Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΦΡ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ: Καλούμε το λαό να υπερασπιστεί τον Υμηττό και το δάσος του

 

 

«Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο αυστηρό lockdown και η κυβέρνηση αντί να χρηματοδοτήσει τη δημόσια υγεία ασχολείται με το πως θα κλείσει τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες», επισήμανε η Αφροδίτη Αυγερινού, μιλώντας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού (ΣΜΠΕ Υμηττού).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τη ΣΜΠΕ, καθώς όπως σημείωσε η Αφρ. Αυγερινού «δεν αποδεχόμαστε καμία αλλαγή χρήσης, καμία εμπορευματική αξιοποίηση» του Υμηττού, αλλά καλούμε το λαό κάθε δήμου περιφερειακά της Αττικής να υπερασπιστεί το δάσος και το βουνό».

Παραθέτουμε την τοποθέτηση της:

«Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο αυστηρό lockdown και η κυβέρνηση αντί να χρηματοδοτήσει τη δημόσια υγεία ασχολείται με το πως θα κλείσει τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες.

Κάθε νέα, δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ρύθμιση κάτω από τον όμορφο τίτλο περί προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος κρύβει κέρδη επενδυτών.

Αυτό φάνηκε και με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε στην 1η φάση εκδήλωσης της πανδημίας τον Μάρτη και επιτρέπει να θυσιαστούν ακόμα και περιοχές NATURA για να σπείρουν "πράσινες" ανεμογεννήτριες αλλά και από τον νέο χωροταξικό και πολεοδομικό νόμο που οι αλλαγές του απελευθερώνουν μια σειρά νέων επενδυτικών σχεδίων σε Κατασκευές, Ενέργεια και Τουρισμό.

Εμείς θα επιμείνουμε να απορρίπτουμε συνολικά το αναπτυξιακό σχέδιο των επιχειρηματικών ομίλων που εφαρμόζει απ’ τη θέση της κυβέρνησης σήμερα η ΝΔ και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια και κάθε Δήμος γιατί γνωρίζουμε ότι:

Πρώτον: δεν συμβάλλουν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού παρά μόνο αποσπασματικά και υπό τον όρο ότι αποφέρουν κέρδος.

Δεύτερον: όποιες θέσεις εργασίας ανοίγουν έχουν ως προϋπόθεση χαμηλούς μισθούς για αυτούς που βρίσκουν δουλειά χωρίς εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τρίτον: όποια επενδυτικά σχέδια είτε ιδιωτικά είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ τα πληρώνει ακριβά ο εργαζόμενος είτε ως φορολογούμενος είτε ως χρήστης.

Στα πλαίσια αυτά, η προστασία ορεινών όγκων, Δασικών εκτάσεων πάει πακέτο με την εμπορευματοποίησή τους.

Σε αυτό στοχεύουν και οι αλλαγές που προωθούνται στον Υμηττό όπως αποτυπώνονται αναλυτικά στην ΣΜΠΕ.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στον Υμηττό η ευθύνη βαραίνει τόσο την σημερινή κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή της ΝΔ όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές και του ΣΥΡΙΖΑ (που ξαναγεννήθηκε το 2021 αφού κυβέρνησε).

Γιατί έχουμε σε ισχύ το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 2014 που ψήφισαν διατήρησαν και εφάρμοσαν διαδοχικά ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλαξε τον χαρακτηρισμό του Υμηττού, από δασικό ορεινό όγκο σε Περιφερειακό πάρκο βάζοντας ταφόπλακα στην προστασία του προς όφελος της τουριστικής «αξιοποίησής» του στο άμεσο μέλλον, για να λειτουργήσει και ως «ορεινός τουριστικός περίπατος» της επένδυσης στο Ελληνικό και της «Αθηναϊκής Ριβιέρας».

Και αυτό το λέμε για όσους σπεύδουν να υπερασπιστούν το ΠΔ του 2011 ενώ αποδέχονται το Ρυθμιστικό σχέδιο που καθορίζει το πλαίσιο για το οποίο μιλάμε σήμερα.

Για μια ακόμα φορά ακούμε για προστασία του περιβάλλοντος και για ανάγκη «εκσυγχρονισμού» και «εξορθολογισμού». Με αυτές τις λέξεις συγκαλύπτεται την πραγματικότητα: ότι νομιμοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει υποστεί το βουνό λόγω των πυρκαγιών και των καταπατήσεων ότι προωθείται η περαιτέρω μείωση της έκτασης προστασίας και ότι ορίζονται νέες χρήσεις γης που είτε επιβαρύνουν περαιτέρω την υγεία του λαού είτε θα κληθεί να τις πληρώσει ακριβά μέσω της εμπορευματοποίησης της πρόσβασης σε αυτές πχ στην αναψυχή.

Με τη διάσπαση της Α ζώνης προστασίας σε δύο υποζώνες:

-χαλαρώνει το πλαίσιο προστασίας (από «απόλυτη» υποβαθμίζεται σε «υψηλή»).

-Αφήνεται εκτός προστασίας το μισό βουνό (όλη την ανατολική πλευρά - Μεσόγεια) ανοίγοντας το δρόμο για, νέες - μελλοντικές αλλαγές χρήσεων γης εις βάρος του Δασικού χαρακτήρα του Υμηττού. Άλλωστε, οι ανατολικές πλαγιές βουνών αποτελούν «περιοχές - φιλέτο» για να φυτευτούν φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία επιτρέπεται να χωροθετηθούν σε γεωργική γη.

Με τις νέες ζώνες που δημιουργούνται στα Ανατολικά και τις ειδικές ζώνες που αντικαθιστούν την Β' ζώνη προστασίας στα Δυτικά, νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις και οι αυθαίρετες αλλαγές χρήσεων που έγιναν με εκατοντάδες χιλιάδες πλαστά συμβόλαια από τους εμπόρους κρατικής και κυρίως δασικής γης.

Με τη νέα Ζώνη Ε4 νομιμοποιείται το μεγάλο αυθαίρετο του ΚΥΤ στην Ηλιούπολη ενάντια στο οποίο αγωνίζονται εδώ και χρόνια οι κάτοικοι για να φύγει. Ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η αναβάθμισή του σε Κέντρο «Υπερυψηλής Τάσης» εις βάρος της υγείας αφού είναι σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και σχολεία.

Ας μην κρυβόμαστε: οι προδιαγραφές του ΑΔΜΗΕ για Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης υποτάσσονται στην ανάγκη τροφοδοσίας με ηλεκτρικό της ιδιωτικής πόλης μέσα στην πόλη που σχεδιάζεται να χτιστεί στο Ελληνικό.

Στη νέα Ζώνη Ε5, σε συνέχεια του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, προβλέπεται η «προσωρινή» νομιμοποίηση της αυθαίρετης δημιουργίας 6 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για 3 έτη («ουδέν μονιμότερον του προσωρινού») Άλλωστε η χωροθέτηση εγκαταστάσεων και ειδικότερα πρόχειρων, τοπικών ΣΜΑ στα βουνά και στις παρυφές τους αποτέλεσε διαχρονικά, μια συγκριτικά βολικότερη και «φθηνότερη λύση» για τους δήμους, που τώρα πλέον παγιώνεται. Έτσι, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια υποδομές που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μέσα στον ιστό της πόλης, όπως γήπεδα, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.ά. αλλά ταυτόχρονα και εστιατόρια με θέα, βίλες και πολυτελείς κατοικίες.

Γενικά λύνει εκκρεμότητες που υπήρχαν όπως είναι η νομιμοποίηση του Μπάντμιτνον και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί που είναι ενδεικτικό των μελλοντικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Καταψηφίζουμε την ΣΜΠΕ και την εισήγηση της Υπηρεσίας οι παρατηρήσεις που κάνετε αφήνουν στο απυρόβλητο τα κρίσιμα ζητήματα.

Δεν αποδεχόμαστε καμία αλλαγή χρήσης καμία εμπορευματική αξιοποίηση.

Καλούμε το λαό κάθε δήμου περιφερειακά της Αττικής να υπερασπιστεί το δάσος και το βουνό και να αγωνιστεί στο δρόμο που τον καλούμε εμείς στον οποίο ο Υμηττός θα έχει πραγματική αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία υποδομές για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για ανάπαυση και αναψυχή».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *