Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ - Γ. Πρωτούλης: Ερωτήματα από το «πιλοτικό πρόγραμμα» συλλογής ιατρικών δεδομένων

 



Eύλογα ερωτηματικά γεννιούνται από το «πιλοτικό πρόγραμμα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής σε 30 Δήμους, σύμφωνα με το οποίο 6.000 άτομα θα παρακολουθούνται μέσω smartwatch για την θερμοκρασία τους, τους καρδιακούς παλμούς τους ακόμα και για την γεωγραφική θέση τους.

Το κόστος του πιλοτικού προγράμματος ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα τέθηκε στην στην «ατζέντα» της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την τελευταία στιγμή.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο γίνεται με τηλεδιάσκεψη, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Περιφέρεια Αττικής επισήμανε τον σοβαρό κίνδυνο τα ιατρικά δεδομένα που θα συγκεντρώνονται στην πλατφόρμα να γίνουν αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Επίσης έθεσε το ζήτημα του ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα δεδομένα καθώς επίσης και από ποιόν θα γίνεται η ιατρική παρακολούθηση. Αυτά τα ερωτήματα επισήμανε παραμένουν συνειδητά αναπάντητα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ ζήτησε να γνωστοποιηθεί αναλυτικά το κόστος του προγράμματος.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα για τις τεράστιες, απελευθερωτικές δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, οι οποίες όμως «αν πέσουν στα χέρια του κέρδους μετατρέπονται στο αντίθετο τους, γίνονται ισχυρότατα εργαλεία εργασιακής απορρύθμισης και περιστολής ελευθεριών». Τέλος, δήλωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *