οι προϋπολογισμοί που η διοίκηση ψήφισε, καρμπόν με τους προηγούμενους που κατέκρινε, τα όποια έργα για τις λαϊκές ανάγκες που δεν έγιναν, τα χρήματα που αφειδώς μοιράζονται για επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου. 

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού η Διοίκηση έφερε σε συζήτηση την απόρριψη της ολοκληρωμένης οικονομικής συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA) και την προστασία της ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», θύμισαν ότι στις 16 Ιούνη του ’16 είχε γίνει συζήτηση σχετικά με τις συμφωνίες TTIP, CETA και TISA και ότι είχε γίνει ολοκληρωμένη τοποθέτηση, από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τόνισαν ότι «είχαμε καταψηφίσει την προώθηση αυτών των συμφωνιών, από τη σκοπιά των αναγκών της εργατικής τάξης. Είμαστε συνολικά αντίθετοι στη CETA και όχι μόνο στο κομμάτι που αφορά στην προστασία της ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) της φέτας. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατον να συμφωνίσουμε με την πρόταση της Διοίκησης. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει την CETA στις 21 Οκτώβρη του ‘16 και προωθεί την ολοκλήρωση και της TTIP. Ο κ. Σταθάκης τότε υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού χαρακτήρισε θετική την επικείμενη συμφωνία. Η βρώμικη δουλειά έχει γίνει για λογαριασμό των μονοπωλίων και δεν ξεγελούν κανένα, οι όποιες δήθεν καταγγελίες της CETA από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή της διοίκησης της Περιφέρειας».

Η Διοίκηση έφερε επίσης για συζήτηση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τη Μελέτη καταγγέλλοντας ότι, όπως αναφέρει και η ίδια η εισήγηση, δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο που όφειλε να έχει και τόνισαν ότι η Περιφέρεια Αττικής «κινείται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση και στο θέμα της εκμετέλλευσης του ορυκτού πλούτου και έρχεται να προωθήσει τα σχέδια της εκμετάλλευσης του στα πλαίσια των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Δημιουργούνται έτσι κίνδυνοι για το λαό, ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να συρθεί πίσω από το ένα ή το άλλο μονοπώλιο, πίσω από τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, που στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους, υποβαθμίζουν τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αλλά και του περιβάλλοντος , οδηγόντας το σε καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικολογική καταστροφή, την οποία βίωσαν πριν μερικά χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι στον Κόλπο του Μεξικού αλλά και δεκάδες άλλα.

Σημείωσαν επίσης τη συνειδητή «αδυναμία» των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους, εξαιτίας της υποστελέχωσης τους αλλά και πολλών άλλων παραγόντων, να επιβλέψουν ουσιαστικά την τήρηση και αυτών των δεσμεύσεων που οι ίδιες οι εταιρείες αναλαμβάνουν.

Επεσήμαναν ότι και μέσα από αυτό αναδυκνύεται ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, ταυτόχρονα με τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον μπορεί να γίνει μόνο, όταν αυτός ο πλούτος θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και η αξιοποίησή του θα γίνεταιγια να εξυπηρετήσει τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.


Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ ΧΡΗΣΤΙΝΑ
ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *